ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 6-1: «Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό» (vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 6-1: «Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό» (vid)

bet365

Ο «Δικέφαλος» έχει να καυχιέται, πρώτον για τη… θρυλική παράδοση των 21 ετών χωρίς ήττα από τον Ολυμπιακό, δεύτερον για το ιστορικό 6-1, σαν σήμερα, στις Σέρρες. Το gazzetta.gr θυμίζει...

Το δεύτερο στην ιστορία, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στις Σέρρες, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου 1987, αποτελεί σημείο αναφοράς. Κάτι, σαν το «Άγιο Δισκοπότηρο» των 40 και άνω ΠΑΟΚτσήδων. Για τους «ερυθρόλευκους» η ξεγυρισμένη εξάρα από τα «αμούστακα παιδιά» του Τάις Λίμπρεχτς παραμένει η μεγαλύτερη ήττα στην 90χρονη ιστορία τους. Ας πάρουμε τα πράγματα κάπως ανάποδα. Αλλωστε για το επιβλητικό 6-1 των Σερρών έχει «χυθεί πολύ μελάνι», ακόμη και τα πιτσιρίκια σήμερα, ευτυχώς, μπορούν να μπουν στο YouTube, να γράψουν «ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1 Σέρρες» στην αναζήτηση και να δουν τα επτά γκολ με την κάμερα της ΕΡΤ να τραβάει πλάνα από την ταράτσα 5όροφης πολυκατοικίας, με την άδεια του διαχειριστή, που άνοιγε την πόρτα με το σχετικό "φιλοδώρημα". Δημοσιογραφικά θεωρεία δεν υπήρχαν, τότε, με τις ραδιοφωνικές περιγραφές να γίνονται μέσα από τον αγωνιστικό χώρο...

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου 1987. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μόλις πριν μια εβδομάδα, είχε περάσει από τα χέρια του Σταύρου Νταϊφά σ’ αυτά του Γιώργου Κοσκωτά. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μαζί με τον αδερφό του Σταύρο, σαρώνουν τα πάντα και αγοράζουν τον ένα μετά τον άλλο τους ποδοσφαιριστές. Ομάδα, όμως, δεν υπάρχει για να λέμε την πάσα αλήθεια και αποδείχθηκε πως ούτε με τα λεφτά φτιάχνεις ομάδα, όσα κι αν διαθέσεις, είτε είναι, είτε δεν είναι δικά σου τα χρήματα…

Το «ΦΩΣ» κυκλοφορεί με βασικό θέμα «ο Κοσκωτάς ετοιμάζει τον Ολυμπιακό του 2000», παρά το γεγονός, ότι μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής η ομάδα έχει μόλις 5 βαθμούς, είναι χωρίς νίκη και μαζί με Παναχαϊκή και Διαγόρα ισοβαθμεί στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα!

Ο Ολυμπιακός, μια εβδομάδα πριν από τη βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στις Σέρρες, ηττήθηκε 2-1 από τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή, του Κωφίδη και του Αλέφαντου στο ΟΑΚΑ. Όμως, οι αδερφοί Κοσκωτά συνεχίζουν το… βιολί τους. Στο περιθώριο εκείνης της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός έκλεισε αντί 55 εκατομμυρίων δραχμών τον Μουστακίδη από τη Δόξα Δράμας, τον Κριεζή από την Ξάνθη, τον Πλίτση από τη Λάρισα, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με Νεντίδη και Τσαλουχίδη: 5 μεταγραφές σε 10 μέρες! Ακολούθησε, αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών ο Κωφίδης, ενώ το απίστευτο είναι πως μέχρι και ο Χάρης Σαββίδης «έψησε» τον Σταύρο Κοσκωτά, μετά την εξάρα των Σερρών, για την μεταγραφή - «πακέτο», αντί 100 (80+20) εκατομμυρίων δραχμών, Λίμπρεχτς και Μπανιώτη!

Ο ΠΑΟΚ ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας εξ ου και η συμφωνία του Χάρη Σαββίδη με τον Ολλανδό, Τάις Λίμπρεχτς, ο οποίος είχε τη φήμη, ότι επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να τους ρίξει στο γήπεδο απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Ολλανδός βάζει στο λασπωμένο τερέν των Σερρών παίκτες, που ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες δεν είχαν ξαναδεί να αγωνίζονται! Λεοντιάδης (ντεμπούτο), Τσιπλάκης, Σερέτης παρατάσσονται δίπλα στους Σκαρτάδο, Σίγγα, Αλεξανδρίδη, Μπορμπόκη, Μπάνον, Γκιτσιούδη, απέναντι στον Ολυμπιακό των 5-6 μεταγραφών, που την εποχή εκείνη είχαν δικαίωμα συμμετοχής με τη νέα ομάδας τους από την 1η Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά μαζί με την ερυθρόλευκη αποστολή δεν ήταν αυτή που εξόργισε εκείνο το απόγευμα τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης είναι αυτός που «στα χαρτιά» χρεώνεται την συντριβή, αλλά λίγες μήνες μετά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων, αφού η συνεργασία με τον Τάις Λίμπρεχτς, που τον αγόρασε ο Κοσκωτάς από τον ΠΑΟΚ, κράτησε για μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!

Το τελετουργικό για τους εκστασιασμένους ΠΑΟΚτσήδες ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών και αναπτήρων, αλλά και φωνάζοντας το δημοφιλές «έλεος, έλεος», πριν η ευρηματική ασπρόμαυρη κερκίδα αποφασίσει, μέσα στη βροχή, μετά το 5-1 από τον Στέφανο Μπορμπόκη, να φωνάζει διαρκώς ως το τέλος: «εκατό, εκατό, κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό». Νωρίτερα, το μισό γήπεδο φώναζε «έλεος» και το άλλο μισό απαντούσε «θάνατος»!

Στο «τρίτο ημίχρονο» ο Τάις Λίμπρεχτς ρίχνει τα καρφιά του για τον Κοσκωτά: «Οι ομάδες δεν αγοράζονται, γίνονται με δουλειά και με νέα παιδιά, όπως κάνουμε τώρα εμείς στον ΠΑΟΚ». Λόγια του… αέρα! Λίγες μέρες αργότερα θα κατηφορίσει από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

Για την ιστορία:

Οι σκόρερ: 7' Μπάνον (1-0), 14' Μαυρομμάτης (2-0), 18' Σίγγας (3-0), 41' Μπανιώτης (4-0), 49' Τσαλουχίδης (4-1), 74' Μπορμπόκης (5-1), , 89' Μπορμπόκης (6-1).

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Τάις Λίμπρεχτς): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (60' Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.

Ολυμπιακός (Παύλος Γρηγοριάδης): Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νεντίδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης).

Εισιτήρια: 10.827, εισπράξεις: 7.373.450 δρχ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα