H πρώτη εμφάνιση του Κούδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Σταύρος Σουντουλίδης
H πρώτη εμφάνιση του Κούδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

bet365

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 1963, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένας 17χρονος ποδοσφαιριστής με το Νο 7 στην πλάτη, εμφανίζεται στο χορτάρι. Το όνομά του: Γιώργος Κούδας.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Εθνικό Πειραιώς, όχι στη φυσική του έδρα, το στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά στη Λεωφόρο, γιατί είχε κλείσει προκειμένου να τοποθετηθεί χλοοτάπητας, κάτι που τότε απαιτούσε κάποιους μήνες… Στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» τα πράγματα δεν ήταν καλά. Η διοίκηση είχε τιμωρήσει τρεις ποδοσφαιριστές, Σαββίδη, Γιακουμή, Λιτόπουλο, για πειθαρχικά παραπτώματα, ο Γιώργος Χασιώτης είχε αποβληθεί την προηγούμενη αγωνιστική, οπότε αναγκαστικά ο Μαγυάρος Γκεόργκι Μπαμπολτσάι πήρε στην αποστολή τέσσερις παίκτες από την ομάδα Νέων. Ανάμεσα τους ο -άγνωστος τότε- Γιώργος Κούδας. Ηταν μόλις 17 ετών και 28 ημερών.

Εκείνο το Σάββατο, ο πιτσιρικά Κούδας ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα, ξεχώρισε αμέσως απειλώντας την εστία των αντιπάλων, αλλά στο τέλος ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 1-0.

Πρώτος προπονητής του ήταν ο Γκεόργκι Μπαμπολτσάι και μαζί του ο «Μεγαλέξανδρος» θα καταγράψει τις 30 πρώτες από τις 607 (504 πρωτάθλημα, 70 κύπελλο, 33 Ευρώπη) συνολικά επίσημες συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ρεκόρ απλησίαστο και μοναδικό. Μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 1984 οπότε και αγωνίστηκε για τελευταία φορά, στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1976 και δύο φορές κυπελλούχος, το 1972 και το 1974.

Από την 1η έως την και την τελευταία του συμμετοχή του στην Α' εθνική, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0 στις 26 Φεβρουαρίου 1984, μεσολάβησαν 20 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Μια περίοδος γεμάτη λάμψη, δόξα, χαρές και λύπες. Μια ζωή γεμάτη ΠΑΟΚ...

Για την ιστορία οι πρώτοι 10 συμπαίκτες του Γιώργου Κούδα στην Α' Εθνική ήταν οι: Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Στεεργιάδης, Μακρής, Νικολαϊδης, Ραπτόπουλος, Λέανδρος Συμεωνίδης, Τ. Μουρατίδης, Μαρβάκης, Χρ. Παπαδόπουλος.

Στο διάστημα που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ συνεργάστηκε με 110 συμπαίκτες και 17 προπονητές. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε 33 αγώνες και ήταν εκείνος που πέτυχε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ σε διεθνή διοργάνωση σκοράροντας στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965. Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 43 φορές, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έπαιξε και σε όλες τις "μικρές" Εθνικές, αλλά και σε εκείνη των Ενόπλων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα