Η πρώτη μονομαχία Άρης - ΠΑΟΚ πριν 56 χρόνια

Η πρώτη μονομαχία Άρης - ΠΑΟΚ πριν 56 χρόνια

bet365

Το Gazzetta.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και σας θυμίζει το πρώτο ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ. Μας λείπουν κι αυτό είναι αλήθεια...

Ήταν 1 Νοεμβρίου 1959, σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια, το πρωτάθλημα της ενιαίας εθνικής κατηγορίας μετρούσε μόλις λίγες μέρες ζωής, όταν Άρης και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στο γήπεδο Χαριλάου. Στη μεταπολεμική Ελλάδα κυριαρχούσε το θέμα με την «Ολυμπιακή» και την πτώση αεροπλάνου, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, ενώ ο Άρης πριν από πρώτο ντέρμπι είχε επικρατήσει του «Δικεφάλου» σε φιλική αναμέτρηση. Τότε, έπαιζαν ακόμη και φιλικά πριν από τα επίσημα παιχνίδια οι ομάδες…

Συνολικά 123 φορές Άρης και ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ και Άρης, όπως κι αν το προτιμάτε, συναντήθηκαν σε επίσημα ματς (49 νίκες ο ΠΑΟΚ, 31 νίκες ο Άρης, 43 ισοπαλίες), μέχρι οι κίτρινοι να υποβιβαστούν, αρχικά στη Β’ και μετά στην Γ’ εθνική, τη σεζόν 2013-2014.

Στο πρώτο ιστορικά ντέρμπι των δύο «αιωνίων», ο ΠΑΟΚ «καθάρισε» πολύ νωρίς τη νίκη. Στις λαϊκές γειτονιές και περιοχές της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες φίλοι του «Δικεφάλου» γιόρταζαν την πρώτη (μεγάλη) νίκη επί του Άρη με 1-0 μέσα στο νεότευκτο γήπεδο Χαριλάου.

Ο Χαβανίδης με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ μόλις στο 2ο λεπτό έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σκόραρε με την ασπρόμαυρη φανέλα σε Άρης – ΠΑΟΚ και έγραψε για πάντα το όνομα του στην ιστορία των ντέρμπι. Η εστία του Πετράκη (ο πρώτος τερματοφύλακας του Άρη που δέχθηκε γκολ από παίκτη του ΠΑΟΚ…) πολιορκήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τους Κατηκαρίδη και Λέανδρο να χάνουν κλασικές ευκαιρίες και τους αμυντικούς των γηπεδούχων να αποκρούουν την μπάλα πάνω στη γραμμή.

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο γήπεδο με σύστημα «4-2-4», κάτι που αιφνιδίασε τον Άρη και παρά τη μέτρια ημέρα των Κιουρτζή, Κουϊρουκίδη έφυγε με τη νίκη χάρη στην εξαιρετική απόδοση των Νικολαϊδη (σε ρόλο μπαλαντέρ), Χαβανίδη, Γιαννέλου (στη μεσαία γραμμή) και Κεμανίδη (που αποδείχθηκε λίρα εκατό στα αμυντικά καθήκοντα του ανακόπτοντας κάθε κίνδυνο για την εστία του Πρόγιου).

Διαιτητής του πρώτου ντέρμπι στην ιστορία της Α’ Εθνική ήταν ο Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος από την Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τα εισιτήρια του αγώνα (8.973) δεν ήταν περισσότεροι από 10.000 αυτοί που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ζωντανά την πρώτη μεγάλη σύγκρουση της ποδοσφαιρικής Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Οι συνθέσεις:

Άρης: Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γρηγοριάδης, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Παπουτσόπουλος, Πέρρος, Παναγούλιας, Καλλιοτζής, Πασχαλίδης.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Χαβανίδης, Λέανδρος, Κιουρτζής, Κουϊρουκίδης, Κατηκαρίδης, Νικολαίδης.

 

Τελευταία Νέα