Ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε το 2ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ

bet365

Μοναδική επιτυχία σημείωσε το 2ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών που διοργάνωσε (1—4/10) ο ΠΣΑΤ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία και ολοκληρώθηκε την Κυριακή (4/10/15).

Στις τέσσερις (4) ημέρες του προγράμματος, αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ενώ έγινε γόνιμος διάλογος και συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν τον Ελληνικό Αθλητισμό και τα ΜΜΕ.

Το 2ο Θερινό Σχολείο ασχολήθηκε με:

Την πορεία του Ελληνικού Αθλητισμού προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο

  1. Το πλαίσιο λειτουργίας και αρχών των Νέων Μέσων και την κρίση στα ΜΜΕ

Από την 1η ημέρα του προγράμματος ως και την τελευταία, το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο και η συνολική εντύπωση με την ολοκλήρωση των εργασιών, που έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής, εξαιρετική. Την 1ηημέρα πραγματοποιήθηκε και το Συνέδριο Ελλήνων και Κυπρίων Αθλητικών Συντακτών που έδωσαν το «παρών» στην Αρχαία Ολυμπία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, Παναγιώτη Φελλούκα.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Παναγιώτης Φελλούκας και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, που παρακολούθησε από κοντά τις δύο πρώτες ημέρες του Σχολείου.

Χαιρετισμούς απέστειλαν και διαβάστηκαν, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Επί Τιμή Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Πέτρος Λινάρδος.

Τιμήθηκαν από τον ΠΣΑΤ, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, η AIPS και η AIPS Europe, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς.

Παραβρέθηκαν επίσης: Οι Πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, της Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΕΕ) Δημήτρης Χορταργιάς, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Κυριάκος Κορτέσης, οι Πρόεδροι των αντίστοιχων Ταμείων ασφάλισης Σωτήρης Κέλλας, Θανάσης Μπαμπανέβας, οι Επί Τιμή Πρόεδροι του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Παύλος Γερακάρης, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Νίκος Συνοδινός, ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ των ΤΕΙ Πύργου Λάμπρος Δρόσος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεβές, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο Διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλος, ο πρόεδρος του επιστημονικού συλλόγου πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ηλείας Γιάννης Αλτάνης και μέλη του Δ.Σ, ο σχολικός σύμβουλος Γιώργος Σιακκής και ο υπεύθυνος ομάδας Φυσικής Αγωγής Ηλείας Διονύσης Ζάγκλης.

Το πρόγραμμα ανά ημέρα:

Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου:

Ο Θόδωρος Νταβέλος, Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, στην εισήγηση του μας «ταξίδεψε» 10 μήνες πριν στο Ρίο με φωτογραφίες και βίντεο των αθλητικών εγκαταστάσεων και των προετοιμασιών των Βραζιλιάνων.

Ο Μιχάλης Γαβριηλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΚ, αναφέρθηκε στον κυπριακό αθλητισμό και τους στόχους του για το 2016, με οδηγό το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο (ασημένιο στην ιστιοπλοϊα)

Ο Γιάννης Μαμουζέλος, περιέγραψε την διαδικασία πρόκρισης των Ελλήνων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο του Ιστορικού Αρχείου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου:

Ο Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, εισηγήθηκε το θέμα: «Η κρίση στα ΜΜΕ: Νέα Μέσα και νέα εργαλεία για την δημιουργία, διανομή και κατανάλωση ειδήσεων».

Αναφέρθηκε στην διαδρομή των ΜΜΕ, από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο στην τηλεόραση και τα Νέα Μέσα, την αδυναμία της κοινής γνώμης να διαχωρίσει την παραγωγή ειδήσεων μεταξύ ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, που πλέον εφαρμόζονται και πραγματικών, στην λογοκλοπή των ειδήσεων και την αναγκαιότητα ο δημοσιογράφος να εξελίσσεται και να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής.

Ο Τσαρλς Καμενζούλι, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, στην εισήγηση του «Αθλητικά Μέσα: Από την ιστορία στην πραγματικότητα – Νέα Μέσα», έκανε ιστορική αναδρομή διαχρονικά στα αθλητικά μέσα και αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην επίδραση των Social Media την περίοδο 2008-2014, όταν και αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Η Γιώτα Αντωνοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, μίλησε με θέμα: «Το «ψευδοβίωμα» ως εγγενής λειτουργία της κινούμενης εικόνας και οι επιπτώσεις στην αθλητική βία». Αναφερόμενη σε έρευνα της περιόδου Μάρτιος – Ιούνιος 2015, παρουσίασε στοιχεία για την κοινωνική διείσδυση των Social Media και ανέλυσε εξαιρετικά το όλο τοπίο.

Να σημειωθεί ότι μέρος του πρωϊνού προγράμματος παρακολούθησαν μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας με τους καθηγητές τους.

Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της συναδέλφου και μέλους του ΠΣΑΤ, Ήρας Νικολετοπούλου, με θέμα: «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ποιος ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών στο «χτίσιμο» και την ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης των οπαδών».

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου:

Ο Βασίλης Κουτρουμάνος, φωτορεπόρτερ και μέλος του ΠΣΑΤ, άνοιξε το πρόγραμμα της ημέρας με το φωτογραφικό ταξίδεμα στη Βραζιλία και το Μουντιάλ ποδοσφαίρου (2014), όπου και παραβρέθηκε.

Η σκυτάλη πέρασε στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και συγκεκριμένα στην πρόεδρο του Βούλα Κοζομπόλη, την αντιπρόεδρο Εύη Μωραϊτίδου και τη γενική γραμματέα Βούλα Ζυγούρη, με θέμα: «Στο παρά πέντε για το Ρίο: Η υφιστάμενη κατάσταση, παράμετροι και παρακαταθήκες του ελληνικού αθλητισμού» .

Η τελευταία αναφέρθηκε στο πως είναι δομημένος, συνταγματικά, ο ελληνικός αθλητισμός, τις πολιτικές και τις παθογένειες του.

Η Βούλα Κοζομπόλη αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 2725/99, στο σχεδιασμό και τη στρατηγική, αλλά και την διαχείριση των πόρων και των εγκαταστάσεων.

Η Εύη Μωραϊτίδου αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του 2004, την προβληματική χρήση μεταολυμπιακά των εγκαταστάσεων και τόνισε την αποσπασματική αξιοποίηση των επιτυχιών.

Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε ο συνάδελφος και μέλος του ΠΣΑΤ, Βασίλης Σκουντής με θέμα: «Νέα Μέσα: Η κρίση στον Τύπο».

Αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης του αθλητισμού από τα ΜΜΕ, την προβολή και την πληθώρα των Μέσων και την οπαδική χροιά τους, την είσοδο του στοιχηματισμού στον αθλητισμό, την απώλεια θέσεων εργασίας, την αύξηση των κρουσμάτων βίας, την ελεγχόμενη και σε μεγάλο βαθμό χειραγωγημένη ενημέρωση, την έλλειψη πραγματικών δασκάλων δημοσιογραφίας και τον οπαδισμό. Όπως δε τόνισε «το ντέρμπι ανάμεσα στα παλιά και τα νέα Μέσα, κρίθηκε από τα … αποδυτήρια».

Το απόγευμα, οι μετέχοντες στο Θερινό Σχολείο, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου:

Η 4η και τελευταία ημέρα είχε τους κορυφαίους αθλητές μας Σπύρο Γιαννιώτη (Μαραθώνια κολύμβηση) και Περικλή Ιακωβάκη (Στίβος), καθώς επίσης και τον προπονητή του πρώτου Νίκο Γέμελο, σε μια ελεύθερη ουσιαστικά συζήτηση πάνω σε ευρύτερα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού, αλλά τις βιωματικές τους συμπεριφορές του καθένα τους.

Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε έγινε αναφορά στην προσωπική πορεία των συγκεκριμένων πρωταθλητών μας, σε θέματα διαχείρισης των αθλητών από τους προπονητές τους, την μετά αθλητική τους διαδρομή, την επικοινωνία και την τηλεοπτική κάλυψη των αθλητικών γεγονότων, τις νέες πρακτικές και καινοτομίες που απαιτούνται, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Τη λήξη των εργασιών του 2ου Θερινού Σχολείου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, που τόνισε την σπουδαιότητα και επιτυχία που γνώρισε, την δέσμευση του Συνδέσμου για τη συνέχιση και τον περαιτέρω εμπλουτισμό του, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομολογουμένως σπουδαία επιτυχία του.

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Διευθυντή Εγκαταστάσεων της ΔΟΑ Ευάγγελο Φρίγκη και τους εισηγητές για την πολύτιμη συνεργασία και συνεισφορά τους στην άριστη διοργάνωση και του φετινού Θερινού Σχολείου, καθώς και όλους τους μετέχοντες.

Χορηγοί επικοινωνίας του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών ήταν το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και η εφημερίδα MetroSport, ενώ Χορηγός η Farantouris Financial Advisors και υποστηρικτής, η εταιρία Μουσαμάδες-Εκτυπώσεις «Γ. Δριβάκος».

 

Τελευταία Νέα