Ο πρώτος τελικός στο «Γουέμπλεϊ», με ... 300.000 θεατές! (pics+vid)

Ο πρώτος τελικός στο «Γουέμπλεϊ», με ... 300.000 θεατές! (pics+vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Ο πρώτος τελικός στο «Γουέμπλεϊ», με ... 300.000 θεατές! (pics+vid)

bet365

Σκηνές που θα μπορούσαν να θυμίζουν... Χίλσμπορο (μέρες που είναι με τη δικαίωση του αγώνα των συγγενών των 96), αλλά ευτυχώς δεν εξελίχθηκαν σε τραγωδία. Σαν σήμερα, πριν από 93 χρόνια, περίπου 300.000 οπαδοί προσπάθησαν να δουν τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ»!

Στις 28/4/1923, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας θα λάμβανε χώρα στο παλιό «Γουέμπλεϊ».

Τότε, η χωρητικότητα του γηπέδου υπολογιζόταν στις 126.000 θέσεις, όμως, λέγεται πως τελικά ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο του Λονδίνου για να παρακολουθήσει το σημαντικότατο γεγονός του τελικού του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού, έφτανε κοντά στις 300.000!

Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, ο κόσμος, ασφαλώς δεν χωρούσε στις εξέδρες και κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί εύκολα η κατάσταση και να καθυστερήσει η έναρξη της αναμέτρησης κατά 45 λεπτά!

Οι ποδοσφαιριστές περίμεναν στον αγωνιστικό χώρο μέχρι να βρεθεί λύση και οι άνδρες της Αστυνομίας προσπαθούσαν ακόμα και με τα άλογα να... χωρέσουν τον κόσμο στα όρια ακριβώς πίσω από τις δύο εστίες και τις πλάγιες γραμμές, ώστε τουλάχιστον να καταφέρουν να διεξαχθεί το ματς.

Περίπου 900 οπαδοί τραυματίστηκαν, αλλά μονάχα 22 από αυτούς έπρεπε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Έπειτα από εκείνο το παιχνίδι και τα όσα συνέβησαν, με τα γεγονότα να προκαλούν και τη ενεργοποίηση της Κυβέρνησης για να διεξαχθούν έρευνες γύρω από τις συνθήκες και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό τον χαμό, λήφθηκαν αποφάσεις για την ορθή διάθεση εισιτηρίων και μέτρων ασφαλείας της τότε εποχής.

Για την ιστορία, λοιπόν, ο τελικός εκείνος είχε ολοκληρωθεί με το τελικό 2-0 της Μπόλτον επί της Γουέστ Χαμ.

Εκείνο το ματς, έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός του άσπρου αλόγου», λόγω του έφιππου αστυνομικού που είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο και αυτή ήταν και η ονομασία γέφυρας που δημιουργήθηκε κοντά στο νέο, ανακαινισμένο «Γουέμπλεϊ», το 2005.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα