Κάνα debate θα έχουμε;

Νίκος Μποζιονέλος
Κάνα debate θα έχουμε;

bet365

Εκλογές ενόψει αλλά... τσιμουδιά εκ νέου για το debate των πολιτικών αρχηγών, το οποίο απουσιάζει εν Ελλάδι από το 2009! Κι όμως...
Απόψε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, χθες μίλησε στο ίδιο κανάλι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αλλά στη Σοφία Παπαϊωάννου). σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, την παρακολούθησαν πολλοί τηλεθεατές αφού οι μετρήσεις "έδειξαν" 24,3% μέσο όρο στο γενικό σύνολο και 21,4% στο δυναμικό κοινό, ενώ το κεντρικό δελτίο για όλη τη διάρκεια μετάδοσής του σημείωσε 23,2% και 20,8% αντίστοιχα.
Κοινώς, ο κόσμος ενόψει εκλογών θέλει να ακούει τους αρχηγούς να μιλάνε, να επιχειρηματολογούν. Μια... καλή λύση είναι το debate, το οποίο έχει να γίνει στην Ελλάδα από το 2009! Απορείτε; Κι όμως.
Τότε μάλιστα έγιναν δύο debates, "τηλεμαχία" εις την ελληνικήν (σαν το... "τηλεδιόδιο" ένα πράμα). Ενα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων συν του Οικολόγους Πράσινους και ένα μόνο με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και του Κώστα Καραμανλή (ΝΔ). Με διαφορά μόλις μιας μέρας! Και τις δύο πολιτικές συζητήσεις συντόνιζε η Μαρία Χούκλη.
Αλλα δύο debates έμειναν αξέχαστα. Το πρώτο χρονικά, που έγινε το 1990 λίγο μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Σε εκείνο μετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης (δύσκολο να θυμηθείτε ποιος είναι ο μόνος που ζει ακόμη...). Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιάννης Καψής και δεν διεξήχθη σε στούντιο αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο!
Αξέχαστο έμεινε και το επόμενο, δεύτερο στη σειρά, του 1996. Τότε μετείχαν οι Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ, είναι η εποχή των αξέχαστων δηλώσεων "μακέτο" και "Καρδίτσα-Καρδίτσα". Μεγάλος απόντας ήταν ο τότε επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, που κατήγγειλε στο ΕΣΡ το γιατί είχαν αποκλειστεί οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί (ποιος τους κάλεσε η απάντηση, με επίκαιρα δεδομένα).
Ελαβα χωρα άλλα τρία debates. Το 2002 με Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις έκαναν οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Έλλη Στάη και Μανώλης Καψής. Το 2005 όπου συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Γιώργος Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καραμανλής - ΝΔ, Αλέκα Παπαρήγα - ΚΚΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος - Συνασπισμός και Δημήτρης Τσοβόλας - ΔΗΚΚΙ). Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που έκαναν τις ερωτήσεις ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης...
Και, το 2007, όπου έλαβαν μέρος οι Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση).
Φέτος; Ηδη κόμματα όπως το Ποτάμι ζητούν να γίνει debate. Για να δούμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα