Ο Σλάβεν Ρίματς στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ο Σλάβεν Ρίματς στη «Μηχανή του Χρόνου»

Φάνης Παναγιώτου
Ο Σλάβεν Ρίματς στη «Μηχανή του Χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία του Σλάβεν Ρίματς, ο οποίος έπαιξε σε Μακεδονικό & ΑΕΚ και πλέον κάνει καριέρα στους πάγκους. Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Σλάβεν Ρίματς γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1974 στο Ζάγκρεμπ... Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην KK Dubrava (1989-1990) και η συνέχεια τον βρήκε στην Τσιμπόνα, που αρχικά πήγε για να δοκιμαστεί, τελικά όμως έμεινε εκεί για σχεδόν 8 χρόνια! Ο παλαίμαχος Κροάτης γκαρντ (ύψος 1.95μ.) είχε ως αγωνιστικό «όπλο» του το μακρινό σουτ και βοήθησε τα μέγιστα την Τσιμπόνα να πετύχει τους στόχους της. Εκεί αγωνίστηκε έως το 1998 και συνολικά έφτασε στην κατάκτηση 7 Πρωταθλημάτων Κροατίας. Φυσικά αυτοί δεν ήταν η μοναδικοί τίτλοι για την Τσιμπόνα, με τη φανέλα της οποίας ο Ρίματς είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί και στην Ευρωλίγκα... Μάλιστα τη σεζόν 1996-1997 σούταρε με το καλύτερο ποσοστό στις βολές (93.1%) στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης!

Ο Κροάτης είχε φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα, ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ και πήρε την απόφαση να δοκιμάσει να κάνει καριέρα και μακριά από την χώρα του. Από το 1998 έως το 2000 έπαιξε στην Τουρκία με τη φανέλα της Τόφας. Τις δύο σεζόν που έμεινε στη γειτονική χώρα κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ (σ.σ. Πρωτάθλημα & Κύπελλο) συνεχίζοντας τη συλλογή τίτλων που είχε ξεκινήσει στην πατρίδα του από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Την αγωνιστική περίοδο 2000-2001 μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Χουβεντούτ. Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Κροάτη γκαρντ στην Ιταλία με την Ολίμπια Μιλάνο, για να ακολουθήσει η Ελλάδα...

Μακεδονικός & ΑΕΚ

Τη σεζόν 2004-2005 ο Αργύρης Πεδουλάκης έφτιαξε ένα πολύ καλό σύνολο στον Μακεδονικό και -μεταξύ άλλων- έφερε στην Ελλάδα τον Σλάβεν Ρίματς, ο οποίος είχε για συμπαίκτες τους Παναγιώτη Καυκή, Μανώλη Παπαμακάριο, Κώστα Χαραλαμπίδη, Ντούσαν Κέτσμαν, Γκριγκόρι Χίζνιακ, Αλέκο Πέτρουλα, Πιτ Μάικλ, Ντράγκαν Λουκόφσκι και αρκετούς άλλους... Ο Μακεδονικός τερμάτισε στην 7η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 με ρεκόρ 14-12, στα playoffs όμως δεν τα κατάφερε κόντρα στο δεύτερο Μαρούσι και αποκλείστηκε με 2-1 στις νίκες.

Η σημαντική διάκριση όμως ήρθε στην Ευρώπη για τον Μακεδονικό, ο οποίος κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Uleb Cup, έχοντας πρώτα αποκλείσει στους «8» το Μαρούσι και στον ημιτελικό τη Χέμοφαρμ με μία... απίστευτη ανατροπή, καθώς ηττήθηκε με 107-84 εκτός έδρας και στο «σπίτι» του επικράτησε 96-65 (σ.σ. ρόλο έπαιξε η διαφορά πόντων)! Στον Τελικό όμως το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη δεν τα κατάφερε και γνώρισε την ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας με 78-74. Ο Ρίματς μέτρησε 14 πόντους με 2/3 σε 28:45...

Στην Ελλάδα αγωνίστηκε και τη σεζόν 2005-2006 ο Σλάβεν Ρίματς. Ο Λευτέρης Κακιούσης τον πήρε στην ΑΕΚ και ο Κροάτης είχε -μεταξύ άλλων- για συμπαίκτες τους Μιχάλη Πελεκάνο, Σπύρο Παντελιάδη, Γιάννη Καλαμπόκη, Γιώργο Τσιάρα, Γιάννη Μπουρούση και Παντελή Παπαϊωακείμ. Η Ένωση τερμάτισε στην 7η θέση της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος με ρεκόρ 13-13 και στην πρώτη φάση των playoffs αποκλείστηκε εύκολα από τον Ολυμπιακό με 2-0 στις νίκες. Ούτε στην Ευρωλίγκα κατάφερε να πετύχει κάτι η ΑΕΚ, που αποκλείστηκε από την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Ουκρανία, Γαλλία και... τέλος

Μετά τη θητεία του στην ΑΕΚ πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ουκρανία, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Αζόβμας. Ο Ρίματς έμεινε εκεί για μία σεζόν (2006-2007), πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Τσεντεβίτα (2007-2008), αφού πρώτα αγωνίστηκε για λίγο με την Παρί... Από το 2008 και έπειτα έπαιξε στη Γαλλία και συνδέθηκε με την Πο Ορτέζ, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε από το 2008 έως το 2012 (σ.σ. το 2008 έπαιξε για λίγο στη Χάβρη)... Η Ορτέζ ήταν η τελευταία ομάδα του Σλάβεν Ρίματς, ο οποίος το Μάιο του 2012 έβαλε τέλος στην καριέρα του. «Θα ήθελα το τέλος μου να μην συνδυαζόταν με τον υποβιβασμό της Ορτέζ. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η ομάδα γρήγορα θα επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κροάτης.

Εθνική με... Κούκοτς

Ο Σλάβεν Ρίματς μέτρησε αρκετές συμμετοχές με την Εθνική Κροατίας. Το καλοκαίρι του 1996 εκπροσώπησε την πατρίδα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και αγωνίστηκε στο πλευρό σπουδαίων παικτών, όπως ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, ο Ντίνο Ράντζα και ο Τόνι Κούκοτς. Η Κροατία ήταν 7η στο συγκεκριμένο τουρνουά, ενώ ένα καλοκαίρι αργότερα ο Ρίματς πήρε μέτος και στο Eurobasket 1997.

Κατευθείαν στα βαθιά!

Από την ημέρα που έβαλε τέλος στην καριέρα του ως παίκτης ο Σλάβεν Ρίματς ασχολήθηκε με την προπονητική. Αρχικά βρέθηκε στο τεχνικό τιμ της Τσιμπόνα και μόλις απολύθηκε ο Νέβεν Σπάχια έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, καθώς ανέλαβε χρέη head coach για πρώτη φορά και ήταν «νέος» στον προπονητικό χώρο. Εκτός αυτού ο Ρίματς ανέλαβε τον σύλλογο σε μία πολύ δύσκολη φάση, με τα χρέη να είναι πολλά και να υπάρχει κίνδυνος μέχρι και διάλυσης! Παρόλα αυτά η Τσιμπόνα κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα, έχασε όμως το Πρωτάθλημα Κροατίας από την Τσεντεβίτα, ενώ πρόσφατα δήλωσε αδυναμία να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα και τη θέση της πήρε ο Ερυθρός Αστέρας. Ο Ρίματς όμως έχει… αρπάξει την ευκαιρία που του έχει παρουσιαστεί και έχει κάνει καλή δουλειά, καθοδηγώντας και το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντάριο Σάριτς.

Στο Gallery που ακολουθεί:

#1 Ο Ρίματς με την Εθνική Κροατίας το 1996
#2 Ο τελικός Μακεδονικός - Λιέτουβος Ρίτας
#3 Ο Σλάβεν Ρίματς προπονητής

 

Τελευταία Νέα