Από «Ιησού» μέχρι «Μπεν Χουρ» και «Στρατιώτη Ράιαν»!

Νίκος Μποζιονέλος
Από «Ιησού» μέχρι «Μπεν Χουρ» και «Στρατιώτη Ράιαν»!

bet365

Αν μη τι άλλο η ελληνική τηλεόραση… πρωτοτυπεί, ε; «Τέσπα» (που λένε και οι νέοι), όπως να’ χει, ιδού τι μας περιμένει εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας από πλευράς ταινιών. Διαβάστε και… σημειώστε στην ατζέντα σας.
Προ διετίας η σειρά «Βίβλος (σ.σ. The Bible) του History Channel γοήτευσε με ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη το χριστεπώνυμο πλήθος. Και η επιτυχία της… άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κανάλια για προσεταιρισμό αυτού του θρησκευόμενου κοινού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθινόπωρο σε ένα ξενοδοχείο της μαροκινής πόλης Ουαρζαζάτ, διέμεναν τρεις ηθοποιοί που υποδύονταν σε τηλεοπτικά projects τον Ιησού!
Τι μας περιμένει, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, τηλεοπτικά; Μια από τα ίδια πάνω κάτω.
Εν αρχή η «Κιβωτός» (σ.σ. The Ark) τη Μεγάλη Δευτέρα στις 22:00 από τη ΝΕΡΙΤ με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Θρέφολ και σενάριο του Τόνι Τζόρνταν («Hustle», «The Nativity», «EastEnders» ).
Τη Μεγάλη Τρίτη επιστρέφει για πολλοστή φορά (έχασα το μέτρημα…) «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», στις 21:15 ως το Μεγάλο Σάββατο από τον ΑΝΤ1 που έχει βρει το δικό του… «Ρετιρέ»! Ψέματα; Μάθαμε και τις ατάκες απέξω πλέον.
Πάντως η σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι είναι ό,τι καλύτερο αναφορικά με ό,τι συνέβη τότε στα άγια μέρη… Και με έναν Ρόμπερτ Πάουελ να ενσαρκώνει ιδανικά τον ρόλο του Ιησού.
New entry το «Killing Jesus», από τη σειρά «Killing» που έχει βγάλει το National Geographic Channel για μεγάλα γεγονότα της ιστορίας (π.χ. το «Killing Lincoln», «Killing JFK» κλπ.) και θα προβληθεί Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 σε δύο μέρα και, την Κυριακή του Πάσχα, ολόκληρο στις 21:00. National Geographic Channel βλέπουμε μέσω Nova, OTE TV, Nova, Cyta και Hol. Πάντως προκάλεσε αντιδράσεις ότι τον υιό του Θεού υποδύεται ένας μουσουλμάνος, ο Λιβανέζος ηθοποιός Χαάζ Σλέιμαν. Οι καιροί είναι περίεργοι… Παραγωγός είναι κι αυτήν τη φορά ο Ρίντλεϊ Σκοτ.
Τα ελληνικά κανάλια παλεύουν να παραμείνουν σε πασχαλινό πνεύμα (και δεν τα καταφέρνουν) με διαφόρων ειδών ταινίες. Ο ALPHA θα προβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη τον «Βασιλιά Αρθούρο» με Κλάιβ Όουεν, Κίρα Νάιτλι και την Παρασκευή στις 21:15 «Το όνομά μου είναι Σαμ» με τη φοβερή ερμηνεία του Σον Πεν δίπλα στη (αχ ρε έρωτα…) Μισέλ Φάιφερ.
Από κοντά και η ΝΕΡΙΤ, πέρα από τη ζωντανή μετάδοση των Ακολουθιών της Μ. Εβδομάδας. Τη Μεγάλη Τρίτη στις 22:00 θα δειξει το ντοκιμαντέρ του History Channel «Τα μυστήρια της Βίβλου: Ο Ιούδας», τη Μεγάλη Τετάρτη στις 22:00 θα γίνει προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της ιστορικής σειράς της RAI «Αγος Πέτρος» με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Ομάρ Σαρίφ, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 23:15 θα μεταδοθεί σε πρώτη τηλεοπτική προβολή το ντοκιμαντέρ του RAI «Η Νύχτα της Ιεράς Σινδόνης» και το Μεγάλο Σάββατο στις 11:02 το πρωί θα μεταδοθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel «Ποιος Παγίδευσε τον Ιησού;». Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια εγκληματολογική προσέγγιση της σύλληψης και σταύρωσης του Ιησού στην πόλη της Ιερουσαλήμ.
Στο… κόλπο και η ΝΕΡΙΤplus. Από τη Μεγάλη Δευτέρα και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στις 18:45 θα μεταδώσει την ελληνική σειρά «Πόντιος Πιλάτος», μεταφορά από το βιβλίο του Άγγελου Βλάχου «Η 14η ΝΙΖΑΝ» με Ζαχαρία Ρόχα, Ανδρέα Φιλιππίδη, Βούλα Ζουμπουλάκη κλπ. ενώ από τη Μεγάλη Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα στις 14:00 θα δείξει την ιστορική ελληνική σειρά του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» με τους Λυκούργο Καλλέργη, Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργο Φούντα, Αλέξανδρο Γκόλφη, Ανδρέα Φιλιππίδη κ.ά. Στο χωριό Λυκόβρυση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο πάπα Γρηγόρης ετοιμάζει την καθιερωμένη αναπαράσταση των Παθών μοιράζοντας τους ρόλους στους χριστιανούς. Δίνει στο Μανωλιό το ρόλο του Χριστού, γιο του πλούσιου άρχοντα Πατριαρχέα και αρραβωνιαστικό της κόρης του Μαριορής, και το ρόλο του Ιούδα στον Παναγιώταρο, που μισεί θανάσιμα το Μανωλιό.
Το MEGA όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα θα προβάλει διάφορες ταινίες στις 21:15 και κατά τις 23:30, ξεχωρίζουν δύο τη Μεγάλη Τετάρτη, «Η ιστορία της Μπρουκ Ελισον» στις 21:45 και η ελληνικής παραγωγής «Νύφες» στις 23:20. Τη Μεγάλη Πέμπτη έχει το «Κυνήγι της Ευτυχίας» με έναν πολύ διαφορετικό Γουίλ Σμιθ και στις 23:50 το εξαιρετικό «Εξπρές του Μεσονυκτίου», παραγωγής 1978 με Μπραντ Ντέιβις, Ράντι Κουέιντ, Τζον Χαρτ, Μπο Χόπκινς, Αϊρίν Μίρακλ. Και πρόκειται για αληθινή ιστορία, αν δεν τα γνωρίζετε: δεν το ήξερα και παραδίδομαι στο ταλέντο του Ολιβερ Στόουν. Τη Μεγάλη Παρασκευή έχει Τζούλια Ρόμπερτς με «Εριν Μπρόκοβιτς» στις 21:15.
Και το STAR θα έχει ταινίες, αρκετές παιδικές βέβαια αλλά και το εξαιρετικό «Ο αετός της Αυτοκρατορίας» με τους Τζέιμι Μπιλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ντόναλντ Σάδερλαντ τη Μεγάλη Τετάρτη στις 23:00. Και πετάει και κάτι –όσο γίνεται- πασχαλινό με τον «Σπάρτακο» αλλά όχι με τον Κερκ Ντάγκλας: τον καινούριο, παραγωγής 2004 με τους Γκόραν Βίσνιτς, Άλαν Μπέιτς. Τουλάχιστον θυμόμαστε τα παλιά τη Μεγάλη Παρασκευή στις 15:15 με το χολιγουντιανό «Μπεν Χουρ» (παραγωγής 1959 παρακαλώ) με τους Τσάρλτον Ίστον, Στίβεν Μπόιντ, Χιου Γκρίφιθ, Μάρθα Σκοτ και στις 23:35 έχει «Πάπισσα Ιωάννα».
Ο παραγωγός Ντέιβιντ Γουάιλερ, γιος του Γουίλιαμ Γουάιλερ που σκηνοθέτησε το 1959 τον «Μπεν Χουρ» των 11 Όσκαρ, παρουσιάζει τη νέα έκδοση του πασίγνωστου επαναστάτη ήρωα της αρχαίας Ρώμης σε μια συναρπαστική μίνι σειρά γυρισμένη στην Ισπανία, τον Καναδά και το Μαρόκο τη Μεγάλη Πέμπτη στις 21:15 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 22:00 στον ΣΚΑΪ. Ο οποίος ΣΚΑΪ θα προβάλει το Μεγάλη Σάββατο στις 22:00 και τα τρία επεισόδια της σειράς «Ιησούς: Η δημιουργία ενός Μεσσία» όπου ο Δρ. Μάικλ Σκοτ μας ξεναγεί στα μέρη που συνδέθηκαν άρρηκτα με τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του Χριστιανισμού.
Στον ΣΚΑΪ αγαπούν τα ντοκιμαντέρ, και καλά κάνουν. Την Κυριακή του Πάσχα στις 22:00 θα προβληθεί το «Οι μυστικές ζωές των 12 Αποστόλων» (παραγωγής National Geographic) και στις 23:00 το δίωρο «Ιησούς: Θεωρίες Συνωμοσίας» (παραγωγής Discovery Channel) με πολλά που σκεπτόμαστε αλλά… δε λέμε.
Ταινιάρα έχει τη Μεγάλη Πέμπτη ο ΑΝΤ1, θα την ξαναδούμε για 20ή φορά διότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον «Στρατιώτη Ράιαν» Τομ Χανκς είναι όντως μια μοναδική ταινία. Τη δε Μεγάλη Παρασκευή θα προβάλει στις 23:15 το «Ενας Υπέροχος Ανρωθπος» με Ράσελ Κρόου και Τζένιφερ Κόνελι.
Στον… χορό και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV με τη μίνι σειρά «Close to Jesus», Μεγάλη Τρίτη ως Μεγάλη Παρασκευή στις 21:30 και συμμετοχή και της Μαρία Γκρασία Κουτσινότα (wow).
Hashtags - #Media_Café στο Facebook και #Media_Café στο Twitter.
 

Τελευταία Νέα