Ο Μίκαελ Κοχ στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ο Μίκαελ Κοχ στη «Μηχανή του Χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία του Μίκαελ Κοχ, ο οποίος αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Μαρούσι & Ιωνικό και πλέον κάνει… καριέρα στους πάγκους! Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Μίκαελ Κοχ (ύψος 1.90μ.) γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1986 και σε μικρή ηλικία έπαιξε μπάσκετ στη TV 1860 Lich. Οι πρώτες του εμφανίσεις στη Bundesliga έγιναν σε ηλικία 17 ετών με τη φανέλα MTV 1846 Gießen, στην οποία αγωνίστηκε από 1983 έως το 1987. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε στη Steiner Bayreuth (Μπαϊρόιτ) εκεί όπου ήρθαν και οι πρώτοι τίτλοι για τον Μίκαελ Κοχ. Συγκεκριμένα, στη Steiner Bayreuth έμεινε από το 1987 έως το 1991 και κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Γερμανίας (1989) και δύο Κύπελλα (1988 & 1989).

Επόμενη ομάδα για τον Κοχ ήταν η TSV Bayer 04 Leverkusen με την οποία… κυριάρχησε εντός συνόρων. Ο 48χρονος σήμερα Γερμανός έμεινε στην ομάδα από το 1991 έως το 1996 και συνολικά κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα Γερμανίας (1992, 1993, 1994, 1995, 1996) και δύο Κύπελλα (1993 & 1995) μεγαλώνοντας σημαντικά τη συλλογή των τίτλων του! Μάλιστα το 1995 ο Κοχ ψηφίστηκε από το κοινό ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς!

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Το 1996 ο Μίκαελ Κοχ μετακομίζει στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Η πρώτη σεζόν του Γερμανού στην Ελλάδα είχε αρκετές δυσκολίες, καθώς οι «πράσινοι», με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον πάγκο τους, βρέθηκαν εκτός Final 4, δηλαδή δεν είχαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν την προηγούμενη σεζόν. Μακριά από την επιτυχίες έμεινε το «Τριφύλλι» και εντός συνόρων, καθώς τερμάτισε στην 5η θέση στο Πρωτάθλημα!

Η επόμενη χρονιά όμως ήταν τελείως διαφορετική… Ο Παναθηναϊκός του Λευτέρη Σούμποντιτς επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας, με τον Κοχ να έχει δίπλα του σταθερές αξίες όπως ο Αλβέρτης ή ο Οικονόμου, αλλά και παίκτες που έκαναν τη διαφορά όπως ο Ράτζα, ο Σκοτ ή ο Χριστοδούλου. Πρωτάθλημα κατέκτησε και τη σεζόν 1998-1999 ο Γερμανός γκαρντ! Μάλιστα πρόκειται για τον ιστορικό τίτλο μέσα στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο γήπεδό του και δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα έδρας.

Η συνέχεια του Παναθηναϊκού συνδέθηκε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Κοχ αγωνίστηκε για δύο σεζόν υπό τις οδηγίες του Σέρβου προπονητή και τη σεζόν 1999-2000 βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης! Με… μπροστάρη τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και συμπαίκτες -μεταξύ άλλων- τους Ρότζερς, Τζεντίλε και Κάτας το «Τριφύλλι» κατέκτησε την Ευρωλίγκα στο Final 4 που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρώτο εμπόδιο για τους «πράσινους» ήταν η Εφές Πίλσεν, την οποία απέκλεισαν με 81-71, με 3 πόντους του Κοχ, ενώ στον τελικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 82-74. MVP του Final 4 αναδείχθηκε ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο οποίος ήταν και ο πολυτιμότερος του ελληνικού Πρωταθλήματος, που κατέκτησε το σύνολο του Ομπράντοβιτς ξεπερνώντας στους τελικούς το εμπόδιο του ΠΑΟΚ…

Ο Κοχ έμεινε για ακόμα μία σεζόν στον Παναθηναϊκό και βρέθηκε ξανά σε ευρωπαϊκό τελικό (Σουπρολίγκα), ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση δεύτερου σερί τίτλου. Αυτό όμως συνέβη στην Ελλάδα, με τους «πράσινους» να κατακτούν το Πρωτάθλημα κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό, του οποίου το εμπόδιο ξεπέρασαν με 3-2 στους τελικούς. Μοναδική… αρνητική ανάμνηση του Κοχ στην Ελλάδα ίσως να είναι το γεγονός ότι δεν κατέκτησε κανένα Κύπελλο, αφού σε δύο τελικούς που έπαιξε (2000 & 2001) νικήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ (59-57 & 66-64 αντίστοιχα…).

Μαρούσι, Ιωνικός και… φινάλε

Όταν ολοκληρώθηκε η… πορεία του Κοχ στον Παναθηναϊκό, ο Γερμανός έμεινε στην Ελλάδα και δεν άλλαξε Πρωτάθλημα. Τη σεζόν 2001-2002 ο Κώστας Πετρόπουλος ήταν στον πάγκο του Αμαρουσίου και εμπιστεύτηκε τον Κοχ, ο οποίος είχε για συμπαίκτες -μεταξύ άλλων- τους Φαλέκα, Σ. Νικολαϊδη, Μανωλόπουλο, Μπερκ, Μασλαρινό, Παυλίδη, Όλιβερ, Σπανούλη και Κορωνιό. Εκείνη τη χρονιά το Μαρούσι τερμάτισε στην 7η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 με ρεκόρ 13-13, ωστόσο η διάκριση ήρθε στην Ευρώπη, όπου έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Korac Cup αλλά τελικά αποκλείστηκε από τη Λοκομοτίβμ, καθώς στο πρώτο ματς πήρε τη νίκη με 91-86 στην Ελλάδα, ωστόσο στη Ρωσία ηττήθηκε με 75-67 και έμεινε εκτός…

Στην Ελλάδα αγωνίστηκε και τη σεζόν 2002-2003 ο Γερμανός… Συγκεκριμένα ο Κοχ φόρεσε τη φανέλα του Ιωνικού Ν.Φ. όπου είχε για προπονητή τον Γιώργο Ζευγώλη και για συμπαίκτες -μεταξύ άλλων- τους Αλιμπέγκοβιτς, Μάρκοβιτς, Βετούλα, Κέκελη και Λάρι Αγιούσο! Εκείνη τη χρονιά ο Ιωνικός τερμάτισε στην 8η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 με ρεκόρ 12-14 και στην πρώτη φάση των playoffs αποκλείστηκε με 2-0 στις νίκες από τον Παναθηναϊκό.

Η καριέρα του Κοχ ολοκληρώθηκε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2003-2004) όταν και επέστρεψε στη Γερμανία μετά από πολλά χρόνια και αγωνίστηκε με τη Dragons 2BA Rhöndorf.

Κεφάλαιο… Εθνική Γερμανίας

Ο Μίκαελ Κοχ ήταν και είναι σημαντικό κεφάλαιο για το γερμανικό μπάσκετ. Με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του αγωνίστηκε από το 1985 έως το 1998 και συνολικά φόρεσε τη φανέλα της Γερμανίας 140 φορές. Μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του με την Εθνική δεν είναι άλλη από το Eurobasket του 1993 όταν και η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης (71-70 τη Ρωσία στον τελικό) με τον Κοχ στη σύνθεσή της.

Που είναι σήμερα ο Κοχ;

Αμέσως μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης, ο Μίκαελ ξεκίνησε μία νέα καριέρα στους πάγκους. Από το 2005 βρέθηκε στο τεχνικό τιμ της Telekom Bonn και αφού πέρασε μερικούς μήνες ως assistant στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα ως head coach. Ο Κοχ εργάστηκε στην Telekom Bonn από το 2006 έως το 2013 και την οδήγησε δύο φορές σε Τελικούς Πρωταθλήματος και ισάριθμες φορές σε Τελικούς Κυπέλλου Γερμανίας. Τον Μάιο του 2013 η συνεργασία των δύο πλευρών δεν ανανεώθηκε και ο Κοχ άρχισε να ψάχνει τη νέα ομάδα της προπονητικής του καριέρας. Αυτή βρέθηκε στις αρχές του 2014, όταν η Μπαϊρόιτ ανακοίνωσε πως ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού θα αναλάβει την ομάδα μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο Κοχ κατάφερε να σώσει τη Μπαϊρόιτ και να τη διατηρήσει στη μεγάλη κατηγορία, με αποτέλεσμα πριν λίγο καιρό οι δύο πλευρές να υπογράψουν νέο συμβόλαιο έως το 2016!

-Τι θυμάσαι περισσότερο από τις μέρες σου ως παίκτης του Παναθηναϊκού; Επειδή έχεις δώσει κατά καιρούς, αρκετές συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρεσαι στην πρώην ομάδα σου, υπάρχει κάτι που δεν έχεις παραδεχθεί μέχρι στιγμής;

«Ασφαλώς και υπάρχουν καταστάσεις ή συναισθήματα που κρατάω μόνο για τον εαυτό μου αλλά σήμερα, θα τα μοιραστώ μαζί σας. Ως παίκτης τότε, δεν «φιλτράριζα» όσα μου έλεγαν οι προπονητές μου, ο Μάλκοβιτς, ο Σούμποτιτς, ο Ομπράντοβιτς. Δεν θα πω ότι τα άκουγα και δεν έδινα καμία σημασία αλλά θα σου πω πως δεν με προβλημάτιζαν ιδιαίτερα... Έλεγα «ΟΚ, χάσαμε, κάναμε λάθη, πάμε στο επόμενο παιχνίδι». Δεν καταλάβαινα ότι τα λεγόμενα τους ήταν προς όφελος μου. Αυτά ως παίκτης! Ως προπονητής πλέον, θυμάμαι τα πάντα απ’ αυτούς τους τρεις και προσπαθώ καθημερινά, να τα δώσω στην ομάδα μου, στους δικούς μου παίκτες. Είναι σαν τη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους. Μέχρι να γίνουν τα ίδια τα παιδιά γονείς, όσα τους έλεγαν ο πατέρας και η μητέρα τους, τους περνούσαν αδιάφορα», είχε δηλώσει ο Κοχ σε συνέντευξη του στο basketnet.gr το 2009, με αφορμή την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη γερμανική Όλντενμπουργκ για την Ευρωλίγκα.

Παναθηναϊκός - Μακάμπι 73-67:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα