Γκάτλιν, τεράστιας κλάσης!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Γκάτλιν, τεράστιας κλάσης!

bet365

H Αργυρώ Γιαννουδάκη γράφει για τον Τζάστιν Γκάτλιν, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του αθλητισμού.

Τον τύπο που έζησε -αθλητικά- τα τελευταία χρόνια στη σκιά του Γιουσέιν Μπολτ και πορεύτηκε εν μέσω των αποδοκιμασιών του κοινού, ακόμη κι όταν τον νίκησε.

Έχεις κάθε λόγο να μην το συμπαθείς για το γεγονός ότι δύο φορές στο παρελθόν έχει πιαστεί ντοπέ, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείς παρά να νιώθεις απεριόριστο σεβασμό για το πείσμα και την αφοσίωσή του, δείγματα σπουδαίου αθλητή.

Στόχος του, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν ήταν να νικήσει τον Μπολτ ή τον εαυτό του και να επιστρέψει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, όμως τα πέτυχε και τα δύο, και μάλιστα το έκανε στην τελευταία παράσταση του Τζαμαϊκανού!

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει πώς υποδέχεται το καταπονημένο κορμί ενός αθλητή τις επευφημίες του κόσμου. Πώς το δυνατό χειροκρότημα από την κερκίδα μπορεί να μαλακώσει τους σφιγμένους μύες και να ξελαμπικάρει το θολωμένο από την κόπωση μυαλό, ώστε να βρει το σθένος να φτάσει στη νίκη.

Ε, λοιπόν, ο Γκάτλιν στερήθηκε της αποδοχής και της αγάπης του κόσμου επιστρέφοντας από την τιμωρία αποκλεισμού (2001 μονοετής και 2006 τετραετής) λόγω ντόπινγκ το 2010 για δεύτερη φορά.

Οι αποδοκιμασίες σίγουρα αναίτιες δεν ήταν, αλλά ήταν άδικες, αφού αγωνίστηκε έχοντας εκτίσει τις ποινές που του επιβλήθηκαν και μάλιστα είναι ο μόνος αθλητής που εκτίει ποινή 4 ετών και επιστρέφει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Τόσο στο Ρίο όσο και χθες στο Λονδίνο, ο 35χρονος σπρίντερ, ο γηραιότερος πια παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ., είχε να αντιμετωπίσει την εκκωφαντική γιούχα 10άδων χιλιάδων θεατών. Όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά έμεινε συγκεντρωμένος στο στόχο του, τελειώνοντας τη δουλειά για την οποία βρισκόταν στο στάδιο.

Το βάρος της ψυχής είναι λένε ότι είναι 21 γραμμάρια, όμως του Αμερικανού γι αυτό και μόνο πρέπει να ζυγίζει πολλά κιλά!

Εκείνο όμως για το οποίο αξίζει να χαίρει της εκτίμησης όλων, είναι γιατί εκτός από σπουδαίος αθλητής είναι τεράστιο και το μεγαλείο του ως άνθρωπος. Ξέσπασε μετά τον τερματισμό, δεν ξέρω αν ήταν κλάματα οργής ή χαράς, ξέρω όμως ότι διέταξε τους επικριτές του να σωπάσουν, φέρνοντας το δείκτη του χεριού του μπροστά από το στόμα. Και μία στιγμή αργότερα, ο «προκλητικός» Γκάτλιν γονατίζει και υποκλίνεται μπροστά στον Γιουσέιν Μπολτ, μία κίνηση που υποδηλώνει πολλά για τις αξίες που πρεσβεύει.

Ο Μπολτ έσπευσε στις δηλώσεις του να επισημάνει πόσο άδικες ήταν οι αποδοκιμασίες, αλλά και να δεχτεί δημοσίως την ήττα του χωρίς δικαιολογίες, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του νικητή.

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε την καριέρα τους ως κοινός θνητός. Δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί όπως έπρεπε λόγω του χαμού του αγαπημένου του φίλου, Zερμέν Μέισον. Ο Τζαμαϊκανός «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του ύψους, που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Μ. Βρετανίας, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, μετά από πάρτι στο οποίο διασκέδαζε μαζί με τον Μπολτ.

Ο τελευταίος ήταν από τους πρώτους που είδαν το άψυχο κορμί του αγαπημένου του φίλου και ήταν εκείνος, που έσκαψε τον τάφο του όπως ορίζει το έθιμο στην Τζαμάικα και κουβάλησε το φέρετρο του. Θρήνησε για το χαμό και το πένθος του δεν του επέτρεψε να προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα...

Η ποιότητα του χαρακτήρα και τα... κοινά μυστικά των Γκάτλιν και Μπολτ καθιστούν αυτονόητα τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση τους. Δεν μπορούμε λοιπόν, από το να αναγνωρίσουμε άπαντες την τεράστια κλάση του Αμερικανού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα