O Tόμιτς στο gazzetta.gr για ΑΕΚ και Κίνα

O Tόμιτς στο gazzetta.gr για ΑΕΚ και Κίνα

Γιάννης Γεωργόπουλος
O Tόμιτς στο gazzetta.gr για ΑΕΚ και Κίνα

bet365

Ο Γκόραν Τόμιτς εκφράζει στο gazzetta.gr την επιθυμία να επιστρέψει στην ΑΕΚ ως προπονητής, αποθεώνει τον Δέλλα, θυμάται την «Ένωση», ενώ απολαμβάνει τους καρπούς των επιτυχιών του στην Κίνα.

Ο Γκόραν Τόμιτς από την μακρινή Κίνα μόνο χαμένος στη μετάφραση δεν μοιάζει. Έχοντας πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα ως προπονητής στην κροατική Σίμπενικ, μετανάστευσε πριν από περίπου δύο χρόνια στην αχανή ασιατική χώρα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Μπάξι.

Ο 37χρονος Κροάτης με προϋπηρεσία ως ποδοσφαιριστής σε Σίμπενικ (Κροατία), ΑΕΚ, Βιτσέντσα (Ιταλία), Ρετζίνα (Ιταλία), Σάλτσμπουργκ (Αυστραλία), Λιρς (Βέλγιο) και Ενάν Κονστράξιον (Κίνα) είναι ένας ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου που υπηρετεί πιστά το άθλημα.

Ο Τόμιτς, ο οποίος πέρασε για ένα εξάμηνο την σεζόν 1997/98 από την ΑΕΚ, δεν ξεχνάει τους «κιτρινόμαυρους» αλλά και τους πρώην πρώην συμπαίκτες του.

Για την ώρα, όπως δηλώνει στο gazzetta.gr δρέπει τους καρπούς των επιτυχιών του στην Μπάξι, όντας ο κορυφαίος προπονητής στην 1η κατηγορία της Κίνας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία είμαι ικανοποιημένος αυτή την χρονιά. Ψηφίστηκα ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος και αναδείχθηκα κορυφαίος τεχνικός της Μπάξι κάτι που με κάνει περήφανο.

Ένας από τους λόγους για αυτή την διάκριση, ήταν επειδή ηττηθήκαμε για πρώτη φορά έπειτα από 22 αγωνιστικές.

Η ομάδα μου είχε υποβιβαστεί πριν από δύο χρόνια αλλά παρέμεινε τελικά στην κατηγορία επειδή άλλος σύλλογος δεν είχε εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής.

Μιλάμε για μία μικρομεσαία ομάδα. Ήμουν στην Κροατία όταν έλαβα κλήση από την Κίνα. Δεν το πολυσκέφτηκα γιατί ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου πως μπορώ να τα καταφέρω σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα για ξένους προπονητές.

Στο ξεκίνημα ήταν πράγματι πολύ δύσκολα γιατί πρόκειται για εντελώς διαφορετική κουλτούρα, όμως σε αυτά τα δύο χρόνια προσαρμόστηκα πολύ καλά και μπορώ να πω πως πρόκειται για μία σπουδαία εμπειρία».

Ο Γκόραν Τόμιτς τα πηγαίνει περίφημα στην Κίνα, όμως θεωρείται βέβαιο πως δεν θα μείνει για πάντα εκεί.

«Έχω πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Άφησα πίσω μου την οικογένεια στην Κροατία και είμαι 24 ώρες το 24ωρο συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο κάνοντας το παν για να πετύχω.

Το συμβόλαιο μου εδώ στην ομάδα του Πεκίνου ολοκληρώνεται, έτσι δεν είμαι βέβαιος για το που θα συνεχίσω την καριέρα μου αυτή την χρονιά. Ελπίζω να κάνω ένα νέο άλμα μετά από τα αποτελέσματα που έχω φέρει».

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ μέσω του gazzetta.gr εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Σίγουρα θα ήθελα να έρθω και να δουλέψω στην Ελλάδα. Σπουδαία ατμόσφαιρα στα γήπεδα με παθιασμένους οπαδούς κάτι που λείπει στην Κίνα.

Θα ήταν φανταστικό να γίνω προπονητής της ΑΕΚ στο μέλλον. Τώρα η ομάδα έχει έναν σπουδαίο προπονητή όπως είναι ο Δέλλας, ο οποίος κάνει καλή δουλειά εκεί».

Πέρασαν σχεδόν 17 χρόνια από την ημέρα που ο Τόμιτς αποχώρησε από την «Ένωση», ωστόσο όπως τονίζει παρακολουθεί με θέρμη την πορεία της.

«Ξέρω τα πάντα. Αποχώρησα από την Αθήνα το 1998, αλλά παρακολουθώ κάθε χρόνο την ομάδα, τα αποτελέσματα της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγείται.

Δύο πράγματα με κάνουν να στενοχωριέμαι. Το γεγονός πως λόγω οικονομικών προβλημάτων υποβιβάστηκε σε χαμηλότερες κατηγορίες και το γκρέμισμα του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Είμαι όμως βέβαιος πως η ΑΕΚ θα παίξει σύντομα στη Super League και το νέο της γήπεδο. Επίσης, ο πολύ καλός φίλος μου, Μπρούνο Τσιρίλο με τον οποίο αγωνιστήκαμε μαζί στη Ρετζίνα έπαιξε στην ΑΕΚ».

Από την αναφορά του Γκόραν Τόμιτς δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι οπαδοί της ΑΕΚ.

«Οι καλύτερες αναμνήσεις μου στην ΑΕΚ ήταν το καλωσόρισμα των οπαδών στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όταν ακολούθησα για πρώτη φορά την αποστολή της ομάδας.

Επίσης η ατμόσφαιρα στο πρώτο εντός έδρας ματς ήταν εκπληκτική, θυμάμαι όταν μπήκα στο γήπεδο, το πρώτο μου γκολ, την εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού (0-1) με γκολ του Μαλαδένη.

Δεν είναι τόσο καλές οι αναμνήσεις μου από τον αγώνα στη Μόσχα, κόντρα στη Λοκομοτίβ όπου δεχθήκαμε το γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα και έτσι δεν προκριθήκαμε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων».

Ο νυν προπονητής της κινέζικης Μπάξι, θυμάται σχεδόν όλους του συμπαίκτες του στην ΑΕΚ αναπολώντας τις όμορφες στιγμές.

«Ο Τόνι Σαβέφσκι με βοήθησε πολύ με τις συμβουλές του. Ήμουν πολύ νέος, μόλις 21 ετών και ήταν θρύλος στην ΑΕΚ.

Τον περισσότερο χρόνο μου τον περνούσα με τους Κέλβιν Σέμπουε και Γκρέταρσον. Επίσης ο Δώνης μιλούσε πολύ καλά αγγλικά.

Απόλαυσα πολύ τους έξι μήνες που έμεινα στην ομάδα. Είχα το προνόμιο να αποτελέσω μέλος ενός συλλόγου με σπουδαίους παίκτες, θρύλους για την ΑΕΚ.

Ντέμης Νικολαίδης, Σαβέφσκι, Κασάπης, Ατματσίδης, Κωστένογλου, Μανωλάς, Μαλαδένης, Κοπιτσής αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Ήμουν πολύ λυπημένος όταν ολοκληρώθηκε ο δανεισμός μου και επέστρεψα στην Ιταλία.

Ζούσα στο κέντρο της Αθήνας. Μου λείπουν οι άνθρωποι, η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα και ο φίλος μου, Νίκος, ο οποίος με βοήθησε πολύ εκεί».

Ο Γκόραν Τόμιτς δεν ξεχνά την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι φίλοι της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Παθιασμένοι, γεμάτοι ενέργεια. Η Original στην θύρα 21 δημιουργούσε εκπληκτική ατμόσφαιρα, ακόμη θυμάμαι να τραγουδούν το όνομα μου. Ήμουν πολύ νέος, έτσι μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό ήταν για μένα. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους οπαδούς της ΑΕΚ».

Ο παλαίμαχος επιθετικός δηλώνει θιασώτης του Γιούργκεν Κλοπ, ενώ δεν θεωρεί τον εαυτό του... δογματικό.

«Στην προπονητική μου καριέρα χρησιμοποιώ διαφορετικά συστήματα. Από το 4-3-3 μεταπήδησα στο 3-4-3 και εσχάτως στο 4-2-3-1. Αποφασίζω την διάταξη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των παικτών μου. Δεν είμαι κολλημένος μέ ένα συγκεκριμένο σύστημα. Μου αρέσει ο Γιούργκεν Κλοπ και το συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου με πολλά τρανζίσιον, κάθετες πάσες, επιθετικό ποδόσφαιρο».

 

Τελευταία Νέα