Σαν σήμερα: Η αρχή της ισπανικής «δυναστείας» (pics & vid)

Δημήτρης Ρούσσος
Σαν σήμερα: Η αρχή της ισπανικής «δυναστείας» (pics & vid)

bet365

Πέρασαν 8 χρόνια απ' τον τελικό του EURO 2008, όταν η Ισπανία νίκησε στον τελικό τη Γερμανία, κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της και έβαλε τις βάσεις για τους θριάμβους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και το Ευρωπαϊκό του 2012.

Κάθε επιτυχία σε ομαδικό άθλημα κρίνεται πολλές φορές και απ' τις συγκυρίες. Οι εκπλήξεις, όπως αυτές της Δανίας το 1992 και της Ελλάδας το 2004, βρήκαν γόνιμο «έδαφος» για να φυτρώσουν λόγω της έλλειψης μιας ομάδας ικανής να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στους άλλους, ενός «θηρίου». Ένα τέτοιο εμφανίστηκε στο Euro 2008, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ήταν η Ισπανία του Λουίς Αραγονές και μιας φουρνιάς παιχταράδων, έτοιμων να πρωταγωνιστήσουν και να θριαμβεύσουν.

Σε νεαρή ηλικία, γεμάτοι κίνητρο, ταλέντο, νιάτα και εμπειρία ταυτόχρονα και συνηθισμένοι στις επιτυχίες, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Ράμος, ο Πουγιόλ, ο Σένα, ο Κασίγιας, ο Τόρες, ο Βίγια και οι υπόλοιποι συνέθεσαν μια ομάδα καλύτερη από κάθε άλλη στη διοργάνωση. Με 4 νίκες σε 5 αγώνες έφτασαν έως τον τελικό, απέναντι σε μια Γερμανία που ακόμα «χτιζόταν» απ' τον Γιοακίμ Λεβ, δίχως να έχει πάρει την τελική επιβλητική μορφή που έχει σήμερα.

Με τον «El Nino» να βρίσκεται στα καλύτερά του χρόνια και σε εκπληκτική κατάσταση και με πολύ όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο, οι «φούριας ρόχας» έκαμψαν την αντίσταση των «πάντσερ» και πανηγύρισαν την δεύτερη ευρωπαϊκή τους κούπα, μετά το μακρινό 1964, μετά δηλαδή από 44 χρόνια! Ο Τόρες πέτυχε το πανέμορφο γκολ της νίκης στο 33', με τους Γερμανούς να προσπαθούν να αντιδράσουν αλλά εν τέλει να μην καταφέρνουν να πάρουν τη δόξα απ' τους Ισπανούς.

Έκτοτε ξεκίνησε η κυριαρχία των τελευταίων, έστω και με άλλο «καπετάνιο». Στο Μουντιάλ του 2010 θεωρούταν πια φαβορί, στο Euro 2012 δεν τους αρνούταν κανείς αυτόν τον τίτλο. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που σ' αυτή την περίοδο έζησαν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, κατέκτησαν όλες τις διοργανώσεις κι έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά συνεχόμενα τρια τρόπαια.

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Σβάινσταϊγκερ, Φρινγκς, Κλόζε (79' Γκόμεζ), Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ (58' Κουράνι), Λαμ (46' Γιάνσεν), Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Ισπανία (Λουΐς Αραγονές): Κασίγιας, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Τόρες (78' Γκουίθα), Φάμπρεγας (63' Αλόνσο),Καπντεβίλα, Σέρχιο Ράμος, Σένα, Σίλβα (66' Καθόρλα).

 

Τελευταία Νέα