Το πρώτο ευρωπαϊκό, ο... Στόγιαν το πήρε (pics & vids)

Το πρώτο ευρωπαϊκό, ο... Στόγιαν το πήρε (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Το πρώτο ευρωπαϊκό, ο... Στόγιαν το πήρε (pics & vids)

bet365

O Στόγιαν Βράνκοβιτς σβήνει 53 κεράκια στην τούρτα και το gazzetta θυμάται την πορεία του Δαλματού σέντερ.

Αρχές Ιουλίου 1992... Το όνομα του Στόγιαν Βράνκοβιτς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Παναθηναϊκού για τη θέση του βασικού σέντερ! Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς είχε επωμιστεί το έργο να «ψήσει» τον Δαλματό γίγαντα των 218 εκατοστών, ο οποίος προέρχονταν από δύο χρονιές στο ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς όντας συμπαίκτης του Λάρι Μπερντ και του αείμνηστου Ρέτζι Λιούις.

Ομως ο συμπληρωματικός του ρόλος στη Βοστόνη με 1,9 πόντους και 1,5 ριμπάουντ ανά 6 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς, αποτέλεσαν το κίνητρο για να περάσει τον Ατλαντικό και να επιστρέψει στην Ευρώπη! Στις 6 Ιουλίου 1992 δηλώνει δημόσια ότι θέλει να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό που είχε κάνει ήδη την πρόταση για την απόκτησή του! Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και πιο συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου, οι «πράσινοι» ανακοίνωναν την απόκτηση του Στόγιαν Βράνκοβιτς έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο!

Αυτό ήταν το δεύτερο πέρασμα του Βράνκοβιτς από την Ελλάδα, αφού τη σεζόν 1989-1990 είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά στον Άρη, με τον οποίο είχε φτάσει μέχρι και το φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Ομως, το όνομά του συνδέθηκε περισσότερο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, την οποία και φόρεσε για τέσσερις σεζόν, μέχρι το καλοκαίρι του 1996.

Ο Δαλματός επέστρεψε στο ΝΒΑ προκειμένου να φορέσει τις φανέλες των Μινεσότα Τίμπεργουλβς (1996-1997) και των Λος Άντζελες Κλίπερς (1997-1999) χωρίς όμως να κάνει (και πάλι) αισθητή την παρουσία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φορτιτούντο Μπολόνια όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2001. Έκτοτε έριξε τους τίτλους τέλους στην καριέρα του, η οποία είχε ξεκινήσει από τη Ζαντάρ όπου αγωνίστηκε από το 1982 έως και το 1989.

Ένας παίκτης ο οποίος αγαπήθηκε όσο λίγοι στον Παναθηναϊκό. Τόσο για το πάθος του, τις ικανότητές του και την προσωπικότητά του,όσο και για το... απίστευτο «σπριντ» στον τελικό του Παρισιού το 1996 προκειμένου να σταματήσει τον Μοντέρο και να χαρίσει στους «πράσινους» το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία του.

Με το «τριφύλλι» μπορεί να μην πανηγύρισε ποτέ πρωτάθλημα αλλά έβαλε στη συλλογή του τον ευρωπαϊκό τίτλο (1996) όπως επίσης και δύο κύπελλα Ελλάδας (1993 και 1996). Πάντως ελληνικό πρωτάθλημα κατέκτησε με τη φανέλα του Άρη, με τον οποίο έκανε το νταμπλ το 1990.

Μάλιστα είναι από τους λίγους παίκτες στην ιστορία της Α1 που έχει κάνει triple double και μάλιστα... τρεις φορές! Οταν αγωνιζόταν με τον Άρη είχε 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 τάπες σε ματς με τον Έσπερο (21/10/1989), ενώ με τον Παναθηναϊκό το έκανε δύο φορές απέναντι σε Άρη (13π., 14ριμπ., 10ταπ. στις 14/2/1993) και Περιστέρι (12π., 24ριμπ., 10ταπ. στις 6/3/1993).

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης σεζόν, ο Παναθηναϊκός τον τίμησε ύστερα από σχετική ψηφοφορία για την καλύτερη πεντάδα της ομάδας...

Ο Στόικο ήταν εκείνος που είχε μεσολαβήσει για να πείσει τον μεγάλο Ντράζεν Πέτροβιτς να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η μοίρα είχε αποφασίσει διαφορετικά για τον σούπερ σταρ του παγκοσμίου μπάσκετ. Ο θάνατος του «Μότσαρτ» ήταν το γεγονός που συγκλόνισε τον Βράνκοβιτς, μιας και ήταν γνωστή η αδερφική φιλία που τους έδενε! Με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, είχε κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), Χάλκινο στο Μουντομπάσκετ του 1986 στην Ισπανία, Χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ (1989) και χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας (1987). Αντίστοιχα, με την εθνική Κροατίας είχε ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), χάλκινο στο Παγκόσμιο του Τορόντο (1994) και άλλα δύο χάλκινα στα Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας (1993) και της Αθήνας (1995).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα