Φρέιζερ - Moχάμεντ Άλι στον «αγώνα του αιώνα»! (pics & vids)

Φρέιζερ - Moχάμεντ Άλι στον «αγώνα του αιώνα»! (pics & vids)

bet365

Στις 8 Μαρτίου 1971 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης συγκρούστηκαν μέσα στο ρινγκ ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέιζερ, με αμοιβή 2.5 εκατ. δολάρια για τον καθέναν, ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα! Η μονομαχία έμεινε στην ιστορία της πυγμαχίας και των σπορ ως «Fight of The Century» και το Gazzetta.gr κάνει αναδρομή στο χρόνο…

Ήταν σπουδαίο γεγονός απ’ τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Η έκταση που πήρε και η προβολή του απ’ τα παραδοσιακά media της εποχής εκτόξευε το επίπεδο δημοφιλίας σε επίπεδο Super Bowl και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ή Μουντιάλ. 300 εκατομμύρια τηλεθεατές συγκρότησαν ένα τηλεοπτικό κοινό μεγαλύτερο απ’ αυτό που παρακολούθησε δυο χρόνια πριν την προσελήνωση του Νιλ Άρμστρονγκ! Στο γήπεδο βρέθηκαν εξάλλου πάνω από 20.000 θεατές, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί Χιού Χέφνερ, Ντάιαν Κίτον, Εντ Σάλιβαν, Μπάρμπαρα Στρέισαντ, Ντάστιν Χόφμαν, Νταϊάνα Ρός, Μπιλ Κόσμπι και Γούντι Άλεν.

Είχε άλλωστε καθετί είναι απαραίτητο για ένα δραματικό πλαίσιο, ένα σύνολο λεπτομερειών μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα αθλητικό γεγονός και παίρνει ιστορικές ή και θρυλικές διαστάσεις. Μετά από 15 γύρους, αυτό είχε ήδη συμβεί. Ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση των κριτών.

Το πλαίσιο του αγώνα

Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 γύρων μέσα στο ρινγκ, δεν συγκρούστηκαν απλά δύο μποξέρ αλλά και δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Ποιά είναι, αλήθεια, αυτά τα στοιχεία που κατέστησαν χαοτική την απόσταση ανάμεσα στους δυο αντιπάλους; Τι ήταν τόσο ξεχωριστό σ’ αυτή την αναμέτρηση;

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε ασπαστεί τι Ισλάμ, αλλάζοντας παράλληλα το όνομά του από Κάσιους Κλέι. Δεν ήταν γι΄αυτόν μια εύκολη απόφαση, όπως δεν ήταν εύκολο να παίρνει δημόσια τις θέσεις με τις οποίες συμφωνούσε. Aρνήθηκε να υπηρετήσει ως στρατιώτης των ΗΠΑ στον πόλεμο που έκαναν στο Βιετνάμ, κάτι που του είχε στοιχίσει τους τρεις τίτλους του παγκόσμιου πρωταθλητή. Αυτό βέβαια δεν ήταν κάτι για το οποίο μετάνιωνε ή κρυβόταν: «Όχι, δεν πρόκειται να ταξιδέψω 10.000 μίλια για να βοηθήσω στον σκοτωμό και το κάψιμο ανθρώπων, βοηθώντας απλώς στην συνέχιση της κυριαρχίας των λευκών δουλεμπόρων σε βάρος των μαύρων ανά τον κόσμο. Έφτασε η μέρα που το κακό και η αδικία πρέπει να τερματιστεί. Γιατί μου ζητούν να βάλω μία στολή και να βομβαρδίζω και πυροβολώ ανθρώπους στο Βιετνάμ, όταν φωνάζουν Νέγρους τους ανθρώπους στο Λουσβιλ, μας συμπεριφέρονται σαν σκυλιά και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Εχθροί μου είναι οι λευκοί άνθρωποι όχι οι Βιετκόνγκ»…

Κι όμως, ο Άλι ήταν αήττητος μέχρι εκείνη τη μέρα, έχοντας συγκεντρώσει την υποστήριξη των πιο φιλελεύθερων στρωμάτων της αμερικανικής κοινωνίας. Δεν ίσχυε το ίδιο με τον Φρέιζερ, που είχε αναρριχηθεί στην κορυφή του αθλήματος κατά τη διάρκεια της απουσίας του Άλι απ’ το πρωταγωνιστικό επίπεδο, το προσκήνιο του αθλήματος. Πλέον είχε έρθει η ώρα για όλο τον πλανήτη να δει τον «Αγώνα του Αιώνα» και να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποιός είναι καλύτερος;».

Η ώρα του αγώνα

Έτσι, στις 8 Μαρτίου 1971 οι δυο πυγμάχοι βγήκαν στο ρινγκ, κάτω απ’ τους προβολείς και σε κοινή θέα. Μπορεί οι περισσότεροι να ήθελαν να δουν τον Άλι να ισοπεδώνει τον Φρέιζερ, όμως η εξέλιξη του αγώνα ήταν τελείως διαφορετική. Τα πράγματα πάνω στο ρινγκ δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως θα προτιμούσαν οι περισσότεροι.

Μετά από 15 σκληρούς γύρους, ο Άλι υπέστη νοκ-ντάουν για μόλις τρίτη φορά στην καριέρα του, δεχόμενος το αριστερό χουκ - σήμα κατατεθέν του Φρέιζερ. Σηκώθηκε γρήγορα, θέλοντας να προσποιηθεί πως δεν συμβαίνει αυτό που όλοι έβλεπαν, την παράδοση του, την ήττα του. Τελικά δεν κατάφερε παρά να ξεγελάσει ελάχιστους. Ο Τζο Φρέιζερ ανακηρύχτηκε νικητής και αναμφισβήτητος -για όλους, πλην του Άλι τουλάχιστον - Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών.

Μπορεί τις επόμενες δυο φορές που συγκρούστηκαν ο Άλι να πήρε τη ρεβάνς, όμως είχε χάσει στο σημαντικότερο αγώνα, αυτόν που όλοι περίμεναν. Όπως και να ‘χει, σήμερα η αναφορά στο όνομα του παραπέμπει στον κορυφαίο μποξέρ όλων των εποχών, ένα σύμβολο για αθλητικούς και μη λόγους, πρωταγωνιστή σε επικές στιγμές στην ιστορία του σπορ.

Θυμηθείτε το Special αφιέρωμα του Gazzetta.gr στη ζωή και την διαδρομή του Μοχάμεντ Άλι.

Δείτε το βίντεο και θυμηθείτε τις μοναδικές στην ιστορία του αθλήματος στιγμές:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα