Σαν σήμερα: Όταν οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν το «Miracle On Ice»! (vid)

Σαν σήμερα: Όταν οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν το «Miracle On Ice»! (vid)

Σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια (22/2/80), οι ΗΠΑ νικούσαν την ομάδα - υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης στο χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης, κάνοντας τον σπίκερ της αναμέτρησης να αναφωνεί «Do you believe in miracles?» και στέλνοντας τους φιλάθλους της αμερικανικής ομάδας στα «σύννεφα»!  

Σαν σήμερα: Όταν οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν το «Miracle On Ice»! (vid)

Ήταν μια νίκη που θεωρείται έως και σήμερα η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αθλητισμού, λόγω της φορτισμένης πολιτικά εποχής στην οποία διεξήχθη και της διαφοράς δυναμικότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Η ΕΣΣΔ θεωρούταν η κορυφαία ομάδα στο άθλημα, όμως η Αμερική κατάφερε να στείλει τα προγνωστικά στον… κουβά και να γράψει μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία των σπορ και των εθνικών της ομάδων.

Η ονομασία «Θαύμα στον πάγο» (μτφ «miracle on ice») περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτειες τη νίκη, αφού οι Σοβιετικοί πήγαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς ως το απόλυτο φαβορί για την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο, έχοντας ήδη κερδίσει όλα τα χρυσά (εκτός από ένα) μετάλλια από το 1956. 

Εξάλλου, ο τερματοφύλακας της ομάδας, Βλάντισλαβ Τρέτιακ, θεωρείται έως σήμερα ο κορυφαιος πορτιέρο όλων των εποχών στο χόκεϊ επί πάγου. Για τις ΗΠΑ, που κατέβαιναν στο τουρνουά με κολεγιόπαιδα και όχι με επαγγελματίες αθλητές, στόχος ήταν απλώς να μην διασυρθούν στην έδρα τους, πολλώ δεν μάλλον απ’ τη Σοβιετική Ένωση, εν καιρώ Ψυχρού Πολέμου, όπου η αντίθεση των δυο δυνάμεων υπερτονιζόταν απ’ το κάθετί, πολιτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, επιστημονικό ή οποιοδήποτε γεγονός τις έφερνε σε κόντρα!

Κι όμως το θαύμα έγινε! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι 15 μέρες νωρίτερα, σε φιλικό αγώνα των δύο ομάδων, η ΕΣΣΔ είχε φιλοδωρήσει με 10-3 την Αμερική. Εντούτοις, στις 22 Φεβρουαρίου, παίζοντας φοβερή άμυνα, οι ΗΠΑ προηγήθηκαν με 4-3 ένα δεκάλεπτο πριν το τέλος, διατηρώντας το σκορ και το προβάδισμα μέχρι το τέλος, παρά την αντεπίθεση των Σοβιετικών. 

Η απήχηση της νίκης ήταν τέτοια, που η ρωσική εφημερίδα Πράβντα, η μεγαλύτερη - τότε - σε κυκλοφορία εφημερίδα του κόσμου, αγνόησε τον αγώνα επί τρεις μέρες, δίχως να παρουσιάσει το ρεπορτάζ για την ήττα της χώρας!

Όπως είναι φυσιολογικό, μετά τη μεγάλη νίκη, οι ΗΠΑ έφτασαν μέχρι το τέλος του… δρόμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με νίκη απέναντι στη Φινλανδία. Οι παίκτες και ο προπονητής έγιναν εθνικοί ήρωες μέσα σε ένα βράδυ, και ο μύθος της ομάδας έγινε βιβλίο, ταινία («Miracle on Ice»), σύνθημα, μπλουζάκι και... αντικείμενο διατριβών. 

Τέλος, το περιοδικό «Sport Illustrated» την κατέταξε στο επετειακό τεύχος του 1999 ως τη «σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του ομαδικού αθλητισμού του 20ου αιώνα»!

Δείτε το βίντεο:

qSkc6c35A4Q

Best of internet