Το πρωτάθλημα του 38χρονου Καρίμ μέσα στη Βοστώνη (vids)

Το πρωτάθλημα του 38χρονου Καρίμ μέσα στη Βοστώνη (vids)

bet365

Πέρασαν 31 χρόνια απ' το έκτο παιχνίδι της σειράς των Τελικών μεταξύ των Λέικερς και Σέλτικς, όπου ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στα 38 του χρόνια «μάγεψε» με την απόδοση του και έδωσε το πρωτάθλημα στους «λιμνανθρώπους».

Οι «Κέλτες» κατέβαιναν ως πρωταθλητές στους Τελικούς του 1985 και ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Με τον Λάρι Μπερντ μπροστά και συνοδοιπόρους τους Μακ Χέιλ, Πάρις, Τζόνσον και Άινγκε, αποτελούσαν την επιλογή για την κορυφαία ομάδα της λίγκας για τους... μισούς! Οι υπόλοιποι διάλεγαν το αντίπαλο δέος...

Μάτζικ Τζόνσον, Τζέιμς Ουόρθι, Μπράιαν Σκοτ και φυσικά ο μοναδικός Καρίμ. Αυτός που στα 38 του, έχοντας πέσει πια σε... γήινα στατιστικά, εξακολουθούσε να αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας (25.7 μ.ο) και να οδηγεί την ομάδα του Λος Άντζελες προς τη δόξα.

Η δεκαετία των '80s ανήκε εξ ημισείας σε καθεμιά απ' τις δυο ομάδες, με την κόντρα να αγγίζει τα όρια του μύθου και τα παιχνίδια ανάμεσα σε Λέικερς και Σέλτικς να μνημονεύονται ως σήμερα για την αντιπαλότητα, την κλάση και την ένταση τους.

Το 1985 οι πρωταθλητές της Βοστώνης κατέβαιναν με το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά, μετρώντας ρεκόρ 63-19 στη κανονική σεζόν. Οι «λιμνάνθρωποι», πρωταθλητές το 1980 και το 1982, ήθελαν την επιστροφή στο «θρόνο» τους πριν το «αντίο» στον Καρίμ.

Στα δυο πρώτα παιχνίδια της Βοστώνης η σειρά ήταν ισόπαλη (1-1), ενώ μετά από 4 αγώνες η κατάσταση ήταν ίδια (2-2). Στο πέμπτο ματς οι Λέικερς επικράτησαν με 120-111 και είχαν την ευκαιρία να χριστούν πρωταθλητές στην «TD Arena» στο Game 6.

Tότε ανέλαβε δράση ο Καρίμ, που με 29 πόντους πήρε απ' το χέρι τους «λιμνανθρώπους» και τους οδήγησε στη νίκη με 111-110, μετά από ένα δραματικό φινάλε. Εκμεταλλευόμενοι την κακή βραδιά του Μπερντ, οι Λέικερς κατόρθωσαν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει, ούτε έχει συμβεί πάλι ως σήμερα: να πάρουν πρωτάθλημα μέσα στο «Boston Garden»!

Η βραδιά μένει αξέχαστη ως σήμερα, καθώς ο Τζαμπάρ αναδείχθηκε MVP των τελικών για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά το 1971, με μέσο όρο 30.2 πόντους, 11.3 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ και 2 τάπες, έχοντας κλείσει τα 38 του χρόνια! Ήταν φυσικά ο γηραιότερος που το κατάφερνε, πέφτοντας στο παρκέ για μια μπάλα, παίρνοντας ριμπάουντ και τελειώνοντας φάσεις με τη χαρακτηριστική ραβέρσα του και κάνοντας τον προπονητή του, Πατ Ράιλι, να λέει στους δημοσιογράφους: «Αυτό που είδατε σήμερα, λέγεται πάθος»!

Θυμηθείτε τη δραματική εξέλιξη των τελευταίων 2' του αγώνα:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα