Μουντιάλ 1974: Ολλανδία - Δυτική Γερμανία, ένας υπέροχος τελικός (pics & vid)

Μουντιάλ 1974: Ολλανδία - Δυτική Γερμανία, ένας υπέροχος τελικός (pics & vid)

bet365

Σαν σήμερα διεξήχθη ο ιστορικός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974, όπου η Δυτική Γερμανία σήκωσε την κούπα απέναντι στους «οράνιε» του Γιόχαν Κρόιφ.

Συμπληρώθηκαν 42 χρόνια απ' τον «ευρωπαϊκό» τελικό του Μονάχου, όπου η νασιονάλμανσαφτ βρήκε απέναντι της την ομάδα που υπηρέτησε πρώτη την έννοια του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, καταφέρνοντας να της επιβληθεί.

Ήταν τότε που οι Ολλανδοί του Ρίνους Μίχελς έφτασαν «θαμπώνοντας» άπαντες με τις εμφανίσεις τους, νικώντας Αργεντινή και Βραζιλία, μια «ανάσα» απ' την κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ της ιστορίας τους, δίχως όμως τελικά να τα καταφέρνουν.

Στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, όπου συμμετείχαν 16 εθνικές ομάδες (Δ. Γερμανία, Σκωτία, Ολλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Σουηδία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Αϊτή, Ζαΐρ, -νυν Κογκό- , Αυστραλία), ξεχώρισε η ιδιαίτερη αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο... Γερμανίες. Το ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της «τεμαχισμένης» λόγω του «Ψυχρού Πολέμου» χώρας βρέθηκαν μάλιστα στον ίδιο όμιλο, με την Ανατολική Γερμανία να κάνει την έκπληξη και να νικάει τη δυνατότερη Δυτική με 1-0, με γκολ του Σπαρβάσερ στο 77ο λεπτό. Εξάλλου, ελληνικής απόχρωσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το χατ-τρικ του Ντούσαν Μπάγεβιτς , που τότε αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, στο 9-0 της Γιουγκοσλαβίας επί του Ζαϊρ.

Στα προημιτελικά οι ομάδες συγκρότησαν δυο ομίλους των 4, αντί να συγκρουστούν σε νοκ άουτ αγώνες. Οι δυο πρώτοι, η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, που επιβλήθηκε της Αργεντινής (4-0), της Ανατολικής Γερμανίας (2-0) και της Βραζιλίας (2-0) και η Γερμανία (2-0 τη Γιουγκοσλαβία, 4-2 τη Σουηδία και 1-0 την Πολωνία) συγκρούστηκαν στο μεγάλο τελικό.

Στον ιστορικό αγώνα, σαν σήμερα, 7 Ιουλίου 1974, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, οι «οράνιε» άνοιξαν το σκορ στο 2' με πέναλτι του Νέεσκενς, έχοντας αλλάξει τη μπάλα 17 φορές και χωρίς οι Γερμανοί να έχουν προλάβει να ακουμπήσουν την μπάλα! Τα «πάντσερ» όμως ανασυντάχθηκαν και με πέναλτι του Μπράιτνερ (25') και γκολ του Γκερντ Μίλερ (43'), είχαν ανατρέψει την κατάσταση. Στο δεύτερο ημίχρονο το σκορ δεν άλλαξε και η Δυτική Γερμανία, μετά από 20 χρόνια πανηγύρισε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της!

Ο τελικός θα μείνει στην ιστορία, τόσο για την κλάση των Γερμανών, που με παίκτες όπως ο Μπεκενμπάουερ, ο Μάγερ, ο Φογκτς και ο Μίλερ, έφτασαν επιβλητικά στην κορυφή του κόσμου, όσο όμως και για την υπέροχη Ολλανδία του total football του Μίχελς, που έβρισκε τους κατάλληλους εκφραστές του στην κλάση του Νέεσκενς, του Κρολ, του Χάαν και φυσικά του Κρόιφ.

Οι συνθέσεις:
Δυτική Γερμανία (Χέλμουτ Σεν): Μάγερ, Φογκτς, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Μπόνοφ, Χένες, Γκραμπόφσκι, Όφερατ, Μίλερ, Χέλτσενμπάιν.
Ολλανδία (Ρίνους Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ, Σουρμπίρ, Χάαν, Ρισμπέργκεν, Κρολ, Γιάνσεν, Βαν Χάνεγκεμ, Νέεσκενς, Ρεπ, Κρόιφ, Ρέζενμπρικ.

Δείτε τα highlights:

 

Τελευταία Νέα