O Ντομινίκ Γουίλκινς στη «Μηχανή του Χρόνου» (pics & vids)

O Ντομινίκ Γουίλκινς στη «Μηχανή του Χρόνου» (pics & vids)

Στέλλα Παπαδοπούλου
O Ντομινίκ Γουίλκινς στη «Μηχανή του Χρόνου» (pics & vids)

bet365

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς ήρθε ως ένα τεράστιο όνομα στην Ελλάδα κι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο πρώτο του «αστέρι», διαψεύδοντας όσους τον κατηγορούσαν για... πικ-νικ!! Η «Μηχανή του Χρόνου» θυμάται την ιστορία του.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου του 1960 κοντά στο Παρίσι, με πατέρα στρατιωτικό, ο Ντομινίκ Γουίλκινς εγκαταστάθηκε σε μικρή ηλικία στο Ντάλας κι ύστερα στη Βαλτιμόρη... εκεί όπου ήρθε πιο κοντά με το μπάσκετ σε γήπεδα της γειτονιάς του.

Στα σχολικά του χρόνια στη Ουάσιγκτον της Βόρειας Καρολίνας έκανε... θαύματα και του κόλλησαν το παρατσούκλι «Human Highlight Film»!

Ακολούθησε το Κολέγιο της Τζώρτζια, η επιλογή του στο Νο3 του Draft του 1982 από τους Γιούτα Τζαζ και μια λαμπρή καριέρα στο ΝΒΑ!

Ο Ντομινίκ δεν αγωνίστηκε ποτέ στους Γιούτα και συνέδεσε το όνομά τους με τους Ατλάντα Χοκς (1982-94)! Ακολούθησε ένα διάλειμμα στους Κλίπερς (1994) πριν βρεθεί στους Μπόστονς Σέλτικς (1994-95).

Ήταν από τους πιο θεαματικούς παίκτες κι οι διακρίσεις του δεν ήταν λίγες: 9 φορές All Star, μία φορά στην καλύτερη πεντάδα, τέσσερις στη δεύτερη, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1986, νικητής σε διαγωνισμούς καρφωμάτων κι εκείνη την περίοδο ήταν όγδοος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ!

Το καλοκαίρι του 1994 οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι προσπάθησαν να πείσουν τον Γουίλκινς να κάνει το μεγάλο βήμα, αφού πρώτα είχε κατακτήσει το χρυσό στο Μundobasket του Τορόντο. Εκείνος όμως δεν είχε σκεφτεί να δοκιμάσει να αγωνιστεί στην Ευρώπη και προτίμησε τους Μπόστονς Σέλτικς.

Το πρώτο lockout στην ιστορία του ΝΒΑ σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά που είχε στους Μπόστονς Σέλτικς, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν του, βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του Παναθηναϊκού... κι όχι μόνο!

Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι του πρόσφεραν χρυσάφι (σ.σ. διετές συμβόλαιο που άγγιζε τα 7 εκατομμύρια δολάρια) και στα 36 του χρόνια ο Ντομινίκ Γουίλκινς πήρε το αεροπλάνο για την Αθήνα!

Όσο λιτή ήταν η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς» το ακριβώς αντίθετο επικράτησε στο άκουσμα της είδησης!

Ο κόσμος της ομάδας... τρελάθηκε και τα νέα έκαναν το γύρο του κόσμου! Μάλιστα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος... χρειάστηκε να το επιβεβαιώσει στα Μέσα!

Το όνομα του Γούλκινς μεγάλο, ο ενθουσιασμός μεγαλύτερος και την κατά την υποδοχή έγινε ο... κακός χαμός!

Ήταν Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου του 1995 όταν περίπου 5.000 φίλοι των «πρασίνων» μαζεύτηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού... λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήρθε ο μεσσίας! Οι φίλαθλοι είχαν καταφθάσει από νωρίς κι η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει την κυκλοφορία στην Ποσειδώνος!

Τα απρόοπτα από την πρωτοφανή λατρεία του κόσμου δεν έλειψαν, αφού πάνω στις αγκαλιές και τα τραγούδια... ο Γουίλκινς έχασε τη γυναίκα του Νικόλ, ενώ δεν έλειψαν μικροεπεισόδια!

Μετά την τεράστια υποδοχή ο Γουίλκινς έφτασε στο ξενοδοχείο (εκεί όπου έφτασε νωρίτερα η γυναίκα του) που θα διέμενε κι αφού ηρέμησε από την εμπειρία που μόλις είχε ζήσει τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν. Δεν θα τους απογοητεύσω. Πριν φτάσω ένιωθα λίγο νευρικός, αλλά το ξεπέρασα μόλις είδα τι γινόταν στο αεροδρόμιο!».

Η εκδήλωση αγάπης δεν σταμάτησε στην άφιξή του! Στην πρώτη του προπόνηση στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν 10.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού για να τον καλωσορίσουν!

Με το No 12 στην πλάτη του ο Ντομινίκ έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στον Πανιώνιο, η απόδοσή του όμως δεν ήταν ανάλογη της... υποδοχής του και τα πρώτα συνθήματα των αντιπάλων δεν άργησαν να ακουστούν: «Ήρθες στην Ελλάδα για πικνίκ Ντομινίκ Ντομινίκ!».

Η σχέση του με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν ήταν κι η καλύτερη κι η προσαρμογή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα έγινε πιο δύσκολη! Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μάλιστα είχε πει πως στην πρώτη του προπόνηση καθόταν φοβισμένος πίσω από μία μπασκέτα, ενώ με το ηγεμονικό συμβόλαιο που του είχαν προσφέρει δεν δεχόταν πως έχει άσθμα!

Ο Ντομινίκ μετά από αρκετά χρόνια αποκάλυψε πως δεν του άρεσαν καθόλου οι προπονήσεις του: «Ήταν σκέτη τρέλα και δεν είχαν σχέση με το μπάσκετ! Πως μπορεί να πίστευε πως έλεγα ψέμματα για το άσθμα; Ήταν καλός προπονητής, αλλά στο ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να προπονήσει κανέναν».

Το... ξέσπασμα του Ντομινίκ έγινε στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ! Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού τον είχαν προετοιμάσει για το τι σημαίνει Ολυμπιακός κι ο Αμερικανός ήξερε τι πρέπει να κάνει.

Το ημερολόγιο έγραφε «Κυριακή 19 Νοεμβρίου του 1995» κι η 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ήθελε τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Ο Γουίλκινς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει με την απόδοσή του τον Μάλκοβιτς και τον απέσυρε μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο.

Στην ανάπαυλα ο Αμερικανόςξέσπασε σε κλάματα από τα νεύρα του! Στην επιστροφή όμως φρόντισε να αποδείξει στον προπονητή του πως έκανε λάθος! Ανέλαβε το μαρκάρισμα του Μπέρι και παίζοντας στην θέση «4» (ο Μάλκοβιτς επέμενε να το βάζει στην θέση «3») πέτυχε 11 πόντους στο τέλος για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη (66-61)!

Πάνω που βρήκε ρυθμό, ο Γουίλκινς έμαθε πως ο πατέρας του έπεσε σε διαβητικό κώμα (σ.σ. μετά από τέσσερα χρόνια έμαθε πως έχει κι ο ίδιος διαβήτη). Ο Ντομινίκ δεν μπορούσε να μην σταθεί στο πλευρό του πατέρα του κι έχασε αρκετούς αγώνες για να ταξιδέψει στο πλάι του. Ο πατέρας του έφυγε στις 27 Δεκεμβρίου κι Αμερικανός φόργουορντ δεν κατάφερε να τον αποχαιρετήσει όπως θα ήθελε, επειδή δεχόταν πιέσεις από την ομάδα. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε ένα νέο σοκ, αφού έχασε την αγαπημένη του γιαγιά, με την οποία ζούσε στην ηλικία των 16 και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην κηδεία της.

Οι εμφανίσεις του εκείνο το διάστημα δεν ήταν καλές, ενώ οι σχέσεις του με τον Μάλκοβιτς πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Είχε λείψει σε τέσσερα παιχνίδια από τα 11 ευρωπαϊκά του Παναθηναϊκού κι είχε μέσο όρο 13,5 πόντους.

Όταν συμβιβάστηκε με τον θάνατο των αγαπημένων του προσώπων κι άφησε πίσω αυτό το κακό διάστημα έβγαλε ξανά τον καλό του εαυτό και τα νούμερά του ανέβηκαν. Ο Ντομινίκ τα πήγαινε καλά, ο Παναθηναϊκός όμως δεν κέρδιζε. Μάλιστα, μετά από συντριβή στο ΟΑΚΑ με την Μπαρτσελόνα (74-95) ο Ντομινίκ (18π.) τα έβαλε με όλους: «Κουράστηκα πια αυτή τη μεταχείριση. Δεν μπορώ να νιώθω άλλο σαν σκυλί. Αν δε με παίζουν, ούτε εγώ θέλω να παίζω» κι η ομάδα τον κάλεσε σε απολογία.

Οι «πράσινοι» τελικά προκρίθηκαν και κατάφεραν να περάσουν και στο Final Four με τον Ντομινίκ να είναι πιο προσηλωμένος στην ομάδα.

Στον προημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν απίστευτος! Με 32 πόντους κι 11 ριμπάουντ έκανε ό,τι ήθελε στο αντίπαλο καλάθι κι όλα αυτά 72 ώρες μετά την ήττα των «πρασίνων» στο ΣΕΦ και με τον Αμερικανό σούπερ σταρ να έχει άσχημα ποσοστά. Όσο για τον τελικό κόντρα στον Ηρακλή... με 25 πόντους και 14 ριμπάουντ οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Οι εμφανίσεις του σε κάθε παιχνίδι ήταν καλές κι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final Four της Ευρωλίγκας του Παρισιού και στο πρώτο αστέρι των «πρασίνων». Την λάμψη μπορεί να... έκλεψε η τάπα του Βράνκοβιτς, ωστόσο ο Γουίλκινς αναδείχθηκε MVP του Final Four! Με 35 πόντους κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και στον τελικό με την Μπαρτσελόνα είχε 16 πόντους (7/14δίπ., 0/1τρίπ., 2/3βολ.), 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο κι 1 λάθος σε 38:00!

Ακόμα και τότε οι σχέσεις του με τον Μάλκοβιτς δεν έφτιαξαν, αφού όταν τον πλησίασε για να τον αγκαλιάσει στους πανηγυρισμούς ο Σέρβος τον... απέφυγε κι έτρεξε προς τον Βράνκοβιτς!

Στο Πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός έφτασε στους τελικούς, το ίδιο κι ο Ολυμπιακός. Με τι σειρά να είναι... ισόπαλη στο τρίτο ματς ο Ντομινίκ είχε ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα κι έπαιξε μόνο 8 λεπτά. Αυτή ήταν κι η τελευταία του εμφάνιση με τα πράσινα! Ο ίδιος δεν ήθελε να ρισκάρει και στο επόμενο παιχνίδι κάθισε με πολικά στον πάγκο, ενώ στον πέμπτο τελικό το εισιτήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε βγει κι είχε ήδη πάρει τον δρόμο τις επιστροφής. Αρκετά ακούστηκαν με τη φυγή του ακόμα κι ότι χρωστούσε χρήματα σε συμπαίκτες κι όχι μόνο!

Μετά τον Παναθηναϊκό επέστρεψε για μία χρονιά στους Σαν Αντόνιο Σπερς (18,2π., 6,4ριμπ.), πέρασε ακόμα μία σεζόν στην Ευρώπη με την Μπολόνια για να ολοκληρώσει την καριέρα του στους Ορλάντο Μάτζικ πλάι στον αδελφό του Τζέραλντ.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς ασχολήθηκε με την παραγωγή κρασιών, όνειρο που του είχε μείνει από τη θητεία του στην Ιταλία κι ασχολείται πολύ με φιλανθρωπίες. Ως διαβητικός κι άνθρωπος που έχασε πατέρα και παππού από διαβήτη είναι πιο ευαισθητοποιημένος πάνω σε αυτή την ασθένεια και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει και να βοηθάει τον κόσμο.

Μέλος του Hall Of Fame από το 2006, εκτελεί χρέη αντιπροέδρου στους Χοκς που έχουν αποσύρει την φανέλα του με το #21, ενώ από το νέο έτος αναμένεται να παρουσιάσουν το άγαλμά του έξω από το «Philips Arena»!

Όσο για το μπάσκετ δεν ξεχνιέται...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα