Πως θα αλλάξει το τοπίο των ελληνικών media το 2019

Gazzetta team
Πως θα αλλάξει το τοπίο των ελληνικών media το 2019
Τα νέα κανάλια, οι επιχειρηματικές κινήσεις, η ταινιοθήκη του Mega...

Ένας νέος κύκλος ανοίγει στο τοπίο των media, το 2019, με τις εξελίξεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, τις νέες αφίξεις να συζητιούνται ιδιαίτερα και τις συμμαχίες να κάνουν επίσημα την εμφάνισή τους.

Μιλγουόκι Μπακς – Ντιτρόιτ Πίστονς με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Πριν λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις προσφυγής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κατά της προκήρυξης αδειοδότησής τους, κρίνοντας συνταγματικό το νόμο Παππά. Με αυτή την απόφαση ξεκινά κι επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα προκήρυξη για τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, που θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

Τη μία από τις δύο άδειες διεκδικεί η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία και υπέβαλε στο ΕΣΡ τη σχετική αίτηση όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μεγάλα ερωτηματικά γεννιούνται για το αν θα υπάρξει και δεύτερος υποψήφιος. Αν υπάρξουν, πάντως, ως και δύο ενδιαφερόμενοι, οι δύο άδειες θα χορηγηθούν στην τιμή εκκίνησης των 35 εκ. ευρώ, σε διάστημα 10 ετών. Αν προσέλθουν περισσότεροι, τότε το ΕΣΡ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοπράτηση.

Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού δεν χάνει χρόνο και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου το κανάλι να βγει στον αέρα, το επόμενο διάστημα, μέσω Internet, αρχικά. Ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις συνδρομητικές πλατφόρμες Nova και Cosmote TV, ενώ προχωρά και στις επαφές με πρόσωπα και δημοσιογράφους. Η πρώτη ηχηρή άφιξη στο νέο του δημιούργημα είναι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία θα αναλάβει χρέη διευθύντριας, και η αρχική ομάδα θα περιλαμβάνει καταξιωμένους δημοσιογράφους από τις εφημερίδες «Nέα» και «Βήμα». Στόχος είναι –για την αρχή τουλάχιστον- να βγαίνει ένα 8ώρο πρόγραμμα που φυσικά όσο περνά ο καιρός θα εμπλουτίζεται.

Το νέο έτος, όμως, θα φέρει και ένα ακόμη νέο κανάλι, τον ΣΚΑΪ 24, το νέο 24ώρο ενημερωτικό κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου. Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης έχει αναλάβει το σχεδιασμό και τη στελέχωσή του, ενώ ο σταθμός θα μεταδίδει το πρόγραμμά του από σταθμό περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής. Πληροφορίες θέλουν τον ιδιοκτήτη του Σκάι να βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με το Euronews, ενώ φήμες ήθελαν τον επιχειρηματία να συζητά και για την εξαγορά του ART TV.

Δημοσιογραφικά, πάντως, φαίνεται ότι οι ιθύνοντες επιθυμούν να κάνουν «θόρυβο» και να κερδίσουν τις εντυπώσεις, με τους Νίκο Ευαγγελάτο και Δημήτρη Καμπουράκη να έχουν δώσει ήδη τα χέρια. Ο Τάκης Χατζής, επίσης, θα βρίσκεται στο νέο εγχείρημα, όπως και η Νίκη Λυμπεράκη που θα αναλάβει το δελτίο ειδήσεων.

Η απόφαση για την εξαγορά του ALPHA
Το πρώτο δίμηνο του 2019, θα κριθεί η εξαγορά του 51% του Alpha από τη θυγατρική εταιρία της Motor Oil από το ΕΣΡ και την επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, κι επίσημα πλέον η Seilla Enterprises Limited θα έχει 1.002 ονομαστικές μετοχές, ενώ η Alpha Media Group θα έχει 998.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, η πλευρά Βαρδινογιάννη θα έχει τρία μέλη στη διοίκηση και η πλευρά Κοντομηνά δύο, με την υπεροχή του πρώτου να είναι εμφανής και απολύτως λογική. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Μανώλης Δραϊνάκης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στον Alpha, μετά την εξαγορά των μετοχών του καναλιού, αποτελεί μία κίνηση επίδειξης δυναμικής.

Στην επόμενη φάση της εν λόγω «σύμπραξης», όπως επιθυμούν οι δύο πλευρές να την αποκαλούν, σίγουρα η νέα διοίκηση θα προβεί και σε νέες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό του Alpha, που θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα πάντως, εκτός των προαναφερθέντων, ο ενημερωτικός τομέας του καναλιού της Κάντζας έχει μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του Star, στην Κηφισιά, με τους τεχνικούς, τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές να προσπαθούν να βρουν νέες ισορροπίες.

Ο πρώτος απολογισμός στο OPEN
Το 2018, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι η χρονιά του Open. To πρώην Epsilon άλλαξε ιδιοκτήτη, όνομα, ηγετική πυραμίδα, φιλοσοφία και το νέο αυτό εγχείρημα βγήκε στον αέρα τον περασμένο Οκτώβριο, στοχεύοντας στο να καλύψει το κενό του Mega.

Κάτι που, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Τα ηχηρά ονόματα, όπως αυτό της Έλλης Στάη στο δελτίο ειδήσεων, δεν έφεραν την άνοιξη στο σταθμό, αλλά αντιθέτως χαμηλές πτήσεις στους πίνακες τηλεθέασης. Η προσπάθεια, όμως, αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σίγουρα απαιτείται χρόνος για να «στρώσει» ένας νέος σταθμός.

Ο Ιβάν Σαββίδης και η ομάδα του, λοιπόν, θέτουν στόχους για το 2019 και δεν παρατούν τα όπλα. Οι τεχνικοί στο κανάλι της Παιανίας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων και των ολοκαίνουργιων control rooms, διεθνών προδιαγραφών, που θα δώσουν τέλος στα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα στις ειδήσεις και στα ζωντανά προγράμματα.

Η νέα χρονιά, όμως, θα φέρει και νέα πρότζεκτ! Σύμφωνα με πληροφορίες, στον αέρα θα βγει το μουσικό σόου «X-Factor» με παρουσιάστρια τη Δέσποινα Βανδή, αλλά και δύο ταξιδιωτικές εκπομπές. Η μία θα είναι το «My Greece» με οικοδέσποινα τη Δέσποινα Βανδή, όπου θα παρουσιάζονται διάφορες γωνιές της Ελλάδος και θα δίνεται έμφαση στην τοπική κουζίνα κάθε τόπου. Η δεύτερη θα έχει τον τίτλο «Passenger» και παρουσιαστή τον Μάριο Πρίαμο Ιωαννίδη, τον Κύπριο παίκτη του «Survivor», ο οποίος θα ταξιδεύει μέρη του εξωτερικού.

Οι επιχειρηματικές κινήσεις Κυριακού και το πρόγραμμα ANT1
Η είδηση της πώλησης των εταιριών του Θοδωρή Κυριακού και του ομίλου Ant1 στη Σερβία και το Μαυροβούνιο απασχόλησε ιδιαίτερα. Ο ισχυρός άνδρας του καναλιού του Αμαρουσίου κατάφερε με την προαναφερθείσα κίνησή του να εξασφαλίσει το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ, πουλώντας δύο κανάλια ελεύθερης λήψης, τα PRVA και Ο2TV, έξι συνδρομητικά κανάλια, τέσσερα websites και έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη Σερβία, αλλά και ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας και ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο Μαυροβούνιο. Ο επιχειρηματίας, μέσα στο 2019, ετοιμάζεται για επενδύσεις σε Ουγγαρία, Λιθουανία, Ρωσία, Βουλγαρία και σε δυο ακόμα επιχειρήσεις των μίντια στην Αμερική, συνεχίζοντας το business plan του.

Παράλληλα, στο επιχειρηματικό του πλάνο είναι γνωστό ότι φιγουράρει και το σχέδιο για την απόκτηση της ταινιοθήκης του Mega, του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού, στο οποίο έχει πέσει μαύρο από τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Ο Στρατής Λιαρέλης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του καναλιού του Αμαρουσίου, σε ανυποψίαστη στιγμή και μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ταινιοθήκη του σταθμού, η οποία αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του βασικού του εγχειρήματος, του Ant1; Ο Θοδωρής Κυριακού σίγουρα μετρά «απώλειες», όμως έχοντας μάθει να δίνει καθημερινά μάχες για επικράτηση, θα προσπαθήσει το Β’ μισό της σεζόν να ανεβάσει τις μετοχές του καναλιού του Αμαρουσίου.

Στον αέρα η ειδική εκκαθάριση του MEGA
Δύο μήνες μετά το μαύρο στο Mega, η έκδοση της απόφασης για την ειδική εκκαθάριση των assets του σταθμού φαίνεται ότι καθυστερεί ιδιαίτερα. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού, μάλιστα, πριν λίγο καιρό, με μία μακροσκελή ανακοίνωση, ανέφεραν ότι η εν λόγω καθυστέρηση μόνο παράνομη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς σύμφωνα με το νόμο αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με την περιβόητη ταινιοθήκη του καναλιού. Ιβάν Σαββίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης και Θοδωρής Κυριακού, είναι γνωστό ότι σκοπεύουν να «χτυπήσουν» με μεγάλα ποσά την προαναφερθείσα, όταν όμως και εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού αυτής. Ακόμη, επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί το αν ο πλειστηριασμός θα είναι για πώληση ή για ενοικίαση, ώστε να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται για περισσότερα χρόνια την αποδεδειγμένη αξία της προαναφερθείσας.

Πηγή: Reader.gr