Οι αναμνήσεις ενός «Λόρδου»

Gazzetta team
Οι αναμνήσεις ενός «Λόρδου»

bet365

Η «Μηχανή του χρόνου» ταξιδεύει στην εποχή που ο Αθηναϊκός μαχόταν με σθένος απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υποδέχεται τον Βασίλη Τζαλακώστα. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Στον Αθηναϊκό που έμεινε στην ιστορία!

Ο Βασίλης Τζαλακώστας ήταν μέλος της χρυσής εποχής του Αθηναϊκού. Πήγε στην ομάδα τον 1981 από τον Άγιο Θωμά, ο οποίος τότε έπαιζε Α' Αθηνών και με εξαίρεση ένα διάλειμμα την περίοδο 1987-88, η καριέρα του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύλλογο του Βύρωνα. Μεσοεπιθετικός-μορφή, αποτέλεσε βασικό στέλεχος των «Λόρδων» την ιστορική περίοδο 1989-90, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ανέβηκαν στην Α' Εθνική, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία.

Έχοντας κρατήσει τον κορμό του και με την προσθήκη τριών πρώην παικτών του Παναθηναϊκού, του Χρήστου Δημόπουλου, του Νίκου Σαργκάνη και του Χρίστο Κόλεφ, καθώς και του Πολωνού Μπογκ, ο Αθηναϊκός κάνει τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους και στην παρθενική του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία φτάνει στην 6η θέση, την υψηλότερη που έχει κατακτήσει ποτέ. Ο Τζαλακώστας κάνει 29 συμμετοχές και πετυχαίνει 8 γκολ. Ένα εξ' αυτών, μάλιστα, στο 88' σε εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, με την ομάδα του να επικρατεί με 2-0!

Το εισιτήριο για την Ευρώπη και το ταξίδι, όμως, ήρθαν από το Κύπελλο. Οι «Λόρδοι» καταφέρνουν να αποκλείσουν τον Άρη, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τη Δόξα και τον Πανιώνιο και παίζουν στο διπλό τελικό με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» κέρδισαν 0-3 εκτός έδρας χάρη στα γκολ των Κουρμπανά (70'), Βαζέχα (78') και Βλάχου (88'), «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την πρόκριση. Η ρεβάνς στη Λεωφόρο έληξε 2-1, ωστόσο, ως φιναλίστ, ο Αθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

«Εκείνη την εποχή είχαμε μια ομάδα, η οποία μας έχει μείνει αξέχαστη. Είχαμε ένα σύνολο πολύ καλό, αλλά πρώτα ήμασταν μια οικογένεια. Βρισκόμασταν πολλά χρόνια μαζί στον Αθηναϊκό και αυτή η ομοιογένεια και το δέσιμο που είχαμε μεταξύ μας οι παίκτες αλλά και ο εκάστοτε προπονητής αποτέλεσαν τη βάση για τη μεγάλο ομάδα του Αθηναϊκού, η οποία είχε πολλές επιτυχίες, με μεγαλύτερη την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου», θυμάται στο gazzetta.gr ο 54χρονος πλέον Τζαλακώστας, o oποίος ήταν αρχηγός στην ομάδα-συντροφιά από το Βύρωνα.

Όνειρο στο «Θέατρο των Ονείρων»

Η έξοδος στην Ευρώπη είχε σκορπίσει τον ενθουσιασμό στη γειτονιά της Αθήνας. Η κληρωτίδα, όμως, δεν ήταν ευνοϊκή. Έφερε στο δρόμο του Αθηναϊκού τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν έδινε ελπίδες στην ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ, η οποία όμως κατάφερε, με τον Τζαλακώστα στη σύνθεσή της, να αποσπάσει το 0-0 από το πρώτο ματς στο γήπεδο της Λεωφόρου. Οι σέντρες των Άγγλων εξουδετερώθηκαν στο σύνολό τους και οι Άγγλοι, που περίμεναν ένα εύκολο απόγευμα, τα χρειάστηκαν!

Στις 2 Οκτωβρίου του 1991 ο Αθηναϊκός πήρε θέση στο «Ολντ Τράφορντ» και έκανε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μην πιστεύει στα μάτια του. Παίζοντας με ψυχή, άντεξε ένα ενενηντάλεπτο, αλλά λύγισε στην παράταση, όπου και δέχτηκε δύο γκολ, από τον Χιουζ στο 110' και τον Μακ Κλερ στο 112'. Ήταν μια ήττα που πόνεσε για τον τρόπο που ήρθε, αλλά η εμφάνιση των «Λόρδων» έμεινε στην ιστορία. Ο Τζαλακώστας είχε μια καλή κεφαλιά στην αρχή, την οποία τότε οι κάμερες δεν είχαν «πιάσει», ενώ μια ακόμα καλή προσπάθειά του γύρω στο 30' κατέληξε πάνω στον θηριώδη Πίτερ Σμάιχελ!

Βασικός και στα δύο ματς, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων στο gazzetta.gr: «Ήταν αξέχαστα τα ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό που μου έχει μείνει εμένα είναι ότι ακόμα και τώρα, μερικές φορές νιώθω σαν ήταν ένα όνειρο. Μου φαίνεται σαν να μην έχω παίξει ποτέ στο γήπεδο αυτό, σαν να τα είδα όλα σε ένα όνειρο. Πραγματικά ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Το παιχνίδι αυτό, το σκηνικό, το ξενοδοχείο που μας περίμεναν οι έφιπποι αστυνομικοί για να μας πάνε στα αποδυτήρια, ο κόσμος, το ματς με τον θρύλο. Ήταν στιγμές που μας έμειναν αξέχαστες. Αυτό το παιχνίδι όλοι μας το βλέπαμε σαν γιορτή. Για αυτό όταν πήγαμε στο Μάντσεστερ σκεφτόμασταν τι θα ψωνίσουμε. Ο καθένας έπαιρνε κι από κάτι. Άλλος αγόραζε ένα μαγνητόφωνο, άλλος μια φωτογραφική μηχανή. Ήταν μια γιορτή. Ίσως για αυτό δεν είχαμε άγχος, παίξαμε απελευθερωμένα και μας βγήκε αυτό στο ματς».

Μαθήματα από Παθιακάκη και Αρχοντίδη

Ο Αθηναϊκός κατάφερε με σχετική ευκολία να μείνει στη μεγάλη κατηγορία μέχρι το 1998. Ο Βασίλης Τζαλακώστας κρέμασε τα παπούτσια του τη σεζόν 1995-96 κάνοντας φινάλε στον Εθνικό Αστέρα και το '97 ξεκινά να δουλεύει ως προπονητής. Πήρε πολλές εμπειρίες από τον Χρήστο Αρχοντίδη και τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη στους «Λόρδους», στους οποίους ήταν βοηθός. Και μετά τη θητεία δίπλα τους, ξεκίνησε να τραβά τον δικό του δρόμο στους πάγκους. Πήγε στο Καματερό, το οποίο ήταν τότε στη β' κατηγορία Αθηνών και το ανέβασε, μένοντας για ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια γύρισε αρκετές ομάδες. Πέρασε από τον Ηλυσιακό, τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Ατρόμητο Αθηνών στη Β' και τη Γ' Εθνική, με ενδιάμεσο σταθμό ξανά τον Αθηναϊκό.

Έφεση στις... ανόδους!

Με τον Διαγόρα ανέβηκε από τη Γ' στη Δ' και στη συνέχεια πήγε στον Παναιγιάλειο, όπου έμεινε για δυόμιση χρόνια. Επέστρεψε για λίγο στους «Λόρδους», πέρασε για έξι μήνες από τον Αστέρα Μαγούλας και ανέλαβε τον Πέλοπα Κιάτου, στον οποίο έμεινε για εννιά μήνες. Ανέβασε την ομάδα στη Γ' Εθνική και είχε σκοπό να συνεχίσει να δουλεύει για να την οδηγήσει ψηλότερα, ωστόσο οι εξελίξεις δεν ήταν οι καλύτερες.

Ο πρόεδρος δεν βρήκε συμπαραστάτες και εγκατέλειψε, με την ομάδα τελικά να μη δηλώνει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα. Εδώ και περίπου ένα μήνα, ο Τζαλακώστας βρίσκεται στον πάγκο του Νέου Ηρακλείου. Όπως τονίζει ο ίδιος: «Η ομάδα ξεκίνησε με στόχους πρωταθλητισμού, αλλά έμεινε πίσω στη βαθμολογία. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο και ανέλαβα μήπως και πλησιάσουμε την κορυφή και αν όχι φέτος, να πετύχουμε του χρόνου το στόχο μας».

Στα χνάρια του ο διάδοχος!

Ο Τζαλακώστας παραμένει κάτοικος Βύρωνα. Εργάστηκε στη ΔΕΗ από μικρός και πλέον έχει βγει στη σύνταξη. Έχει δύο παιδιά, με την κόρη του να σπουδάζει αγγλική φιλολογία και τον γιο του να παίζει στο εφηβικό του Αθηναϊκού και να δείχνει καλά στοιχεία! Μένει να δούμε αν το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά...

Θυμηθείτε με τα video στη gallery το ματς των «Λόρδων» στο Ολντ Τράφορντ!

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για πρόσωπα που θέλετε να δείτε στη «Μηχανή του χρόνου» στα σχόλια και στο twiiter @Thansarr.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα