Σαν σήμερα: Το «χρυσό» γκολ του Τρεζεγκέ στην Ιταλία στο Euro 2000 (pics & vid)

Σαν σήμερα: Το «χρυσό» γκολ του Τρεζεγκέ στην Ιταλία στο Euro 2000 (pics & vid)

bet365

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια απ’ το Euro του Βελγίου και της Ολλανδίας και τη μέρα που ο Νταβίντ Τρεζεγκέ «σκότωσε» την Ιταλία, σε μια εποχή που γκολ στην παράταση ήταν αληθινά… χρυσό!

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως οτιδήποτε αφορά αγώνες όπου πρωταγωνίστησαν παίκτες όπως ο Μαλντίνι, ο Τζοργκαέφ, ο Τιράμ, ο Τόλντο, ο Ντουγκαρί και ο Σιλβέν Βιλτόρ, δίνει σε κάθε «βουτιά» στο παρελθόν ένα μυσταγωγικό στοιχείο σχεδόν συγκίνησης για το υπέροχο αυτό παλιό που έχει φύγει. Σε συνδυασμό με τον κανονισμό του «χρυσού» γκολ, που πια έχει καταργηθεί και καταχωνιαστεί στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, κάνει αγώνες σαν τον τελικό του EURO 2000 αξέχαστους!

Δυο χρόνια πριν ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, εντός έδρας για τους Γάλλους. Εκεί, με οδηγό τον Ζιντάν και μια «φουρνιά» εξαιρετικών παικτών, οι γηπεδούχοι δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν επίδειξη δύναμης, που σημαδεύτηκε απ’ την εποποιία στον τελικό με τους Βραζιλιάνους, τους οποίους κατατρόπωσαν με 3-0.

Δυο χρόνια αργότερα, στο Euro που διοργάνωσαν το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι «τρικολόρ» είχαν την ευκαιρία να δείξουν πως πρόκειται για την καλύτερα ομάδα του κόσμου και με τη «βούλα». Αφού έφτασαν στον τελικό όντας ανώτεροι από Ισπανία και Πορτογαλία, που απέκλεισαν στα νοκ-άουτ, έπαιξαν με την Ιταλία, που είχε αποκλείσει τους διοργανωτές «οράνιε».

Η «σκουάντρα ατζούρα» ήταν πολύ δυνατή, με τον Καναβάρο, τον Μαλντίνι, τον Νέστα, τον Τότι, τον Μαλντίνι και τον Ντελ Πιέρο, πήρε το προβάδισμα με τον τον Ντελ Βέκιο στο 55’, με το γκολ να πανηγυρίζεται έξαλλα! Όσοι περίμεναν μετά την πολύ ποιοτική άμυνα των Ιταλών να κρατάει το «μηδέν» όμως, διαψεύστηκαν.

Με τον Βιλτόρ να σκοράρει στις καθυστερήσεις, οι Γάλλοι πήραν την «ανάσα» που χρειαζόταν περισσότερο από κάθε τι άλλο για να μείνουν «ζωντανοι». Η αργή αντίδραση του Νέστα και το λάθος του Τόλντο είχε στείλει το ματς στην παράταση, όπου οι παίκτες του Ροζέ Λεμέρ, που είδε την αλλαγή του να τον δικαιώνει, είχαν πια «φτερά» στα πόδια.

Κάπως έτσι έφτασαν στο 103’, όπου ο Τρεζεγκέ (σ.σ μια άλλη αλλαγή του Γάλλου τεχνικού) τέλειωσε το ματς! Δίχως εισαγωγικά, αφού ίσχυε ο κανονισμός του «χρυσού» γκολ στην παράταση. Ο τελικός είχε βαφεί «τρικολόρ», στη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση κούπας από μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, εμπειρία και παίκτες που τελικά άφησαν ιστορία…

Οι συνθέσεις:

Γαλλία (Λεμέρ): Μπαρτέζ, Λιζαραζού (86’), Ντεσαγί, Βιεϊρά, Μπλαν, Τζοργκαέφ (76’), Ντεσάν, Ζιντάν, Ανρί, Τιράμ, Ντουγκαρί (58’) / Πιρές (86’), Βιλτόρ (58’), Τρεζεγκέ (76’)

Ιταλία (Τζοφ): Τόλντο, Μαλντίνι, Αλμπερτίνι, Καναβάρο, Πεσότο, Νέστα, Ντι Μπιάτζιο (66’), Ιουλιάνο, Φιόρε (53’), Τότι / Αμπροζίνι (66’), Ντελ Πιέρο (53’)

Θυμηθείτε τα highlights:

 

Τελευταία Νέα