Ο Ράσφορντ δεν έγινε απλά 19, «μεγάλωσε»... (pics+vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Ράσφορντ δεν έγινε απλά 19, «μεγάλωσε»... (pics+vids)

bet365

Σίγουρα, τα καλύτερά του γενέθλια. Όμως, κατάφερε να τα κάνει να μη φαίνονται απλά... ένας αριθμός. Το gazzetta.gr εύχεται στον Μάρκους Ράσφορντ που τον τελευταίο χρόνο «μεγάλωσε» και δεν άφησε το 19 μονάχα για τα... κεράκια στην τούρτα.

Είναι το παιδί που έχει δώσει τελείως διαφορετική ερμηνεία και σημασία στον ορισμό «ντεμπούτο».

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και άρχισε να συστήνεται στο ευρύτερο κοινό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του αγγλικού ποδοσφαίρου, αν κάποιος του έλεγε ότι αυτούς τους 8 μήνες θα βίωνε καταστάσεις και εμπειρίες που θα τον έκαναν εκ των καλύτερων... πρωτοεμφανιζόμενων (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό) στο Νησί αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε ναι, το χρονικό διάστημα θα φάνταζε πολύ μικρό και στον ίδιο για να προλάβει να προκαλέσει αντίκτυπο.

Είναι από αυτούς που είναι ευγνώμονες προς τον Λουίς Φαν Χάαλ για την ευκαιρία που του έδωσε. Ο Ολλανδός μπορεί να έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ομάδα που έπαιζε βαρετό ποδόσφαιρο, κοίμιζε τον κόσμο της στις εξέδρες και απλά πανηγύρισε ένα Κύπελλο Αγγλίας και την επιστροφή στις διοργανώσεις της UEFA, αλλά το «διαμαντάκι» που λέγεται Ράσφορντ βγήκε στην επιφάνεια και προσπαθεί να παραμείνει εκεί παρά τις όποιες δυσκολίες που βρίσκει φέτος στο δρόμο του με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία.

Πρώτη φορά στην αποστολή των «κόκκινων διαβόλων», σε εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γουότφορντ, στις 21 Νοέμβρη του 2015. Δεν παίζει, η Γιουνάιτεντ παίρνει νίκη με σκορ 2-1, χάρη σε αυτογκόλ του Ντίνεϊ στο φινάλε.

Λίγες μέρες αργότερα συμπεριλαμβάνεται ξανά στα πλάνα του Φαν Χάαλ για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη μετέπειτα Πρωταθλήτρια, Λέστερ, όμως πάλι δεν παίζει, σε ένα ματς που ήταν τρομερά δύσκολο για την ομάδα του Μάντσεστερ, φεύγοντας από το «King Power Stadium» με τον βαθμό (1-1) της ισοπαλίας.

Ε, η τρίτη, θα ήταν και φαρμακερή. Για να ξεκινήσει ένα τρομερά όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι για τον πιτσιρικά, ο οποίος φυσικά στην ηλικία των μόλις 19 ετών, ξέρει ότι όλα ξεκίνησαν... ρόδινα, όμως έχει δρόμο μπροστά του, πολλά να ζήσει και να δει, πολλά για να παλέψει, πολλά για να απογοητευθεί και πολλά για να συνεχίσει τη μάχη του μέχρι την κορυφή.

Ντεμπούτο στο Γιουρόπα Λιγκ, 11αδάτος, σε αναμέτρηση εξαιρετικά κρίσιμη δεδομένης της ήττας (2-1) της Γιουνάιτεντ στη Δανία από τη Μίντιλαντ. Και μάλιστα, στο «Ολντ Τράφορντ» προκαλείται... νεκρική σιγή από το γκολ του Σίστο, που έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους! Ο Ράσφορντ, αφού πρώτα είδε τον Μποντούροφ να πετυχαίνει αυτογκόλ και να ισοφαρίζει, βρήκε δύο φορές το δρόμο για τα δίχτυα για να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου του Μάντσεστερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε ηλικία 18 ετών και 177 ημερών, ξεπερνώντας τον θρυλικό, Τζορτζ Μπεστ!

Τρεις μέρες αργότερα, παίζει σε ντέρμπι με την Άρσεναλ και... ξανά τα ίδια! Δύο γκολ σε διάστημα τριών λεπτών και να μοιράσει και μια ασίστ για να προκαλέσει τρέλα στις τάξεις των οπαδών, του αγγλικού Τύπου, των φιλάθλων ανά τον κόσμο που έβλεπαν έναν πιτσιρικά να κάνει πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άπαντες πλέον ν' αναζητούν να μάθουν περισσότερα πράγματα για εκείνον!

Σκοράρει και στο πρώτο του ντέρμπι του Μάντσεστερ κι όχι μόνο αυτό, αλλά καθορίζει και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του περασμένου Μαρτίου στο «Etihad»! Με μια κίνηση αφήνει πίσω τον Ντεμικέλις και πλασάρει υποδειγματικά τον Χαρτ με το δεξί για να διαμορφώσει το 1-0 εκείνου του παιχνιδιού, στο οποίο κατάφερε να εκνευρίσει τους παίκτες της Σίτι και να προκαλέσει και σύρραξη σε φάση που ζήτησε πέναλτι, όμως εκείνος ήταν που χαμογέλασε πλατιά στο σφύριγμα της λήξης.

Όλα τα έκανε, σιγά μην του ξέφευγε και η εθνική ομάδα της Αγγλίας σε επίπεδο Ανδρών. Όταν πήρε την ευκαιρία, εκείνη η Θεία Δύναμη που τον καθοδηγεί και τον σπρώχνει στις διακρίσεις και τις στιγμές μέσα από τις οποίες ο νεαρός φορ της Γιουνάιτεντ παραμένει στο μυαλό των οπαδών, τον βοήθησε και στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα με το εθνόσημο. Σε φιλικό ματς απέναντι στην Αυστραλία στο «Στάδιο του Φωτός», σκοράρει σε ηλικία 18 ετών και 208 ημερών και ξεπερνάει την επίδοση του Τόμι Τέιλορ από το μακρινό 1938 (!), όταν εκείνος είχε πετύχει γκολ στο ντεμπούτο του με τα «τρία λιοντάρια» σε ηλικία 19 ετών και 16 ημερών!

Ήταν τέτοια η ταχύτητα με την οποία ο Μάρκους Ράσφορντ άφηνε το στίγμα του και προετοίμαζε για το μέλλον, που δεν θα... έμπαινε τέλος σε όλη αυτή την τρέλα με τα γκολ σε κάθε ντεμπούτο του. Συνολικά σε πέντε πρώτες εμφανίσεις έχει βρει το δρόμο για τα δίχτυα, κάνοντας το ίδιο πράγμα και με την εθνική ομάδα U-21 της Αγγλίας μόλις πριν από ενάμιση μήνα, σε παιχνίδι με τη Νορβηγία, φτάνοντας στο χατ-τρικ με κινήσεις, τεχνική και «εκτελέσεις»... μεγάλου φορ, ενώ σε μικρότερη ηλικία πριν από λίγα χρόνια, με το τμήμα Νέων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε βάλει τον χαρακτηρισμό «σκόρερ» δίπλα στ' όνομά του... Ω, τι έκπληξη θα έλεγε κανείς...

Την περσινή αγωνιστική περίοδο την έκλεισε με 11 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και πέντε γκολ, είχε τέσσερις εμφανίσεις στο Κύπελλο Αγγλίας και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ με δύο τέρματα.

Στα τέλη Μαΐου, κλήθηκε να υπογράψει νέο επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κόκκινους διαβόλους» και τριπλασίασε τον μισθό του, έπειτα από μόλις λίγους μήνες τρομερών εμφανίσεων στην ομάδα. Με το σπαθί του το κέρδισε, όμως πλέον ξέρει ότι θα έχει πίεση για να δείξει ότι το άξιζε..

Και το καλοκαίρι, βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας για το Euro 2016, όντας μέλος της αποστολής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Και δεν έμεινε μονάχα να συμπληρώνει μια θέση στη λίστα του Χότζον.

Περνώντας ως αλλαγή στο ντέρμπι με την Ουαλία, ο Ράσφορντ έγινε ο νεότερος (σ.σ. 18 χρόνων και 229 ημερών) Άγγλος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον Γουέιν Ρούνεϊ (σ.σ. 18 χρόνων και 233 ημερών).

Φέτος, έχει φτάσει στις 8 συμμετοχές σε 10 αγωνιστικές του κορυφαίου πρωταθλήματος και μετράει ήδη τρία γκολ, με σημαντικότερο όλων εκείνο που πέτυχε δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ενός τρομερά δύσκολου αγώνα στο «KCOM Stadium» απέναντι στη Χαλ για να διαμορφώσει το τελικό 1-0 σε ακόμα μια σημαντική στιγμή για τον ίδιο, ενώ πέτυχε γκολ και σε τρία διαδοχικά παιχνίδια με Γουότφορντ και Λέστερ για το πρωτάθλημα και Νορθάμπτον για το Λιγκ Καπ.

Από το καλοκαίρι και μετά, μαθαίνει δίπλα στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, θεωρεί τεράστια ευκαιρία τη συνύπαρξη με τον Σουηδό στην ομάδα και παρά την αρχική αμφιβολία και σκέψη περί των ευκαιριών που θα έπαιρνε πλέον, έχει καταφέρει τον τελευταίο καιρό να πείθει τον Ζοσέ Μουρίνιο για τη σημασία της παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο, όντας βασικός σε έξι ματς και έχοντας μπει αλλαγή σε δύο στον φετινό Μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ.

Σε αντίθεση με την 31η Οκτώβρη του 2015, η φετινή μέρα, αυτή των 19ων γενεθλίων του, αν ρωτήσεις τον Ράσφορντ, θα σου πει ότι ένας ημερολογιακός χρόνος μπορεί σε «μεγαλώσει»... πολλά έτη με τα βιώματα που σου προκύπτουν...

Πολύχρονος, λοιπόν, μικρέ!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα