Ο Σμους Πάρκερ στη «Μηχανή του Χρόνου»

Φάνης Παναγιώτου
Ο Σμους Πάρκερ στη «Μηχανή του Χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία του Σμους Πάρκερ, ο οποίος κατέκτησε Κύπελλο με τον Άρη, έπαιξε σε Ηρακλή & Περιστέρι και στη συνέχεια βρέθηκε ακόμα και στο Ιράν! Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Γουίλιαμ Χένρι "Σμους" Πάρκερ γεννήθηκε το 1981 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Ο 33χρονος σήμερα γκαρντ έπαιξε αρχικά μπάσκετ στο Newtown High School και στη συνέχεια πήρε στο College of Southern Idaho. Η κολεγιακή του καριέρα συνεχίστηκε στο Fordham University και από εκεί δήλωσε συμμετοχή στο NBA draft του 2002, χωρίς όμως να τον επιλέξει κάποια ομάδα... Ωστόσο, η... πόρτα του «μαγικού κόσμου» άνοιξε για τον νεαρό Πάρκερ, ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 φόρεσε τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς

Κύπελλο με τον Άρη!

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Πάρκερ στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη Θεσσαλονίκης. Προπονητής των «κίτρινων» ήταν ο Τσαρλς Μπάρτον και συμπαίκτες του Σμους ήταν οι Γιάννης Λάππας, Αλέξης Κυρίτσης, Δημήτρης Χαριτόπουλος, Νέστορας Κόμματας, Νίκος Βετούλας, Τόμπι Μπέιλι, Φέντορ Λικχολίτοφ, Ράιαν Στακ, Άντι Νίκιλα και Μίροσλαβ Ραϊσεβιτς.

Εκείνη τη χρονιά ο Άρης πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία, καθώς στο πρωτάθλημα τερμάρισε 3ος στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 17 νίκες και 9 ήττες. Στα playoffs αποκλείστηκε νωρίς, καθώς στην πρώτη φάση δεν τα κατάφερε κόντρα στην ΑΕΚ και έμεινε εκτός συνέχειας με 2-0 στις νίκες.

Η μεγάλη διάκριση όμως ήρθσε στο Κύπελλο για την ομάδα του Τσαρλς Μπάρτον που έγραψε ιστορία! Ο Άρης κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, επικρατώντας του Ολυμπιακού στον τελικό με 73-70, με τον Πάρκερ να κάνει σπουδαίο παιχνίδι με 21 πόντους και 3 τρίποντα!

Βασικός στους Λέικερς!

Στην Ελλάδα έμεινε μόλις για ένα χρόνο, αφού πάντα στόχος ήταν το ΝΒΑ. Τη σεζόν 2004-2005 ο Σμους Πάρκερ φόρεσε τη φανέλα των Ντιτρόιτ Πίστονς, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε εκεί τη χρονιά, καθώς αγωνίστηκε για λίγο και στους Φοίνιξ Σανς.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του 33χρονου σήμερα Πάρκερ ήταν οι Λος Άντζελες Λέικερς. Στην ομάδα του Φιλ Τζάκσον πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στον «μαγικό κόσμο». Ο Σμους βρέθηκε στη βασική πεντάδα στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ και δικαίωσε τις προσδοκίες, καθώς από το 2005 μέχρι το 2007 ήταν βασικός σε 162 αναμετρήσεις, έχοντας να παρουσιάσει πολύ καλούς αριθμούς! Ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η regular season 2006-2007 ο Πάρκερ έχασε τη θέση του από τον Τζόρνταν Φάρμαρ και το ίδιο έγινε και στα playoffs εκείνης της περιόδου.

Στις 26 Ιουλίου 2007 ο άλλοτε γκαρντ του Άρη υπέγραψε στους Μαϊμι Χιτ και έμεινε εκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2008 όταν και έμεινε ελεύθερος. Την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 την ολοκλήρωσε με τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς, ωστόσο αυτή ήταν η τελευταία του ομάδα στο ΝΒΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2008 συμφώνησε με τους Ντένβερ Νάγκετς, τελικά δεν έπαιξε ποτέ εκεί και αγωνίστηκε στο NBDL με τους Rio Grande Valley Vipers.

Συνολικά στον «μαγικό κόσμο» ο Πάρκερ έχει 274 συμμετοχές (183 ως βασικός) με μέσο όρο 9 πόντους (34/5% στα τρίποντα), 2.4 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα. Καθόλου άσχημα...

Από την Κίνα στο Ηρακλή

Στις 9 Ιανουαρίου 2009 ο Πάρκερ πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην Κίνα. Ο Σμους ήρθε σε συμφωνία με τους Guangdong Southern Tigers και ήταν από τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά, καθώς ήταν γνωστός για το γεγονός πως είχε αγωνιστεί δίπλα στον Κόμπι Μπράιαντ.

Την επόμενη σεζόν υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Εκεί έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή. Ο Πάρκερ δεν εμφανίστηκε σε καμία περίπτωση όπως όταν ήταν στον Άρη, ωστόσο με την ποιότητα του προσπάθησε να βοηθήσει τον «Γηραιό». Τελικά δεν τα κατάφερε, αφού εκείνη τη σεζόν ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στην Α2, καθώς ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 5-21.

Από το Ιράν στο Περιστέρι!

Μετά τον Ηρακλή ξεκίνησε μία... περιπέτεια για τον Σμους Πάρκερ, καθώς περιπλανήθηκε από το Ιράν και την Petrochimi Bandar Imam, μέχρι τη Βενεζουέλα, όπου αγωνίστηκε με τη Guaros de Lara και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εκεί όπου φόρεσε τη φανέλα Indios de San Francisco de Macorís. Όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες... Τελικά, τον Δεκέμβρη του 2012, ήρθε σε συμφωνία με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπη.

Ούτε στην Κροατία όμως κατάφερε να... στεριώσει, αφού αποχώρησε μετά από 5 μόλις συμμετοχές. Η συνέχεια της... πολυταξιδεμένης καριέρας του τον βρήκε για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα. Την περσινή σεζόν το Περιστέρι βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, έγινε αρκετά μεγάλη προσπάθεια ώστε ο ιστορικός σύλλογος των δυτικών προαστίων να μην υποβιβαστεί και στο πλαίσιο αυτό ο Τζίμης Κουστένης προχώρησε στην απόκτηση του Πάρκερ τον Μάρτιο του 2013. Η ποιότητα του Σμους έκανε ξανά τη διαφορά, ωστόσο ο Αμερικανός γκαρντ αποχώρησε από την Ελλάδα πριν τελειώσει η σεζόν και το Περιστέρι τελικά δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό, καθώς με ρεκόρ 7 νίκες και 19 ήττες τερμάτισε στην προτελευταία θέση, χάνοντας την παραμονή στην ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό.

Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Ο Σμους Πάρκερ άφησε το Περιστέρι για να μετακομίσει στην Τουρκία και έκανε αυτό που κάνει συνεχώς από τότε που έπαιξε για τελευταία φορά στο ΝΒΑ: Αλλάζει συνεχώς ομάδες και παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό γκαρντ, πλέον δύσκολα θα βρει ξανά θέση το υψηλότερο επίπεδο.

Τελευταία ομάδα στην οποία έπαιξε ο 33χρονος σήμερα Αμερικανός γκαρντ ήταν η Guaros de Lara στη Βενεζουέλα, τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει και το παρελθόν. Ο Πάρκερ πλέον είναι ελεύθερος, καθώς αποχώρησε από την ομάδα πριν από λίγες ημέρες... Το ταξίδι του Σμους συνεχίζεται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα