Ο Μπάιρον Σκοτ στη «Μηχανή του χρόνου»

Gazzetta team
Ο Μπάιρον Σκοτ στη «Μηχανή του χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» γυρνά πίσω τον χρόνο, θυμάται το... showtime του Μπάιρον Σκοτ στον Παναθηναϊκό κι ακολουθεί την καριέρα και τη ζωή του. Γράφει η Στέλλα Παπαδόπούλου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Μπάιρον Σκοτ γεννήθηκε στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 28 Μαρτίου του 1961, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και φοίτησε στο Αριζόνα Στέιτ. Εκεί έκανε τεράστιες εμφανίσεις με την ομάδα του Πανεπιστημίου (21,6π., 5,4ριμπ.) κι έτσι τον τρίτο χρόνο άφησε τις σπουδές για να κυνηγήσει το όνειρό του στο ΝΒΑ!

Ο Σκοτ αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ το 1983, όπου επιλέχθηκε στο νούμερο 4 από τους Σαν Ντιέγκο Κλίπερς. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα οι Κλίπερς τον αντάλλαξαν κι έτσι βρέθηκε στους Λος Άτζελες Λέικερς όπου και... ρίζωσε!

Στις 10 χρονιές (1983-93) που αγωνίστηκε με την φανέλα των «Λιμνανθρώπων» κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1985, 1987, 1988), βρέθηκε σε ακόμα δύο τελικούς, στην All-Rookie first team (1984 με 10,6 πόντους μέσο όρο)! Ήταν εξαιρετικός σουτέρ και μέλος του... Showtime των Λέικερς πλάι στους Τζόνσον, Τζαμπάρ και Γουόρθι.

Μετά τη δεκαετή θητεία του στους Λέικερς, έκανε ένα διάλειμμα για να φορέσει την φανέλα των Γκρίζλις (1995-96) για μία χρονιά κι επέστρεψε στο Λος Άτζελες πριν αποφασίσει να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Όταν θα έκλεινε το κεφάλαιο του ΝΒΑ ο Μπάιρον Σκοτ ήθελε να δοκιμάσει τις δυνατότητές του και μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι κι έπραξε στα 36 του χρόνια. Η ευκαιρία ήρθε από την Ελλάδα και την 1η Ιουλίου του 1997 ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγάλη ανακοίνωση!

Ο Σκοτ βέβαια, πρώτα έπρεπε να... χωνέψει δύο πράγματα! Πρώτον ότι ο Παναθηναϊκός φορούσε άσπρα και πράσινα με σήμα το τριφύλλι κάτι που του θύμιζε τους... μισητούς Μπόστον Σέλτικς και δεύτερον πως θα έχει συμπαίκτη τον Ντίνο Ράτζα που είχε έρθει από τους Σέλτικς!

«Μου ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή! Η ομάδα φορούσε άσπρα και πράσινα και είχε για έμβλημα το τριφύλλι. Αυτό έκανε τα πράγματα λίγο δύσκολα στην αρχή! Το χειρότερο από όλα όμως ήταν πως βρήκα τον Ντίνο Ράτζα, ο οποίος αγωνιζόταν στους Μπόστον Σέλτικς! Είχα πολλές αμφιβολίες στην αρχή, όμως τελικά ήταν μία εξαιρετική εμπειρία. Παίξαμε πολύ ωραίο μπάσκετ και κάναμε όμορφα πράγματα».

Ο Σκοτ ήρθε στην χώρα μας για να αποκομίσει ακόμα μία εμπειρία, αλλά σε καμία για να... κολλήσει τα τελευταία ένσημα! Κι αυτό φρόντισε να το αποδείξει από το πρώτο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Ηρακλή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και οι Σκοτ (30π.) και Ράτζα (23π., 9ριμπ.) έκαναν το παιχνίδι προσωπική υπόθεση!

Στην Α1 συνέχισε να... δίνει παραστάσεις, μέτρησε 18,3 πόντους, 3,1 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να φτάσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια και ύστερα από την... καταστροφική χρονιά του Μάλκοβιτς.

Οι «πράσινοι» τότε είχαν τερματίσει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 21-5, υπερέχοντας στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό. Στα προημιτελικά η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς συνάντησε το Ηράκλειο. Στο πρώτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα με τον Σκοτ να πετυχαίνει 22 πόντους με 6 ασίστ, αλλά στο δεύτερο ματς στο Ηράκλειο οι «πράσινοι» ηττήθηκαν (Σκοτ 23 πόντους). Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς ο Μπάιρον Σκοτ σταμάτησε στους 23 πόντους και χάρισε άνετη πρόκριση στην ομάδα του. Επόμενο εμπόδιο ήταν η ΑΕΚ.

Στα ημιτελικά η σειρά ήρθε 2-1 με τον Σκοτ να κάνει μέτριες εμφανίσεις. Οι τελικοί όμως είχαν την υπογραφή του!

Στο δρόμο του Παναθηναϊκού βρέθηκε ο ΠΑΟΚ που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Μετά τις μέτριες εμφανίσεις του στα ημιτελικά, ο Σκοτ «καθάρισε» τον ΠΑΟΚ με 22 πόντους (9/10δίπ.) στο πρώτο ματς της σειράς, αλλά το αποκορύφωμα ήταν ο πέμπτος τελικός, το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Σκοτ είχε μόλις τέσσερις πόντους, αλλά στη συνέχεια ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος με 19 πόντους! Μάλιστα, άφησε τον Πέτζα Στογιάκοβιτς στους 14 πόντους με 3/13 σουτ κι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον 20ο τίτλο της ιστορίας του!

Ο Μπάιρον Σκοτ έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και στο Σαπόρτα, όπου μέτρησε 13,4 πόντους και 2,4 ριμπάουντ.

Με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος η αποστολή του στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε κι αφού αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του ως καλαθοσφαιριστής, άνοιξε νέο κεφάλαιο στη ζωή του... την προπονητική.

Στην χώρας μας τον δυσκόλεψε αρκετά η γλώσσα, ωστόσο το ζεστό κλίμα του θύμιζε αρκετά το Λος Άντζελες. Μάλιστα δεν ξέχασε τους «ζεστούς» φιλάθλους του Παναθηναϊκού:

«Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ήταν παθιασμένοι! Μάλιστα μετά από μία νίκη μία φορά είχε τρέξει ένας νεαρός φίλαθλος και με αγκάλιασε και με φίλησε και στα δύο μάγουλα. Είχα τρομάξει λίγο η αλήθεια είναι!» και τα... ωραία των ελληνικών κερκίδων, που είχε θυμηθεί σε μία συνέντευξή του όταν ήταν προπονητής στους Καβαλίερς:

«Δεν θυμάμαι σε ποια πόλη παίζαμε, ήταν η έδρα του Πέτζα Στογιάκοβιτς. Ήταν το πρώτο μου παιχνίδι εκτός Αθήνας. Σε κάποια φάση η μπάλα βγήκε εκτός τερέν κι όταν πήγα να τη μαζέψω ένας από τους Έλληνες παίκτες με άρπαξε και μου φώναξε: "Όχι, όχι, όχι, μην πας εκεί". Μόλις πλησίασα οι οπαδοί άρχισαν να με φτύνουν!».

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή στους Σακραμέντο Κινγκς για δύο χρόνια και στη συνέχεια τους έγινε πρώτος προπονητής των Νιου Τζέρσει Νετς για τέσσερα χρόνια. Το 2004 έκατσε στον πάγκο των Νιου Όρλεαν Χόρνετς με τους οποίους κέρδισε τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς τη σεζόν 2007-08, αλλά την επόμενη σεζόν απολύθηκε, όταν η ομάδα του αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο των playoffs από τους Σπερς.

Ο τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς (2010-13), μάλιστα πήγε στην ομάδα λίγες μέρες αφότου ο ΛεΜπρον Τζέιμς πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Μαϊάμι. Η πρώτη σεζόν δεν πήγε όπως θα ήθελε αφού η ομάδα έκανε το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στο NBA με 19-63. Από τους Καβαλίερς απολύθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά τον τρίτο συνεχόμενο αποκλεισμό της ομάδας από τα playoffs.

Ο Μπάιρον Σκοτ είναι παντρεμένος με την Ανίτα κι έχουν τρία παιδιά. Εκτός από το μπάσκετ ασχολείται με φιλανθρωπίες κι έχει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό τον «Τhe Byron Scott Children's Fund» που βοηθάει παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα