Το «μπακαλοτέφτερο» του Σάνον

Το «μπακαλοτέφτερο» του Σάνον

Το «μπακαλοτέφτερο» του Σάνον

bet365

Σε μια Ελλάδα έντονων Πολιτικο-κοινωνικών εξελίξεων, ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον μαγεύει την Ευρώπη στο δρόμο προς τους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων. Το Gazzetta.gr αποκαλύπτει το μυστικό του Αγγλου τεχνικού!

Βρισκόμαστε στο φθινόπωρο του 1973. Η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο των φοιτητικών κινητοποιήσεων και το καθεστώς της Χούντας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως τα περιθώρια και η δυνατότητα πολιτικών ελιγμών έχουν στενέψει δραματικά. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, που μυρίζει μπαρούτι, ο ΠΑΟΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει την κυπελλούχο Γαλλίας, Ολυμπίκ Λυών, στο β’ γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων κι αφού πρώτα, με την εμφατική πρόκριση επί της Λέγκιας Βαρσοβίας, ο «Δικέφαλος» έχει στείλει «μήνυμα».

Απρόσκοπτος από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο ΠΑΟΚ συνεχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι του και τον Οκτώβριο του 1973, βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους για τον πρώτο αγώνα κόντρα στη μεγάλη Λυών του Μπερνάρ Λακόμπ, του Λιούμπομιρ Μιχάιλοβιτς και του μετέπειτα Ομοσπονδιακού τεχνικού της Γαλλίας, Ραϋμόντ Ντομενέκ.

Η «L'ÉQUIPE» δε διστάζει να χρίσει φαβορί την ελληνική ομάδα πριν το παιχνίδι, αλλά το κλειδί για την ονειρώδη εμφάνιση στο «Ζερλάν» αποδεικνύεται το ημερολόγιο του Λες Σάνον.

Το «μπακαλοτέφτερο» του Άγγλου

Το gazzetta.gr έψαξε και βρήκε τι είχε συμβεί την ημέρα του αγώνα, 24 Οκτωβρίου του 1973, σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια, στο ξενοδοχείο της ασπρόμαυρης αποστολής.

«Δύο ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο του, μετά το μεσημεριανό φαγητό, ο Λες Σάνον καθόταν σιωπηλός. Σκεπτόταν και μελετούσε. Σκεπτόταν τον αγώνα και μελετούσε το φτωχό «μπακαλοτέφτερό» του. Αυτό που έκανε, τελικά, το θαύμα του στη Λυών. Όλες οι σημειώσεις, που είχε κρατήσει ο Άγγλος, απ’ όσα είχε είδε και άκουσε για την ομάδα, που λίγες ώρες αργότερα αντιμετώπιζαν οι παίκτες του, ήταν γραμμένες εκεί.

«Οι τρεις: Κιεζά, Λακόμπ, Ντιναλλό, παίζουν γρήγορες κοφτές μπαλιές μεταξύ τους».

«Στην άμυνα οι μπακ δεν πηδούν πολύ στον αέρα».

«Χρειάζεται προσοχή στο κενό που θα χρησιμοποιήσουμε».

Αυτά και άλλα πολλά είχε να μελετήσει εξονυχιστικά ο Άγγλος αφού σε λίγο έπρεπε να δώσει τις πιο σωστές και χρήσιμες οδηγίες στους παίκτες του για να σταθούν άψογοι και συνεπείς μπροστά σε 30.000 θεατές.

Αργότερα φάνηκε πως το «μπακαλοτέφτερο» έκανε το θαύμα του.

Ο Λες Σάνον είχε δει σωστά τη Λυών στο Μετς και είχε μαζέψει τις πληροφορίες που έπρεπε και από αυτές κράτησε όσες ήταν αναγκαίες και απαραίτητες για να ανταπεξέλθει η ομάδα του στις συνθήκες του αγώνα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είχε μια αρχή. Δεν άλλαζε ποτέ την τακτική της ομάδας του. Πίστευε ότι η ομάδα του είχε μεγάλη προσωπικότητα. Και εκείνο το βράδυ στο «Ζερλάν» δικαιώθηκε για ακόμη μια φορά.

Ο ΠΑΟΚ με επιβλητικότητα και αξιοπρέπεια έκλεψε την παράσταση μπροστά στο γαλλικό κοινό, με το τελικό 3-3 να τον αδικεί πέρα για πέρα. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το μεγάλο αστέρι τους, τον Μπερνάρ Λακόμπ, μόλις στο 10’. Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δύο γκολ των Ασλανίδη (44’) και Τερζανίδη (50’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντι Ναλό ισοφάρισε σε 2-2. Σο 65’ ο Ντανιέλ Ραβιέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη Λυών. Όμως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Σταύρο Σαράφη που ισοφάρισε σε 3-3 εννιά λεπτά πριν από το φινάλε.

Το καλύτερο ο «Δικέφαλος» το κρατούσε για τη ρεβάνς της Τούμπας, όταν σε μια ακόμη ιστορική ευρωπαϊκή βραδιά στις 7 Νοεμβρίου του 1973 επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0 και προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα