Όταν ο Παναθηναϊκός ζούσε το ... παγκόσμιο όνειρο (vid)

Όταν ο Παναθηναϊκός ζούσε το ... παγκόσμιο όνειρο (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Όταν ο Παναθηναϊκός ζούσε το ... παγκόσμιο όνειρο (vid)

bet365

Πρώτα «Καραϊσκάκη», μετά Μοντεβιδέο, πήρε τη θέση του Άγιαξ και έπαιξε διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ, όντας για λίγες μέρες... παγκόσμιος Παναθηναϊκός! Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, το «τριφύλλι» διέδιδε ακόμα περισσότερο τη φήμη του με τη συμμετοχή στο Διηπειρωτικό Κύπελλο...

Επίτευγμα που παραμένει μοναδικό και στη θεωρία ακατόρθωτο για μια ελληνική ομάδα να το επαναλάβει.

Ο Παναθηναϊκός του 1971 που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αγωνίστηκε στο «Γουέμπλεϊ» και έγραψε σελίδες ιστορίας με την αξία των παιδιών του και του Φέρεντς Πούσκας, σαν σήμερα, εκείνη τη χρονιά, έδινε το πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο για το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Με τον Άγιαξ να έχει αρνηθεί να παίξει απέναντι στους Ουρουγουανούς, με την αιτιολογία πως φοβόταν για την σωματική ακεραιότητα των παικτών του, έχοντας ακούσει για το σκληρό παιχνίδι της Νασιονάλ, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να παίξει στη θέση του Αίαντα. Χωρίς να φοβηθούν οι «πράσινοι», σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου του 1971, υποδέχθηκαν τη Νασιονάλ στο «Καραϊσκάκη» για το πρώτο μεταξύ τους ματς, που ολοκληρώθηκε με το ισόπαλο 1-1.

Κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς από εκείνη την ομάδα του «τριφυλλιού», ήταν ο φρικιαστικός τραυματισμός του Γιάννη Τομαρά, που υπέστη διπλό κάταγμα στο πόδι και αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Η ρεβάνς, που διεξήχθη στις 29 Δεκεμβρίου του 1971, ήταν μια... μεγάλη ιστορία. Η ήττα (2-1), ήρθε με πολύ ιδρώτα, πολύ... ξύλο, πολλή μαγκιά από τον Παναθηναϊκό και πολύ παρασκήνιο.

«Κάναμε 24 ώρες ταξίδι για να φτάσουμε εκεί. Ήταν υπέροχη χώρα. Οι Ουρουγουανοί ήταν τεχνίτες, αλλά και πολύ σκληροί παίκτες. Σε σήκωναν στον αέρα και ο διαιτητής δεν μας έπαιξε καθόλου καλά. Δεν έδινε εύκολα κίτρινες κάρτες. Ο Δομάζος μάς έλεγε “βάλτε τα πόδια σας, μη φοβάστε”! Η ελληνική τηλεόραση δεν είχε δείξει το ματς και είχε βγει η φήμη ότι είχαμε χάσει με πολύ μεγάλο σκορ, όμως δεν ήταν έτσι» είχε δηλώσει ο Τότης Φυλακούρης...

Η ταυτότητα των δύο αγώνων με τη Νασιονάλ

15 Δεκεμβρίου 1971, «Καραϊσκάκη»

Παναθηναϊκός – Νασιονάλ Μοντεβιδέο 1-1: 48' Φυλακούρης – 51΄ Αρτίμε

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (60' Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21' Δεληγιάννης).

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο (82' Ντουάρτε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες.

Διαιτητής: Φαβίλι Νέτο (Βραζιλία)
Επόπτες: Χορμπαζαμπάλ (Χιλή), Μπαρένρο (Αργεντινή)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ

29 Δεκεμβρίου 1971, «Σεντενάριο»

Νασιονάλ Μοντεβιδέο - Παναθηναϊκός 2-1: 34', 71' Αρτίμε - 89' Φυλακούρης

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα