Η μέρα που «έφυγε» ο Λόραντ μέσα στην Τούμπα (pics & vids)

Η μέρα που «έφυγε» ο Λόραντ μέσα στην Τούμπα (pics & vids)

Η μέρα που «έφυγε» ο Λόραντ μέσα στην Τούμπα (pics & vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ έχει απόψε αγώνα. Όπως είχε και εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι της 31ης Μαΐου 1981. Η «μαύρη μέρα» που ο Γκιούλα Λόραντ ξεψύχησε στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Απόψε ο «Δικέφαλος» διεκδικεί απέναντι στον Παναθηναϊκό το καλό εισιτήριο των πλέι οφ, που θα τον οδηγήσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν από 35 χρόνια ήταν ένα άλλο ντέρμπι, αδιάφορο βαθμολογικά για τον ΠΑΟΚ, απέναντι στον Ολυμπιακό, λίγες μέρες πριν οι δύο ομάδες συναντηθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

«Για την κλάση του ΠΑΟΚ, κάθε αγώνας του είναι ένα ντέρμπι. Κι έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζει», συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Μαγυάρος τεχνικός. Αυτή η έννοια ήταν τρόπος σκέψης του μέγα Γκιούλα Λόραντ, πρωταθλητή Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ το 1976. Δεν υπήρχαν μικρές και μεγάλες ομάδες για το Μαγυάρο άρχοντα, τον οποίο βρήκε ο χάρος στο φτερό στον πάγκο της Τούμπας

Οι ασπρόμαυροι εκείνο το μεσημέρι έκαναν αυτό ακριβώς, που συνήθιζαν να κάνουν εκείνη την εποχή, όταν υποδεχόντουσαν τους ερυθρόλευκους στην Τούμπα. Άλλη μια νίκη στο δρόμο για το χτίσιμο μιας θρυλικής (αήττητης) παράδοσης προστέθηκε, χάρη σ’ ένα γκολ του Βασίλη Βασιλάκου, στο ενεργητικό του ΠΑΟΚ, αλλά ουδείς είχε μείνει στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα κακά νέα για την κατάσταση της υγείας του Γκιούλα Λόραντ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στις κερκίδες, με τους ποδοσφαιριστές να μαθαίνουν τα άσχημα μαντάτα, μόλις τελείωσε το παιχνίδι. «Κάπου στο 15ο με 20ο λεπτό», όπως θυμάται σαν τώρα ο Γιώργος Κούδας, «θα χάσω μια ευκαιρία για να σκοράρω. Με την άκρη του ματιού μου γυρνάω στον πάγκο και βλέπω να επικρατεί αναστάτωση. Λέω από μέσα μου, “Γιώργο, κάτι δεν πάει καλά”. Ενστικτωδώς η σκέψη μου πήγε στον Λόραντ, αλλά το παιχνίδι συνεχιζόταν…».

Ο Μαγυάρος προπονητής θα χάσει τις αισθήσεις του στο 17ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Γιγής, καλείται από την κερκίδα. Θα πέσει επάνω του για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Όμως, ήταν αργά… Μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια και από εκεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τελικά και άφησε την τελευταία πνοή του.

Κάποια στιγμή ο Βασίλης Βασιλάκος νοιώθει τον προπονητή του να γέρνει επάνω του. Περίεργος τον ανασηκώνει, αλλά ο Μαγυάρος είχε σχεδόν ξεψυχήσει. Και η μοίρα συνέχισε το παιχνίδι της. Ο Βασιλάκος μπήκε σαν αλλαγή και πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 1-0. Θαρρείς πως η ψυχή του Λόραντ τον οδήγησε σ' αυτή τη μεγάλη στιγμή...

Πριν το μοιραίο έμφραγμα η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μία εβδομάδα πριν το μοιραίο! Το σοκ που προκλήθηκε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ από την απώλεια του Λόραντ ήταν τρομακτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια μέρα εκτυλίχθηκαν ακόμη δύο τραγωδίες.

Το βράδυ της 31ης Μαΐου άφησε την τελευταία του πνοή και ο Χρηστάκης, ο λαϊκός τραγουδιστής ήταν φίλος του Λόραντ… Τη ζωή του έχασε την ίδια ημέρα κι ένας φανατικός φίλος του ΠΑΟΚ, ο 26χρονος Μιχάλης Μπορέτος, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Λόραντ, έπεσε στον φωταγωγό της πολυκατοικίας που διέμενε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όσοι τον είχαν γνωρίσει μιλούσαν για έναν φίλαθλο, που λάτρευε τον «Δικέφαλο», ήξερε «απέξω κι ανακατωτά» την ιστορία της ομάδας και παρακολουθούσε μέχρι και τις προπονήσεις.

Ο Μαγυάρος αρχιτέκτονας του τίτλου του 1976 γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923 στο Kőszeg της Ουγγαρίας. Κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιόδου 1975-’76 με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες. Στη συνέχεια εργάστηκε από τον Δεκέμβριο του 1977 έως τον Φεβρουάριο του 1979 στην Μπάγερν Μονάχου, ενώ επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ.

Έκανε ντεμπούτο στον ασπρόμαυρο πάγκο, όπου συμπλήρωσε 90 αγώνες, στις 29 Δεκεμβρίου 1974: Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 0-1. Και φινάλε μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο στις 31 Μαΐου 1981: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα