Για μια τελευταία μπομπίτα… (pics & vids)

Για μια τελευταία μπομπίτα… (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Για μια τελευταία μπομπίτα… (pics & vids)

bet365

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποχαιρετά σήμερα (17/9) την εθνική Ισπανίας έπειτα από 17 χρόνια και το gazzetta.gr γράφει για έναν θρύλο που διανύει τα τελευταία μέτρα μιας απίθανης διαδρομής.

Η πορεία του Χουάν Κάρλος Ναβάρο με την εθνική Ισπανίας από το 1999, όταν κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου στο Μουντομπάσκετ Νέων στην Πορτογαλία, έχει όλη την αφηγηματική χάρη μιας σελίδας της… Wikipedia. Με τη μόνη διαφορά ότι οι δικές της στιγμές είναι γυρισμένες με μια απίθανη καρτποσταλική ομορφιά και δοσμένες με μπόλικη αίσθηση αυθεντικότητας. Από τα εντυπωσιακά σκηνικά που στήθηκαν στις 9 απονομές του σε Eurobasket, Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα ως τα τελευταία μέτρα μιας απίθανης διαδρομής που ολοκληρώνεται στον σημερινό (17/9, 17:00) μικρό τελικό με τη Ρωσία. Το παιχνίδι του δεν πρόσφερε κάτι το επαναστατικό ή το καινοτόμο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ο παίκτης που θα πασάρει χωρίς να κοιτάει ή θα καρφώνει στα μούτρα των ψηλών. Τα αθλητικά προσόντα δεν μπήκαν ποτέ στην εξίσωση ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να είναι κομβικός για την Μπαρτσελόνα. Κι όμως… Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο δεν είναι ένας βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος. Μαζί με τον κολλητό του, Πάου Γκασόλ, και τον Φελίπε Ρέγιες, είναι τα σύμβολα μιας γενιάς που σάρωσε τα πάντα στον διάβα της, έφτασε στο σημείο να κοντράρει δις την Team USA και να κατακτήσει 11 μετάλλια από το 2001!

Τι δουλειά έχει φέτος στην εθνική;

Τον περασμένο Ιούνιο κι αφού ολοκληρώθηκε μια καταστροφική σεζόν για την Μπαρτσελόνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της Cosmote TV μιλώντας για πολλά θέματα. Ένα από αυτά, στα οποία η αλήθεια είναι ότι απάντησε ουσιαστικά από… σπόντα αφού η ερώτηση αφορούσε τον Σπανούλη, ήταν εκείνο στο οποίο προτίμησαν να σταθούν οι Ισπανοί. «Όταν ο παίκτης είναι στα τελειώματα του, οι προπονητές έχουν πρόβλημα. Οι ομάδες που έχουν παίκτες οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν και δεν το καταλαβαίνουν έχουν πρόβλημα» εξήγησε ο Έλληνας κόουτς για τον Ναβάρο, ο οποίος πραγματοποίησε πέρσι μια από τις χειρότερες σεζόν του στην Euroleague. Για την ακρίβεια μέτρησε 5.7 πόντους με 36.8% στα δίποντα και 28.6% στα τρίποντα σε 15.5 λεπτά. Παρ' όλα αυτά, ήταν στις επιλογές του Σέρτζιο Σκαριόλο για το Eurobasket προκαλώντας απορίες ενώ ο ίδιος ο Ιταλός προπονητής έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Ο Χουάν Κάρλος είναι ο αρχηγός μας. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι η προσφορά του στη "χημεία" της εθνικής και το ειδικό βάρος του στα αποδυτήρια κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του προπονητή. Εκτός παρκέ μπορεί να μεταδώσει τις αξίες αυτής της ομάδας στους παίκτες που αγωνίζονται για πρώτη φορά με το εθνόσημο. Ο Ναβάρο πρεσβεύει τα ιδανικά μας».

Όπως ο Καλδερόν στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο Σκαριόλο, λοιπόν, έλεγε στους Έλληνες προπονητές κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων του ΣΕΠΚ ότι ο Ναβάρο είναι ο μοναδικός παίκτης που άφηνε να παίζει εκτός συστήματος, προφανώς επειδή ήταν τόσο καλός όταν έπαιζε με το ένστικτό του και όχι με την τακτική. Πλέον ο ρόλος του 37άχρονου γκαρντ έχει διαφοροποιηθεί. Αρχίζει, μεν, βασικός στα ματς της «φούρια ρόχα» στο Eurobasket όμως μένει στο παρκέ για 14.2 λεπτά μετρώντας 3.9 πόντους και 2 ασίστ. Ουσιαστικά ο ρόλος του είναι ίδιος με εκείνον που είχε ο Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν στους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο νυν γκαρντ των Καβαλίερς είχε υποτυπώδη παρουσία στο τουρνουά όμως ο Σκαριόλο αποθέωνε σε κάθε ευκαιρία τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του απέναντι στην εθνική! Ο, δε, Καλδερόν αγωνίζεται στο ΝΒΑ από το 2005 όμως αποδέχτηκε την κατάσταση, δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού τουρνουά και στο φινάλε ολοκλήρωσε την παρουσία του στην εθνική ομάδα με το χάλκινο μετάλλιο. «Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να βοηθήσω. Σίγουρα όχι όπως το έκανα στο παρελθόν όμως σε συγκεκριμένες καταστάσεις» εξήγησε ο Ναβάρο σε συνέντευξή του στην Mundo Deportivo τον περασμένο Μάιο, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να παίξει στο Eurobasket.

Τα 13 σερί καλοκαίρια και τα ρεκόρ με τη «ρόχα»

Ο «La Bomba» είναι ο κορυφαίος σκόρερ και ρέκορντμαν συμμετοχών στην Euroleague ενώ το στοίχημα για την απόσυρση της φανέλας με το Νο.11 στην οροφή του Palau Blaugrana έχει... φραγή. Σε ό,τι αφορά τα της εθνικής, πρόσφατα ξεπέρασε τον Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές με το εθνόσημο (σ.σ. ο «Έπι» σταμάτησε στις 239, ο Ναβάρο θα σταματήσει σήμερα στις 254). Είναι, επίσης, ο Ισπανός διεθνής με τις περισσότερες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πέντε τον αριθμό: Σίδνεϊ (2000), Αθήνα (2004), Πεκίνο (2008), Λονδίνο (2012) και Ρίο ντε Τζανέιρο (2016)! Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι Ίβηρες επικρατήσουν της Ρωσίας στον μικρό τελικό, ο Ναβάρο θα φτάσει τα 10 μετάλλια με την εθνική ομάδα και θα πιάσει στη δεύτερη θέση τον Φελίπε Ρέγιες, πίσω μόνο από τον Πάου Γκασόλ (11). Παρεμπιπτόντως, από τους Αγώνες του Σίδνεϊ όπου έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών ως το 2012 μέτρησε 13 σερί καλοκαίρια με το εθνόσημο ενώ στο μεσοδιάστημα αναδείχτηκε MVP στο Πανευρωπαϊκό της Λιθουανίας (2011) μετρώντας 18.7 πόντους! Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, ο Μαρκ Γκασόλ να παραδέχεται παραμονές του αγώνα με τους Ρώσους πως «δεν μπορώ να φανταστώ την εθνική ομάδα χωρίς τον Ναβάρο».

Όλα άλλαξαν στη Σαϊτάμα

Το 101-95 της 1ης Σεπτεμβρίου 2006 επί της Team USA θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη και η πιο φαντασμαγορική νίκη, όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία επιβίωσε μεν στον δραματικό ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή αφού ο Αντρές Νοτσιόνι αστόχησε στην εκπνοή όμως ο Πάου Γκασόλ τέθηκε νοκ άουτ. Παρ' όλα αυτά οι Ίβηρες συσπειρώθηκαν, έπαιζαν για τον άτυχο ηγέτη τους κι εν τέλει κατατρόπωσαν την ελληνική ομάδα στον τελικό! Μάλιστα ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο σκόραρε από… παντού (20π., 4τρίπ.), το ίδιο και ο νυν πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ο οποίος έκανε double-double με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6 τρίποντα! «Έχω δώσει δεκάδες παιχνίδια με την εθνική Ισπανίας όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στην Ιαπωνία ήταν η αρχή των πάντων! Όχι μόνο σε επίπεδο μπάσκετ. Ήταν μια πραγματικά υπέροχη μέρα. Έπειτα από εκείνον τον τελικό κοιτάζεις πίσω στον χρόνο και συνειδητοποιείς ότι έχεις πετύχει πραγματικά σπουδαία πράγματα» εξήγησε στο ραδιόφωνο Cadena Ser ο Ναβάρο για το ματς που υποχρέωσε τους Έλληνες διεθνείς να εμφανιστούν στην απονομή σαν να τερμάτισαν τελευταίοι, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν αποκλείσει τους σούπερ σταρ του ΝΒΑ στον ημιτελικό.

«Ο Πάου θα συνεχίσει ως τα 40 του»!

Ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των Eurobasket (aka Πάου Γκασόλ) αγωνίζεται στο πλευρό του Χουάν Κάρλος Ναβάρο από το 99. Τότε που ο τελικός του Μουντομπάσκετ Νέων στη Λισαβόνα ανάμεσα στην Ισπανία και τις ΗΠΑ ήταν η πρώτη μεγάλη παράσταση των δυο παιδιών που έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία της πιο επιτυχημένης εθνικής ομάδας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα! Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο το 2006 στην Ιαπωνία, μαζί κόντραραν τους Αμερικανούς στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 και το 2012, μαζί προπονήθηκαν χθες για τελευταία φορά στην Sinan Erdem Arena, μαζί θα αγωνιστούν για τελευταία φορά στον μικρό τελικό του 40ού Eurobasket με τη Ρωσία. Μάλιστα ο Γκασόλ έσπευσε να αποχαιρετήσει τον συνοδοιπόρο του λίγες ώρες από τη στιγμή που ο Ναβάρο ενημέρωσε ότι το ματς με τους Ρώσους θα είναι το τελευταίο του. «Σήμερα ήταν η τελευταία μας προπόνηση. Αύριο θα είναι το τελευταίο μας παιχνίδι. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή στο μάξιμουμ. Ευχαριστώ Χουάν Κάρλος» ήταν το μήνυμα του φόργουορντ των Σπερς. Από την πλευρά του ο Ναβάρο ρωτήθηκε από το ισπανικό περιοδικό Gigantes del Basket αν πιστεύει ότι ο Πάου θα παίξει στο Τόκιο το 2020. «Ναι, το πιστεύω! Έχει όρεξη να συνεχίσει».

Έκανε ντεμπούτο με το #16 λόγω… Γκαρμπαχόσα

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο να αφήνει πίσω του τον «Έπι» και να γίνεται ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ανδρών πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2000. Ο Καταλανός έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στη Λιθουανία, σε φιλικό προετοιμασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ που διεξήχθη στη Γρανάδα. Η Ισπανία ηττήθηκε με 72-87 και ο ίδιος θυμάται πως «το πράγμα δεν άρχισε καλά όμως ευτυχώς όλα άλλαξαν στη συνέχεια. Θυμάμαι ακόμα πως σε εκείνο το παιχνίδι είχα παίξει με το #16. Το #7 το είχε ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα».

Το προσωπικό TOP-3

Πλέον ομολογεί πως έφτασε η ώρα για τους τίτλους τέλους. «Είναι ένα καλό σημείο για να σταματήσω. Τα "παράθυρα" της FIBA, η προσπάθεια να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα... Θα ήθελα να το κάνω με ένα μετάλλιο στο στήθος. Έχω περάσει όλη τη ζωή μου στις εθνικές ομάδες, από 13 ετών. Η εθνική ήταν η αγαπημένη μου ρουτίνα κάθε καλοκαίρι! Έζησα μια εποχή με επιτυχίες και σπουδαία αποτελέσματα» εξήγησε στο Gigantes. Μάλιστα κλήθηκε να επιλέξει το προσωπικό του TOP-3 των 17 χρόνων στις υπηρεσίες της εθνικής ανδρών; «Ο τελικός στην Ιαπωνία, οι τελικοί των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικά αυτός στο Πεκίνο αφού φτάσαμε πολύ κοντά και η… εξωφρενική εβδομάδα μου στο Eurobasket της Λιθουανίας το 2011 (σ.σ. πέτυχε 26 πόντους με τη Σλοβενία στα προημιτελικά, 35 στον ημιτελικό με τα Σκόπια και 27 στον τελικό με τη Γαλλία)».

«Μπαμπά, θα είσαι πάντα ο καλύτερος»

Ποια ήταν όμως η απάντηση του Αντόνιο Μασέιρας, του πρώην τζένεραλ μάνατζερ της Μπαρτσελόνα ο οποίος ανακάλυψε τον Ναβάρο σε ηλικία 12 ετών για λογαριασμό των «μπλαουγκράνα», στην ερώτηση αν υπάρχει… διάδοχος του «La Bomba». «Σίγουρα θα υπάρξουν σπουδαίοι παίκτες στο μέλλον όμως δεν πρόκειται να βγει άλλος Ναβάρο! Πριν από αυτόν, οι άνθρωποι του ισπανικού μπάσκετ περίμεναν τον νέο Σαν Επιφάνιο και τον νέο Βιγιακάμπα όμως ο Χουάν Κάρλος αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Οι νέοι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα χωρίς να χρειαστεί να αντιγράψουν ή να μιμηθούν κάποιον παίκτη από το παρελθόν. Όπως ακριβώς έκανε ο Ναβάρο…». Αντί επιλόγου, το μήνυμα της κόρης του αρχηγού της εθνικής Ισπανίας, Έλσα, λίγες ώρες πριν από το φινάλε. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι το τελευταίο παιχνίδι σου με την εθνική και το μόνο που θέλω να σου πω είναι να το απολαύσεις με τους φίλους σου και να επιστρέψεις στο σπίτι με το χάλκινο μετάλλιο! Πάνω από όλα, να το απολαύσεις όπως δεν το έχεις ξανακάνει. Καλή τύχη σε όλους. Σε αγαπώ πολύ μπαμπά, θα είσαι πάντα ο καλύτερος».

Me quedo sin palabras... os quiero!! Q orgullosos estamos de vosotras. No cambies nunca!! #palabrasquesalendelcorazon #hijas #navarro #despedida #familianavarro #lucia&elsa

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LetspartyBcn (@letspartybcn) στις

Gracias por todo, Don Juan Carlos Navarro...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα