Ο Μάικ Τζόουνς στη Μηχανή του Χρόνου

Ο Μάικ Τζόουνς στη Μηχανή του Χρόνου

bet365

Από το δέσιμο με τον ΠΑΟΚ, στον Άρη και τα... ναρκωτικά! Η Μηχανή του Χρόνου θυμάται την ιστορία του Μάικ Τζόουνς που επέτρεψε πρόσφατα στην χώρα μας ύστερα από 24 σχεδόν χρόνια!

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

O Mάικ Τζόουνς γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1967 στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Auburn University της Αλαμπάμα κι όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 1988. Ο Αμερικανός φόργουορντ επιλέχθηκε στον τρίτο γύρο στο νούμερο 63 από τους Μιλγουόκι Μπακς, ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ.

facebook.com/PAOKBasketballRetro

Ο Τζόουνς εκείνο το καλοκαίρι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη κι είπε το «ναι» στον ΠΑΟΚ. Το «μωρό του ελαφιού», όπως ήταν το παρατσούκλι που του κόλλησαν, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ (εκείνη τη σεζόν επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή ξένων παικτών στην Α1).

Ο Μάικ Τζόουνς ήρθε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1988, για να αντικαταστήσει τον Τζο Ντάουσον που δεν έπεισε κατά την προετοιμασία της ομάδας. Ο Τζόουνς πάλι το... αντίθετο! Πλάι στον Μπάνε Πρέλεβιτς, επίσης στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, στα πρώτα φιλικά έδειξε θετικά δείγματα κι έδιωξε κάθε αμφιβολία από το μυαλό του κόσμου, που είχε δυσφορήσει με την επιλογή της ομάδας, αφού δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στον ΝΒΑ.

Στο πρώτο του φιλικό κόντρα στην ιταλική Περούγκια πέτυχε 22 πόντους κι η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη. Ο Αμερικανός είχε πάρει σοβαρά την ευκαιρία που το δόθηκε, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού του βρισκόταν το ΝΒΑ.

facebook.com/PAOKBasketballRetro

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Μάικ Τζόουνς διεξήχθη στη Γαλλία απέναντι στη Βιλερμπάν. Ο ΠΑΟΚ νίκησε τη γαλλική ομάδα με 93-83 με τους Τζόουνς (13/28διπ., 3/3βολ. κι 11ριμπ.) και Πρέλεβιτς να πετυχαίνουν από 29 πόντους!

Τρεις ημέρες αργότερα ήρθε και το ντεμπούτο του Αμερικανού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κόντρα στον Πανιώνιο πέτυχε 35 πόντους κι ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τους Νεοσμυρνιώτες με 105-75!

Μάλιστα, ο Τζόουνς ήταν πρωταγωνιστής στη μεγάλη νίκη επί του Άρη στην κανονική περίοδο (78-81)! Χωρίς τον Μπάνε Πρέλεβιτς που απουσίαζε, πέτυχε 30 πόντους (14ριμπ.) κι ο Άρης ηττήθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 3,5 χρόνια κι ύστερα από 80 συνεχόμενες νίκες!

Το καλό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ όμως δεν ήταν αρκετό! Στους τελικούς του πρωταθλήματος ο Άρης νίκησε και στις δύο αναμετρήσεις και στέφθηκε πρωταθλητής, έχασε το Κύπελλο Ελλάδος επίσης από τον Άρη και στο Κύπελλο Κόρατς έμεινε στην φάση των «16».

Ο Τζόουνς έγινε αγαπητός στην ομάδα κι ο κόσμος τον θυμάται ακόμα και σήμερα: «Ο κόσμος μου θυμίζει συνέχεια τον ΠΑΟΚ. Καθημερινά σχεδόν στο Facebook έχω επαφή με φιλάθλους που μου στέλνουν χαιρετίσματα, ευχές και προσκλήσεις για να ξαναγυρίζω. Μου βάζουν και φωτογραφίες από τότε για να δω και συγκινούμαι», δήλωσε πρόσφατα στην στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ».

Το δέσιμο ήταν μεγάλο, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν εκείνο το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά δεν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη. Όταν βρίσκόταν σε σάμερ καμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε πρόταση από τον Άρη κι έτσι συνέχισε την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με τον Άρη, ο Τζόουνς μπορεί να μην είχε δικαίωμα στο ελληνικό πρωτάθλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια να ήταν δεύτερος ξένος, αλλά συνέχισε τις καλές εφανίσεις.

Η χρονιά όμως ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί!

Μετά το χαμένο Final Four της Σαραγόσα, όπου πέτυχε 21 πόντους απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στον χαμένο ημιτελικό (104-83) και 29 πόντους κόντρα στην Λιμόζ στον χαμένο μικρό τελικό (103-91) η καριέρα του στην Ελλάδα τελείωσε άδοξα.

Στις 24 Απριλίου, πέντε μέρες μετά το χαμένο Final Four, η δίωξη ναρκωτικών έκανε έφοδο στο σπίτι του την ώρα που κοιμόταν και βρήκε 32 γραμμάρια χασίς. «Έκανα για πρώτη φορά χρήση, στρεσαρίστικα πολύ από τους τελευταίους αγώνες, δεν πρόκειται να επηρεάσει αυτό το γεγονός την καριέρα μου», είχε δηλώσει τότε.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αγορά κατ' εξακολούθηση ναρκωτικής ουσίας και κατοχή ναρκωτικής ουσίας κατ' εξακολούθηση από μη τοξικομανή, ενώ μεγάλο ποσό χρημάτων που είχε στο σπίτι του παραλίγο να του στοιχίσει και την κατηγορία εμπορίας.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα κι αφού πληρώθηκε η εγγύηση του ο Τζόουνς αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο απελάθηκε από την χώρα.

Η καριέρα του στην Ελλάδα τελείωσε άδοξα κι ο ίδιος μέσα από δηλώσεις του έχει παραδεχτεί ότι μετάνιωσε αρκετές φορές που άφησε τον ΠΑΟΚ για τον Άρη.

Aπό τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

Ύστερα ακολούθησαν οι Ορτέζ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας και δύο κύπελλα, Μπαρτσελόνα, Σολέ, Μούρθια, Χάποελ Χολόν, ομάδες τις Αργεντινής κι έκλεσε την καριέρα του στην Κύπρο (Απόλλων Λεμεσού, Αστέρας Λεμεσού, Διγενής Μόρφου), όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Από το 2007 ασχολείται με την προπονητική και την ακαδημία «MJ Basket Plus Basketball Academy».

Τον Νοέμβριο του 2012 προσπάθησε να επιστρέψει στην χώρα μας για να λάβει μέρος σε φιλανθρωπικό παιχνίδι που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Τελικά, δεν κατάφερε να δει από κοντά τους παλιούς του συμπαίκτες και την πόλη, αφού του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Αν κι είχε μαζί του όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις η περιπέτεια που τον είχε ταλαιπωρήσει πριν από περίπου 22 χρόνια τον έστειλε πίσω με το ίδιο αεροπλάνο.

Το όνειρό του δεν πραγματοποιήθηκε τότε, αλλά τον περασμένο Απρίλιο! Ο Μάικ Τζόουνς ήρθε στην Ελλάδα και παρακολούθησε από κοντά την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Πυλαία: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του, που δεν με ξέχασε, για αυτή την φοβερή υποδοχή μετά από σχεδόν 24 χρόνια. Είναι φοβερό αυτό που έζησα και τους ευχαριστώ. Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη οικογένεια και έτσι ακριβώς μου συμπεριφέρθηκε».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το Final Four του Μιλάνου!

Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα