Βεράτι, η μεταγραφή-δήλωση

Βεράτι, η μεταγραφή-δήλωση

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον Μάρκο Βεράτι, ο οποίος μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής ενός derby d' Italia από τα παλιά.

Η μεταγραφική περίοδος είναι η αγαπημένη κάθε δημοσιογράφου. Ο,τι φανταστικό σενάριο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας το γράφει και από εκεί και πέρα λίγο τον απασχολεί αν θα γίνει ή όχι πραγματικότητα. Σαν fantacalcio, όπως λένε και οι Ιταλοί, έμοιαζε μέχρι και πέρυσι το να γίνεται συζήτηση για άμεση επιστροφή του Βεράτι στην Ιταλία για να παίξει -για πρώτη φορά- στη Serie A αλλά τώρα το πράγμα δείχνει να σοβαρεύει. Ο μάνατζερ του, Ντονάτο Ντι Κάμπλι, για πρώτη φορά είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες στο Campionato που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια μεταγραφή, η οποία θα μοιάζει με... statement: Αν η Γιουβέντους θέλει να φωνάξει ότι παίζει και πάλι στα ίσα με όλους στην Ευρώπη, πρέπει να αποκτήσει τον Βεράτι. Αν η Ιντερ θέλει να φωνάξει ότι είναι έτοιμη να παίξει στα ίσα τους Μπιανκονέρι, πρέπει να κάνει δικό της τον 24χρονο χαφ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, με την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού να έχει μόλις λήξει, η Gazzetta dello Sport έγραφε για το φλερτ Γιουβέντους-Βεράτι στα τέλη Αυγούστου. Χρόνος για να γίνει μια τέτοια μεταγραφή δεν υπήρχε αλλά το σημαντικό, τόνιζε η εφημερίδα, ήταν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι... θέλουν. Από τότε, κάθε μήνα υπάρχει και ένα νέο «χτύπημα» ή βήμα, με το όλο κλίμα να πείθει ότι όντως έχει αρχίσει η δουλειά και από τις δύο πλευρές με ορίζοντα το καλοκαίρι.

Τον Οκτώβριο η Tuttosport, στη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων, έκανε ένα forum με δέκα μάνατζερ και θέμα συζήτησης τα μεταγραφικά της Γιούβε. Ανάμεσα στους μάνατζερ ήταν και ο Ντι Κάμπλι ενώ παρόντας ήταν και ο Μπέπε Μαρότα. Οι υπόλοιποι εννιά, πλην Ντι Κάμπλι, είπαν ότι ξέρουν πως οι Μπιανκονέρι έχουν βάλει σαν πρώτο στόχο για το καλοκαίρι τον Βεράτι. «Αν αποφασίσει να φύγει από την Παρί, δύο είναι οι πιθανότεροι προορισμοί: Η Γιουβέντους που αγαπάει από μικρό παιδί ή η Μπάγερν λόγω του Κάρλο Αντσελότι, τον οποίο αγαπάει σαν ποδοσφαιρικό πατέρα του».

Τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Πεσκάρα, Ντανιέλε Σεμπαστιάνι, θυμήθηκε πώς χάλασε η μεταγραφή του Βεράτι στη Νάπολι το καλοκαίρι του 2012: «Ο Ντε Λαουρέντις μας έδινε τα 12 εκατ. ευρώ που θέλαμε αλλά το deal χάλασε όταν είπε ότι είναι Γιουβεντίνος. Ξέρω τον Μάρκο και την οικογένεια του όσο λίγοι, αν τον καλέσει η Γιούβε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η μεταγραφή». Και τώρα φτάσαμε Δεκέμβριο-Ιανουάριο για να δηλώσει για πρώτη φορά ο Ντι Κάμπλι ότι ο 24χρονος χαφ έχει αρχίσει να κουράζεται στην Παρί, ότι δεν θέλει να παίζει μόνο για το γαλλικό πρωτάθλημα και ότι η επιστροφή στην Ιταλία, επίσης για πρώτη φορά, είναι στο μυαλό του: «Θα με κάνετε να το πω στο τέλος... Ναι, Γιουβέντους και Ιντερ μπορούν να αποκτήσουν τον Βεράτι, έχουν τα λεφτά».

Για να φτάσουν στο σημείο να έχουν οι Μπιανκονέρι τα λεφτά, χρειάστηκε, όπως έχουμε ξαναγράψει, να περάσουν από το σημείο που τα 12 εκατ. ευρώ για τον Βεράτι το καλοκαίρι του 2012 τους φαίνονταν πολλά. Οχι μόνο για αυτόν, γενικά για όλους τότε. Η προσεκτική οικονομική πολιτική, οι συνεχείς επιτυχίες και γενικά η δουλειά που γίνεται, έχει ως αποτέλεσμα στο Τορίνο να έχουν πλέον δυνατό ταμείο, χωρίς να εξαρτώνται από την τσέπη του Ανιέλι. Η εφημερίδα του οποίου, η La Stampa, έγραψε πριν λίγες μέρες: «Καλοκαίρι 2017: Οταν αρχίζει το χοντρό κυνήγι...». Και το όνομα που υπήρχε στο κείμενο, σαν το μεγάλο θήραμα, ήταν αυτό του Βεράτι ενώ ο Μπέπε Μαρότα, πριν τρεις μέρες, είπε ότι «για το χώρο του κέντρου δουλεύουμε ήδη ώστε το καλοκαίρι να αποκτήσουμε έναν top player». Και σε αυτά, μπορεί να προστεθεί η... απορία της La Repubblica πριν τρεις εβδομάδες: «Για ποιο λόγο ο Ντονάτο Ντι Κάμπλι παρέδωσε στο ιατρικό τιμ της Γιουβέντους πλήρη ιατρικό φάκελο του Βεράτι την προηγούμενη εβδομάδα;».

Η Ιντερ, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ζήσει αυτή την στιγμή από τα δικά της έσοδα, από το ταμείο της. Οι Νερατζούρι περιμένουν από τους Κινέζους της Suning να βάλουν το χέρι όσο πιο βαθιά μπορούν στην τσέπη και να σαρώσουν. Ετσι είχαν μάθει να ζουν και επί Μάσιμο Μοράτι οι Μιλανέζοι και τα αποτελέσματα τα είδαν όταν ο ιστορικός πρόεδρος κουράστηκε και αποφάσισε να αποχωρήσει, μην μπορώντας να ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό. Κάτι τέτοιο προαναγγέλουν οι ιταλικές εφημερίδες και τώρα: Λεφτά από την τσέπη του αφεντικού και μεταγραφικοί στόχοι παντού. Και τα λεφτά υπάρχουν και είναι πολλά.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ιντερ έδωσε 40+5 για τον Ζοάο Μάριο, 29 για τον Γκαμπιγκόλ, 22+3 για τον Καντρέβα. Συνολικά οι Νερατζούρι ξόδεψαν 113,8 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, παραπέμποντας σε παλαιότερες εποχές. Με τα έσοδα από πωλήσεις, βέβαια, να είναι μόλις 10,9 εκατ. ευρώ, η κατάσταση δεν ήταν και ιδανική με δεδομένο ότι υπάρχει πάντα το Financial Fair Play. Και η Beneamata έχει ήδη φάει μια καμπάνα από την UEFA για αυτό...

Γεγονός, πάντως, που δεν δείχνει να την πτοεί. Τα τελευταία ρεπορτάζ θέλουν την Ιντερ να έχει ουσιαστικά κλείσει τον Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι από την Αταλάντα για ένα ποσό που φτάνει στα 28 εκατ. ευρώ και τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν ήδη αρχίσει να φορτσάρουν για το καλοκαίρι. Στόχος ο Μπεράρντι, στόχος ο Μπερναρντέσκι, στόχος ο Χάμες Ροντρίγκες, στόχος ο Ισκο, στόχος ο Βεράτι. Με λίγα λόγια, η ομάδα που πριν κάποιους μήνες τιμωρήθηκε από την UEFA για τα οικονομικά της και την μη τήρηση του FFP, παρουσιάζεται τώρα έτοιμη να ξοδέψει περιουσίες το καλοκαίρι για να κάνει δυνατό comeback.

Για να συμβεί αυτό, για να γίνει δηλαδή πιο εύκολο για τους Κινέζους να μοιράσουν χρήμα, θα πρέπει να βοηθήσει και η ομάδα. Εχοντας καταφέρει να μειώσει στο -5 από την 3η θέση, η Ιντερ έχει ως αποκλειστικό στόχο την έξοδο στο Champions League. Αν τα καταφέρει, το καλοκαίρι στο Μιλάνο θα διαβάσουν πολλά ονόματα. Αν δεν έχουν την προοπτική του σεντονιού την επόμενη σεζόν και τα έσοδα που αυτό σημαίνει, θα έχει ενδιαφέρουν να δούμε πώς θα καταφέρει η Suning να ξοδέψει όσα θέλει, αποφεύγοντας νέους μπελάδες από την UEFA.

Αυτό είναι ένα (σοβαρό) πλεονέκτημα της Γιουβέντους έναντι της Ιντερ. Οι Μπιανκονέρι μπορούν να εγγυηθούν στον Βεράτι τίτλους και διεκδίκηση του Champions League. Οπως μπορούν να του εγγυηθούν και κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να παίξει, ως ένα βαθμό, κάποιο ρόλο: Το Νο10! Η Κυρία δεν έχει δώσει σε κανέναν αυτή τη φανέλα μετά την αποχώρηση του Πολ Πογκμπά ενώ και ο Πάουλο Ντιμπάλα έχει πει ότι θέλει να συνεχίσει με το Νο21. Κανένα πρόβλημα για τους Μπιανκονέρι, οι οποίοι φέρονται να έχουν κρατήσει το Νο10 για τον Βεράτι. Αυτόν που έχει όλο το πακέτο: Ηλικία, κλάση, εθνικότητα, συναίσθημα. Η Γιουβέντους ξέρει ότι τόσο αγωνιστικά όσο και επικοινωνιακά, μετά τις πωλήσεις των Βιδάλ και Πογκμπά, θέλει ένα μπαμ στο κέντρο. Και κανείς άλλος στόχος δεν μοιάζει τόσο τέλειος όσο ο Μάρκο.

Οι Νερατζούρι, από την πλευρά τους, θέλουν να κάνουν στροφή στους Ιταλούς, όπως θέλουν να στείλουν μήνυμα στο Τορίνο. Μήνυμα ότι είναι και αυτοί πλέον εκεί, δυνατοί και έτοιμοι να παίξουν για τον τίτλο. Καλή κίνηση η απόκτηση του Γκαλιαρντίνι, ο οποίος ήταν στο στόχαστρο και της Γιούβε, πολύ καλή κίνηση θα είναι η μεταγραφή του Ιντερίστα Ντομένικο Μπεράρντι, ο οποίος δείχνει ότι δεν θέλει να παίξει στους Μπιανκονέρι και μπράβο του επειδή το βλέπει οπαδικά, αλλά το πραγματικό μήνυμα προς τους Μπιανκονέρι θα είναι ο Βεράτι. Αν όντως αποφασίσει να επιστρέψει στην Ιταλία και καταλήξει στο Μιλάνο, στο Τορίνο για πρώτη φορά θα σοκαριστούν. Και θα προβληματιστούν.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό. Για να κάνει, δηλαδή, την κίνηση του ο Αντσελότι, να τον πάρει στην Μπάγερν και να τελειώνουμε με το θέμα Βεράτι...

 

SERIE A Τελευταία Νέα