Από το capital control στο media control

Από το capital control στο media control

bet365

Περί δεοντολογίας των καναλιών και «κανιβαλισμού» λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα, τι ζήτησε η κυβέρνηση από το ΕΣΡ
«Il vero potere risiede nelle mani dei detentori dei Mass Media («Η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια των κατόχων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης») - Λίτσιο Τζέλι
Upοψη. Σύμφωνοι, και για να το θέσω κομψά, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα η τηλεοπτική, ως επί το πλείστον, δημοσιογραφία δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της.
Ελλείψει πόρων, τα κόμματα επένδυσαν στις διαδηλώσεις και στα social media, από τους μεν και τους δε γίνεται… της μανικοτρίβελης σε Twitter και Facebook – και κάπου, ανάμεσα στα «λέμε όχι για την ελπίδα μας» και «στηρίζουμε ναι για να μην πάμε στη δραχμή» εμφανίζεται και κάποια user έχοντας αναρτήσει φωτό με μαγιό: καλοκαίριασε ε; χαμπάρι δεν πήρα(με).
Το χειρότερο όμως είναι, φυσικά, η γραμμή: η ΕΡΤ προωθεί την κυβέρνηση όσο δεν πάει πλέον ενώ τα ιδιωτικά κανάλια θυμίζουν ημέρες… Καννών. Και το αναφέρω διότι, και τότε λόγω δημοψηφίσματος, είχε καταργηθεί κάθε έννοια σεβασμού προς το πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Γιώργου Παπανδρέου, με on air κριτικές που δεν είχαν προηγούμενο. Από το «βλάκας» και «ηλίθιος» του 2012 φτάσαμε σήμερα, για τον Αλέξη Τσίπρα, στο «άχρηστος», «τρελός» και «ανώμαλος» (έχουν ακουστεί όλα αυτά…), παράλληλα με την ειρωνεία, το γελάκι και την παντελή έλλειψη δεοντολογίας.
Χθες στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα media πολύ πιο ευγενικά από ότι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πόση ώρα καλύφθηκε το συλλαλητήριο του «Όχι» και πόση αυτή του «Ναι» - και δίκιο έχει, οι live συνδέσεις το βράδυ της Τρίτης ήταν αναρίθμητες.
«Η τηλεόραση κάνει τους έξυπνους εξυπνότερους και τους ηλίθιους ηλιθιότερους» - Γούντι Άλεν
Η ατάκα «μην πυροβολείτε τον πιανίστα» βρίσκει κι εδώ εφαρμογή: κατά πλειονότητα οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, ως υπάλληλοι των καναλιών, εφαρμόζουν τις επιταγές του κάθε καναλάρχη. Όπως, πολύ ορθώς, είπε την Τρίτη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η Σία Κοσιώνη, «αν έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα με το κανάλι τότε να σας κανονίσω συνέντευξη με τον Γιάννη Αλαφούζο».
Υπάρχουν βέβαια και μεγαλοστελέχη που δεν είναι απλοί εργαζόμενοι στα κανάλια, εξυπηρετώντας και προσωπικά συμφέροντα, αλλά δεν είναι η πλειονότητα.
Αλλά, επαναλαμβάνω, το διαρκές υβρεολόγιο εναντίον παρουσιαστών δεν έχει προηγούμενο και έχει εξελιχθεί σε «κανιβαλισμό»: ευλόγως από την πλευρά του «όχι» και αντίστοιχο του υβρεολόγιου των καναλιών κατά του πρωθυπουργού από την πλευρά του «ναι».
Ο κόσμος βράζει: και με το δίκιο του. Το χθεσινό και το σημερινό «επεισόδιο» σε live συνδέσεις του Mega είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Η καχυποψία έχει χτυπήσει κόκκινο και κάθε καλεσμένος στο πάνελ βλέπει το παρελθόν του και τις ατάκες του να γίνονται βορρά των social media, την ώρα που ούτε τα γκάλοπ των εταιρειών δεν γίνονται αποδεκτά (πάντως κυκλοφορούν αποδόσεις για το δημοψήφισμα…).
Ο «πόλεμος» των ιδιωτικών καναλιών έχει λογική, κι ας μη το φωνάζουν: τον πλειστηριασμό για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς – εξ ου και η τηλεοπτική γραμμή εναντιωμένη στις κυβερνητικές επιταγές.
Και η ΕΡΤ παίζει… μόνη της μπάλα ενάντια σε ΑΝΤ1, Mega και ΣΚΑΪ ενώ STAR, Alpha είναι μεν το «όχι» αλλά σαφώς πιο διακριτικά. Εν αντιθέσει, επί παραδείγματι, με το Mega όπου οι αυθόρμητες ερωτήσεις πολιτών στο «On Line» των Ολγας Τρέμη, Νίκου Ευαγγελάτου αποδείχθηκε ότι ήταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μην πιάσουμε άλλα παραδείγματα, δεμ έχει τελειωμό…
Το δημοψήφισμα θα περάσει, η χώρα θα βρει τον δρόμο της αλλά τούτον τον έχασε η δημοσιογραφία. Δια παντός.
«Τηλεόραση: η λέξη είναι μισή ελληνική και μισή λατινική. Κανένα καλό δεν θα έρθει από αυτό το επινόημα» - Αγνωστος.
Επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ. Επιστολή προς την αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Λίνα Αλεξίου (σ.σ. μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) απέστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου για τον τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος από την ιδιωτική τηλεόραση. «Ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτου τοποθετήσεως στο επίμαχο ερώτημα, γίνεται μάρτυρας καθημερινά μίας αδιανόητης και άνευ προηγούμενου μεροληπτικής εκστρατείας υπέρ του «ναι», από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας» αναφέρεται.
Θέση πήρε και η ΠΟΕΣΥ, αναφέροντας ότι «στην παρούσα κρίσιμη φάση που διέρχεται ο τόπος, καλείται ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας να αρθεί για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πιστή τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπερασπίζεται με κάθε μέσο την ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Ενημέρωση προς όφελος όλης της κοινωνίας χωρίς φόβους, φοβίες και πάθη».
 

Τελευταία Νέα