Το ρεκόρ βολών του Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν! (pics & vid)

Δημήτρης Ρούσσος
Το ρεκόρ βολών του Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν! (pics & vid)

bet365

Σαν σήμερα πριν 54 χρόνια, ο Αμερικανός σταρ του ΝΒΑ, «τρύπαγε» το ταβάνι στην κατηγορία των ελεύθερων βολών, σουτάροντας 34 σε ένα παιχνίδι και κρατώντας την επίδοση μέχρι το 2012, όταν το κατέρριψε ο Ντουάιτ Χάουαρντ.

Αποτελεί έναν απ' τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι απ' τις περιπτώσεις που τα κλισέ επιβεβαιώνονται και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: 31.419 πόντους, 23.924 ριμπάουντ, 4.643 ασίστ, 7 φορές στην καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ, 13 φορές NBA All - Star είναι μερικά απ' τα κατορθώματα του, που τον τοποθετούν στην «αφρόκρεμα» της ιστορίας του ΝΒΑ!

Κι όμως, ένας ακόμη λόγος για τον οποίον μνημονεύεται είναι η χαρακτηριστική του αστοχία στις βολές. Πότε πετώντας τη μπάλα σαν... καρπούζι, πότε αστοχώντας απελπιστικά, ο Τσέιμπερλεϊν δεν είχε κανένα σπουδαίο στατιστικό να επιδείξει απ' την γραμμή των βολών.

Τουναντίον, μόνο κακούς αριθμούς: μπορεί ο ίδιος να ισχυριζόταν πως είχε ποσοστό 80% στο λύκειο, όμως αυτά που έχουν καταγραφεί είναι 62% στο Κολέγιο και μόλις 58% στην καριέρα του στο ΝΒΑ, με κορυφαίο το 61% τη σεζόν 1961-62. Το συνώνυμο «ψυχάκιας» ήρθε για να μείνει αναφορικά με την περίπτωση του, αφού όλοι απορούσαν για το πως ένας παίκτης που μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο, δεν μπορούσε ούτε να βελτιωθεί απ' τη γραμμή της «φιλανθρωπίας»!

Αποτελώντας πάντως ένα επιθετικό υπερόπλο, τόσο για τους Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς και τους 76ers, όσο και για τους Λέικερς, πήγαινε αρκετά συχνά στη γραμμή των βολών, αφού το φάουλ ήταν ο σύνηθης τρόπος για να τον σταματήσουν οι αντίπαλοι.

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 1962, έγραψε ιστορία, αφού έγινε για εκείνη την εποχή ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες (34) σε έναν αγώνα, αυτόν απέναντι στους Σεντ Λιούις Χοκς.

Η μνημειώδης αστοχία ενός τόσο καλού παίκτη στις βολές έκανε πολλούς να βρουν ή να... φανταστούν τις πιθανές αιτίες. Στη Φιλαδέλφεια, όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του και εξελίχθηκε σε έναν απ' τους κορυφαίους, είχαν καταλήξει στους εξής πέντε: 1) είχε αρθρίτιδα στα πόδια και πονούσε όταν τα λύγιζε, 2) ήταν πολύ ψηλός, χάνοντας την ισορροπημένη οπτική επαφή με το καλάθι, 3) σήκωνε πολλά βάρη, κάτι που του έδινε... υπερβολική μυϊκή δύναμη για να την ελέγξει, 4) είχε πολύ μεγάλα χέρια, 5) από ένα σημείο και μετά είχε γίνει αξεπέραστο ψυχολογικό πρόβλημα για τον ίδιο!

Το ρεκόρ του έσπασε δυο φορές αρκετά αργότερα ο Ντουάιτ Χάουαρντ, εκτελώντας 39 βολές απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (12/1/12) και στους Ορλάντο Μάτζικ (12/3/13), ο Αντρέ Ντράμοντ με 36 (20/1/16), ενώ ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν τον ισοφάρισε (30/11/15).

Με αφορμή την ημέρα, αξίζει κανείς να θυμηθεί τον σπουδαίο «Mr 100 πόντοι και 20.000 γυναίκες» και την αστοχία του στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού:

 

NBA Τελευταία Νέα