Πρέπει να ξυπνήσουν οι... γίγαντες! (pics)

Αντωνία Σπανού
Πρέπει να ξυπνήσουν οι... γίγαντες! (pics)
Η front line του Ολυμπιακού δεν έχει βοηθήσει στην σειρά με την Εφές και το gazzetta αναλύει τα δεδομένα των τριών ψηλών των «ερυθρόλευκων», που πρέπει να αλλάξουν και να βοηθήσουν την ομάδα τους.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Λεβερκούζεν – Σάλκε αν ο Χάβι Χερνάντεζ ανοίξει το σκορ (21+).

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται «προ των πυλών» ενός τεράστιου ματς, που θα κρίνει πολλά για την επιτυχία ή την αποτυχία της φετινής χρονιάς.

Μετά από μια πολύ δύσκολη και απαιτητική χρονιά οι Πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν και πήραν την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου στην Euroleague και μετά από διάλειμμα ενός χρόνου επέστρεψαν στα playoffs και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας.

Αντίπαλος σε αυτή την σειρά είναι η Εφές Αναντολού και τα πράγματα αυτή την την στιγμή δεν είναι ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους».

Το 2ο παιχνίδι της σειράς στο Φάληρο χάθηκε και ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Τουρκιά με στόχο να πάρει τουλάχιστον μια νίκη και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να λύσει τις διαφορές του μέσα στο... σπίτι του.

Το τρίτο ματς των playoffs ήταν επεισοδιακό. Η Εφές «χτύπησε» τον Ολυμπιακό στο κακό διάστημα, του πήρε διαφορά στο σκορ και ο ενθουσιασμός που επέκτησαν οι γηπεδούχοι δεν ήταν εύκολο να κοπεί.

Λογάριαζαν χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη όμως που με τα τεράστια σουτ που έβαλε πήγε μόνο τους να φέρει το παιχνίδι τούμπα και να κάνει μια ακόμα ανατροπή.

Η ανατροπή δεν έγινε, το ματς χάθηκε και ο Ολυμπιακός έχει μια τελευταία ευκαιρία να παίξει την συνέχεια του στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ένα δεδομένο που έχει προκύψει σε αυτή την σειρά είναι η βοήθεια που δεν δίνουν οι ψηλοί της ομάδας.

Ο Κεμ Μπιρτς, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αλλά και ο Πάτρικ Γιανγκ είναι τρεις νεαροί παίκτες που δεν έχουν παίξει ξανά παιχνίδια playoffs.

Ο Μπιρτς ήρθε το καλοκαίρι από την Ουσάκ Σπορτίφ χωρίς να έχει αγωνιστεί ξανά στην Euroleague, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πέρυσι δεν είχε την ευκαιρία να παίξει playoffs,καθώς ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε και ο Πάτρικ Γιανγκ ήταν τραυματίας όλη την περσινή σεζόν που βρέθηκε στο ρόστερ.

Οι 3 παίκτες με εξαίρεση τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στο πρώτο ματς που μάλιστα ο Ολυμπιακός πήρε εύκολη νίκη δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ούτε στην επίθεση, αλλά ούτε και στην άμυνα.

Οι δηλώσεις του Γιάννης Σφαιρόπουλου στην χθεσινή προπόνηση είναι χαρακτηριστικές:

«Oι αντίπαλοί μας έχουν κλείσει στην ρακέτα, δεν επιτρέπουν τα λέι απ και μας δίνουν το σουτ απ' έξω. Επομένως, πρέπει να προσαρμοστούμε, να βρούμε τις ευκαιρίες για να επιτεθούμε από μέσα και να βάλουμε τα σουτ απ' έξω».

H Εφές και ο Περάσοβιτς έχουν διαβάσει την αδυναμία των ψηλών να απαγκιστρωθούν από την ασφυκτική άμυνα που τους παίζουν και η front line του Ολυμπιακό δυσκολεύεται να προσφέρει σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Oι Ντανστον και Κερκ βάζουν δύναμη στο παιχνίδι τους, εκμεταλλεύονται το κορμί τους, παίζουν σκληρά και έχουν βγάλει εκτός ρυθμού τους ψηλούς του Ολυμπιακού

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί τους στην σειρά των playoffs:

KΕΜ ΜΠΙΡΤΣ

Ο βασικός σέντερ του Ολυμπιακού δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κάνει καλό και γεμάτο παιχνίδι στην σειρά.

Οι συνεργασίες με τον Βασίλη Σπανούλη δεν έχουν βγει και πρέπει να βάλει το κορμί του πιο δυνατά για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους με τα τεράστια κορμιά σε άμυνα και επίθεση.

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, με τον Μιλουτίνοφ να είναι πολύ καλός και να πατάει αρκετή ώρα παρκέ, σε 12' και 59'' μέτρησε 4 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ στην ήττα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ σε 16' και 5'' είχε μόλις 3 πόντους και 1 ριμπάουντ.

Καλύτερος, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εμφανίστηκε στο 3ο ματς σε 16' και 32'' είχε 6 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Ο Μπιρτς αποτελεί τον βασικό ψηλό του Σφαιρόπουλου και πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τον τρόπο που χρησιμοποιεί ο Ντάνστον και οι υπόλοιποι ψηλοί της Εφές για να τον... βγάλουν από το παιχνίδι του.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο άτυχος της σειράς.

Ξεκίνησε κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, βρήκε τον τρόπο να κυριαρχήσει κόντρα στους ψηλούς της Εφές, αλλά τραυματίστηκε στο γόνατο και από εκείνη την στιγμή παρόλο που μπαίνει ώστε να βοηθήσει την ομάδα του δεν είναι αποτελεσματικός.

Στο Game 1 o Σέρβος σέντερ μέτρησε σε 26' και 28'' 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ όντας εξαιρετικός, αλλά δυστυχώς στην συνέχεια δεν ήταν ίδιος.

Στο 2ο παιχνίδι τραυματίστηκε, έπαιξε μόλις 8' και 25'' και είχε 2 πόντους και 5 ριμπάουντ. Στο 1ο παιχνίδι της Τουρκίας ναι μεν κατάφερε και αγωνίστηκε 14' και 13'' αλλά δεν ήταν καλός.

Δεν πέτυχε πόντο και κατέβασε μόλις 1 «σκουπίδι» και φάνηκε ότι είναι επηρεασμένος από το πρόβλημα του.

Μένει να δούμε αν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και σε αυτό τον... τελικό θα καταφέρει να προσφέρει αυτά που μπορεί.

ΠΑΤΡΙΚ ΓΙΑΝΓΚ

Η ιδιάζουσα περίπτωση του Γιανγκ συνεχίσει και είναι... ιδιάζουσα. Οι δύο άλλοι ψηλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχει μοναδική ευκαιρία να βγει μπροστά και να καλύψει με το δυνατό του κορμιά κενά, αλλά οι εμφανίσεις του δεν είναι καλές.

Στο πρώτο παιχνίδι για λόγους τακτικής δεν έπαιξε, ενώ στο δεύτερο πάτησε παρκέ για 15' και 30'' στα οποία είχε 4 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ στο παιχνίδι της Τουρκίας έπαιξε για 8' και 42'' και είχε 3 πόντους και 1 ριμπάουντ.

Την ίδια ώρα ο Μπράιντ Ντάνστον τραβάει το κουπί για την Εφές και το κάνει εξαιρετικά.

Μπορεί στο πρώτο παιχνίδι να έμεινε στους 8 πόντους και στο 1 ριμπάουντ, στα δύο επόμενα όμως έπαιξε κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά είχε και στα δύο 16 πόντους με 4 και 9 ριμπάουντ αντίστοιχα.

Την γραμμή των ψηλών συμπληρώνει και ο Κερκ που δεν παίζει πολύ, αλλά έχει κατά μέσο όρο 4 πόντους και 2.7 ριμπάουντ σε 14' λεπτά συμμετοχής.

Τα δεδομένα είναι πλέον γνωστά και για τις δύο ομάδες.

Ο Περάσοβιτς έχει δει την αδυναμία των ψηλών του Ολυμπιακού να σταθούν ψύχραιμα και να κάνουν το παιχνίδι τους και τους εγκλωβίζει μέσα στην ρακέτα με αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος στους υπόλοιπους παίκτες και στα σουτ που επιχειρούν από την περιφέρεια.

Οι 2 από τους 3 αγωνίζονται με πρόβλημα τραυματισμού στην σειρά, αλλά όπως δήλωσε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πριν από τέτοιες κρίσιμες μάχες άπαντες είναι ετοιμοπόλεμοι, αφήνουν στην άκρη τα προβλήματα και πρέπει να προσφέρουν κάτι παραπάνω από όσα έδωσαν μέχρι το Game 3.