Αλεξέι Σβεντ: Ο «φονιάς» του Eurobasket στον δρόμο της Εθνικής μας! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Αλεξέι Σβεντ: Ο «φονιάς» του Eurobasket στον δρόμο της Εθνικής μας! (pics & vids)

bet365

Η Ρωσία βρίσκεται στον δρόμο της Εθνική μας ομάδας και μαζί βρίσκεται και ο «φονιάς» Αλεξέι Σβεντ. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους αριθμούς του πρώτου σκόρερ του Eurobasket.

Η Ελλάδα νίκησε την Λιθουανία και βρίσκεται πλέον στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι μεταξύ Κροατίας και Ρωσίας οι δεύτεροι είναι εκείνοι που θα τεθούν αντίπαλοι με τους Έλληνες παίκτες (13/9, 18:45).

Το άκουσμα του αντιπάλου προφανώς δεν τρομάζει τους διεθνείς του Κώστα Μίσσα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια πολύ καλή ομάδα με ένα τρομερό υπερόπλο. Το όνομα αυτού, Αλεξέι Σβεντ.

Ο Ρώσος παίκτης που έχουμε την χαρά να τον θαυμάζουμε και στην Euroleague, θα κληθούν να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γκαρντ και να τον περιορίσουν.

Οι αριθμοί του 29χρονου παίκτη είναι χωρίς πολλά λόγια, εντυπωσιακοί. Ο Σβεντ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1988 και ξεκίνησε την καριέρα του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Έπαιξε δύο χρονιές δανεικός σε Κίμκι και Ντιναμό Μόσχας πριν τελικά πάρει μεταγραφή στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς το 2012.

Εκεί την πρώτη του σεζόν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής φτάνοντας τα 23.9 λεπτά μέτρησε 8.6 πόντους, ενώ την επόμενη ο χρόνος και οι πόντου του έπεσαν σχεδόν στο μισό.

Μέσω ανταλλαγών βρέθηκε σε Σίξερς, Ρόκετς και Νικς, όπου με την φανέλα της ομάδας της Νέας Υόρκης παρόλο που δεν πρόλαβε να παίξει πολλά παιχνίδια, μόλις 16 είχε 14.8 πόντους και 3.6 ασίστ.

Μετά από ένα τελευταίο πέρασμα από τους Σίξερς ο Σβεντ πήρε την απόφαση να γίνει «Μίδας» στην Ευρώπη και επέλεξε να χρυσωθεί στην Κίμκι.

Με την φανέλα της Ρώσικης ομάδας έχει παίξει δύο συνεχόμενες χρονιές και οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί.

Την σεζόν 2015/16 μέτρησε σε 35 παιχνίδια 17 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ την περσινή σεζόν σε 31 ματς είχε 23.2 πόντους και 5.1 ασίστ.

Ο Ρώσος γκαρντ επέλεξε να συνεχίσει την θητεία του στην νέα ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και θα έχουμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε άλλη μια σεζόν στα μέρη μας, αλλά μέχρι τότε δίνει ρεσιτάλ στο φετινό Eurobasket.

Οι Ρώσοι για να βρεθούν στον δρόμο της Εθνικής μας επιβλήθηκαν εντυπωσιακά των Κροατών με 78 – 101 με τον Σβεντ να είναι εκείνος για ακόμα μια φορά πρωτοστάτησε για την ομάδα του. Μέτρησε 27 πόντους σε 31:39 λεπτά με 4/7 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 10/12 βολές, ενώ μοίρασε και 12 ασίστ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Αλεξέι Σβεντ είναι εκείνος που τραβάει την ομάδα του και πρωταγωνιστή για εκείνην.

Όπως δήλωσε ο συμπαίκτης του, Αντρέι Βοροντσέβιτς, χρειάστηκε να τον παρακαλέσουν λίγο παραπάνω για να παίξει άμυνα ή για να μοιράσει λίγο παραπάνω την μπάλα, αλλά όλα αυτά τα «παντρεύεσαι» αν στην ομάδα σου έχεις μια... καλαθομηχανή όπως είναι ο Σβεντ.

Ο Σβεντ που βρίσκεται στην Τουρκία ως απόλυτος ηγέτης της Εθνικής του ομάδας, άλλωστε το δήλωσε, «γύρισα στην εθνική Ρωσίας για να πετύχουμε ξανά κάτι μεγάλο».

Πάντως βάζει για τα καλά την... κοτρόνα του (και όχι το λιθαράκι του) για την πορεία της «ρώσικης αρκούδας». Ο Αλεξέι Σβεντ είναι πρώτος σκόρερ του τουρνουά και τα νούμερα του ζαλίζουν.

Μετρά συνολικά 23.7 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 6.7 ασίστ, ενώ στο παιχνίδι με την Μεγ. Βρετανία για την φάση των ομίλων, όπου οι Ρώσοι επικράτησαν με 82 – 70, έγραψε ιστορία αφού «έσπασε» το εθνικό ρεκόρ πόντων από παίκτη της Ρωσίας σε Eurobasket με τους 30 που σημείωσε.

Μάλιστα εκτός από το εθνικό ρεκόρ, «έσπασε» και το προσωπικό του ρεκόρ (25π.) με την φανέλα της Εθνικής του ομάδας.

Εκτός όλων των άλλων έχει διπλασιάσει σχεδόν τα νούμερα του σε τουρνουά της FIBA. Μέχρι σήμερα μετρούσε 11.7 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Σβεντ έχει αποφασίσει να δώσει απαντήσεις σε όλους τους επικριτές του όλα αυτά τα χρόνια, που όχι και άδικα τον έχουν κρίνει πολύ αυστηρά.

Η επιλογή του να μην «πολεμήσει» να κερδίσει θέση στο ΝΒΑ και να προτιμήσει την σιγουριά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Χίμκι τον έχει φέρει πολλές φορές στο κέντρο της προσοχής και της... κριτικής, αλλά σε αυτό το 40ο Eurobasket oΣβεντ αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα.

Έχει πάρει στις... πλάτες του την ομάδα του και θα την κουβαλήσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Ας ελπίσουμε ότι οι διεθνείς μας θα βρουν τρόπο αντιμετώπισης του και θα σταματήσουν εδώ αυτό το εξαιρετικού τουρνουά ενός πολύ μεγάλου σκόρερ.

 

Τελευταία Νέα