Η... μεταμόρφωση του Λούπου!

Gazzetta team
Η... μεταμόρφωση του Λούπου!

bet365

Με αφορμή την κλήρωση της Ελλάδας με τη Ρουμανία, η «Μηχανή του χρόνου» εντόπισε τον... αλλαγμένο Ντάνουτ Λούπου, ο οποίος δεν ξεχνά τη χώρα μας και τις παλιές του συνήθειες... Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ηθελε χόκεϊ!

Στο ξεκίνημα της αθλητικής του ζωής, ο Ντάνουτ Λούπου ήθελε να ασχοληθεί με το χόκεϊ επί πάγου και όχι με το ποδόσφαιρο! Ωστόσο, τελικά τον κέρδισε η ασπρόμαυρη Θεά. Ξεκίνησε να παίζει μπάλα το 1985 στην Ντουναρέα Γκαλάτι στη δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας, αλλά δεν έμεινε για πολύ εκεί. Οι σκάουτς της Ντιναμό Βουκουρεστίου εντόπισαν σύντομα τον πιτσιρικά με την εξαιρετική τεχνική και τον πήραν στην ομάδα, με τον ίδιο να κάνει ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία στις 8 Μαρτίου του 1987. Έμεινε στα «Κόκκινα Σκυλιά» για τρία χρόνια, σημειώνοντας 17 γκολ σε 90 ματς και μετά την πτώση του Κομουνισμού έκανε το βήμα για το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Μουντιαλικός!

Ο Λούπου πήγε στον Παναθηναϊκό το 1990 από την Ντιναμό Βουκουρεστίου, όντας στα... φόρτε του. Οι «πράσινοι» είχαν δει από πρώτο χέρι το τι είναι σε θέση να κάνει, αφού η ομάδα της Ρουμανίας τους είχε αποκλείσει με δύο νίκες στην Ευρώπη. Στην έδρα της, μάλιστα, είχε κερδίσει με 6-1! Το καλοκαίρι εκείνο, είχε παίξει στο Μουντιάλ της Ιταλίας με τη Ρουμανία, με την οποία συνολικά στην καριέρα του έκανε 14 ματς. Μάλιστα, είχε σκοράρει με... πέναλτι χωρίς φόρα απέναντι στην Ιρλανδία, στο οποίο γινόταν αναφορά στις πρώτες μέρες του στην Ελλάδα. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, το ταλέντο του τελικά επικράτησε στην ζυγαριά και ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να επενδύσει σε ένα από τα καλύτερα δεκάρια της βαλκανικής χερσονήσου.

Ο ίδιος δήλωνε στη συνέχεια ότι ήρθε στην Ελλάδα χωρίς να το θέλει, αφού στόχος του ήταν η Πίζα του Μιρτσέα Λουτσέσκου. «Το έσκασα και γύρισα στη Ρουμανία, όπου ξύπνησα με ένα πλήθος ανθρώπων πάνω από το κεφάλι μου, οι οποίοι με έπεισαν να γυρίσω στην Αθήνα», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Παλιότερα, έχει καταγγείλει ότι είχε υπογράψει με την ιταλική ομάδα και ότι υπήρχαν μέχρι και πολιτικές παρεμβάσεις για να πάει στον Παναθηναϊκό και ανέπτυσσε ένα σενάριο: «Είναι ένα αρνητικό στίγμα στην καριέρα μου. Ήταν κάτι που ‘στήθηκε’ για να μην δοθούν κάποια χρήματα στην Ντιναμό».

Έδειξε τον προβληματικό του χαρακτήρα από το ξεκίνημα της χρονιάς, όταν την είχε... κοπανήσει μια-δυο φορές και αποβλήθηκε σε φιλικό με τον Ηρακλή. Ο Κρίστο Μπόνεφ εισηγήθηκε την τιμωρία του, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να κάνει υπομονή και να ανεχτεί για λίγο τα τερτίπια του, ωστόσο, με 10 συμμετοχές και ένα γκολ, δόθηκε τον Ιανουάριο δανεικός στον ΟΦΗ, αφού σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με τον «μουντιαλικό» παικταρά που είχαν στο νου τους οι «πράσινοι». Κανείς δεν αμφισβητούσε την κλάση του, αλλά ο χαρακτήρας του τον εμπόδιζε να την εκμεταλλευτεί.

Το σκάνδαλο

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1991 ο Ρουμάνος έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις όχι για κάποιο γκολ που σημείωσε, αλλά επειδή ηγούταν σπείρας διαρρηκτών. Μετά την απολογία του στον 14ο τακτικό ανακριτή και με τη σύμφωνα γνώμη του εισαγγελέα, οδηγήθηκε στο κελί ως «εγκέφαλος» στη σπείρα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες και είχε ιδιαίτερη... αδυναμία στις γούνες και στα στερεοφωνικά. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι! Η εικόνα του με καλυμμένο το πρόσωπο να οδηγείται στις φυλακές, «έπαιζε» σε όλα τα Μέσα!

Παρότι έλεγε ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει πρόστιμο για να τον αφήσουν, πέρασε δύο μήνες και 18 μέρες στη φυλακή και είχε παραδεχθεί ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει με δηλητήριο. Η στήριξη της συζύγου του ήταν από τους βασικούς λόγους που δεν το έκανε. Ο Λούπου δήλωνε αρχικά ότι απλά φιλοξενούσε τους συμπατριώτες του που είχαν «γδύσει» σπίτια στην Παιανία και την Κόρινθο, ενώ μετά από κάποια χρόνια έκανε λόγο για σκευωρία, προκειμένου να... μην τον πληρώσει ο Παναθηναϊκός! Τόνιζε, μάλιστα, ότι συνελήφθη από το γραφείο του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ενώ μετά από χρόνια χαρακτήρισε τον ΟΦΗ ομάδα-δορυφόρο των «πρασίνων».

Το καλοκαίρι του 1991 μετακόμισε στην Κόρινθο, η οποία μόλις είχε ανέβει στην Α’ Εθνική. Εκεί βρήκε τον Πολωνό πρώην μέσο της ΑΕΚ Οκόνσκι, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Σπύρου Λιβαθηνού. Και στην υπόλοιπη καριέρα του, πάντως, είχε προβλήματα. Με την Κόρινθο σε ένα ματς είχε επιτεθεί σε οπαδό στην Κερκίδα που τον έβριζε! Με την ομάδα του Ισθμού έκανε 47 εμφανίσεις σε δύο χρόνια και σημείωσε 3 γκολ.

Επιστροφή και σκάνδαλα

Επέστρεψε στη Ρουμανία to 1994 για την Ραπίντ Βουκουρεστίου, έκανε μια βόλτα στην Ιταλία για τη Μπρέσια ως δανεικός και στη συνέχεια, με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου να αναλαμβάνει τη Ντιναμό, γύρισε για να παλέψει για τον τίτλο. Το ότι πάτησε έστω και λίγο χορτάρι ως παίκτης ιταλικής ομάδας ήταν για τον ίδιο το πικ στην καριέρα του! Ο Λουτσέσκου, άλλωστε, δεν έπαψε ποτέ να τον πιστεύει.

Τη σεζόν 1998-99 βοήθησε την ομάδα του να πάρει το πρωτάθλημα έπειτα από 33 χρόνια. Μετά από... τράμπες ανάμεσα στις δύο ομάδες του Βουκουρεστίου και ενώ η καριέρα του είχε πάρει τα κάτω της, κρέμασε τα παπούτσια του έπειτα από ένα ματς με την Τζαφριρίμ Χολόν. Οι περιπέτειες, πάντως, δεν σταμάτησαν. Το 2005 συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με αδήλωτα χρήματα, πιάστηκε να οδηγεί κλεμμένο αμάξι και έμπλεξε σε σεξουαλικό σκάνδαλο με μοντέλο-τραγουδίστρια.

Η σύζυγός του ήταν αυτή που για μια ακόμα φορά τον είχε ξελασπώσει. Μία σύζυγος που... ακόμα τη θυμούνται στην Αθήνα! Ο Λούπου πάντα έβρισκε τον τρόπο να τη σκαπουλάρει. Πριν από λίγο καιρό, έπαθε νευρικό κλονισμό μέσα στη μέση του δρόμου, όπου ξεκίνησε να κοπανιέται και να βρίζει, ενώ σχεδόν μόνιμα είχε θέματα με το αλκοόλ.

Το... ψάχνει για Ντιναμό

Αφού σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, επέστρεψε στη Ρουμανία και ασχολήθηκε με κατασκευές και επιχειρήσεις. Ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου, το οποίο όμως έχει προβλήματα, ο ίδιος τονίζει ότι πλέον τα πράγματα του πηγαίνουν αρκετά καλά. Το μαγαζί του βρίσκεται στην πόλη του Ποσειδώνα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σε ένα μέρος που θεωρείται πολύ ελκυστικό τουριστικό θέρετρο, ωστόσο οι φήμες τον θέλουν να βρίσκεται κοντά στη χρεωκοπία.

Όσο για το ποδόσφαιρο; Δείχνει ότι δεν το έχει ξεχάσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για καιρό το ψάχνει να... χωθεί από κάποιο πόστο στο Ντιναμό Βουκουρεστίου, την οποία χαρακτηρίζει ως «σπίτι» και «πρώτη μητέρα» του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει, αφού άπαντες φοβούνται τον χαρακτήρα του. Τον Οκτώβριο του 2010 έφτασε κοντά στο να αναλάβει πόστο τεχνικού διευθυντή στην ομάδα, ενώ το 2012 οι διοικούντες σκέφτονταν να του δώσουν θέση σκάουτ.

Ο γιος του, Ράζβαν, είναι πλέον 25 ετών και παρότι πιτσιρικάς ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια το εγκατέλειψε, ενώ ο ανιψιός του, Βαλεντίν Μπαλίντ, είναι παίκτης της Ντιναμό Βουκουρεστίου. Ο κόσμος δεν ξεχνά ότι ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, ωστόσο στου περισσότερους το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία λέξη: Αλκοόλ!

Κράξιμο!

Με τους δημοσιογράφους δεν τα λέει συχνά, αλλά εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές και δίνει συνεντεύξεις για να «κράξει». Από τα... σχόλιά του δεν έχει ξεφύγει ούτε ο «Μαραντόνα των Βαλκανίων» Γκέοργκι Χάτζι, ο οποίος ήταν το φαβορί για τη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή αν έφευγε ο Πιτούρκα, αλλά για τον Λούπου η επιλογή του θα ήταν πολιτικό παιχνίδι, αφού δεν... έκανε για τη θέση!

Τον Απρίλιο του 2013 καταφέρθηκε εναντίον του μόλις λίγες ώρες νεκρού πρώην προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλι Ιανούλ! «Λένε ότι πρέπει να μιλάμε καλά για τους νεκρούς. Εγώ όμως δεν μπορώ να το κάνω. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί με ανάγκασε να υπογράψω στον Παναθηναϊκό, ενώ εγώ ήθελα να πάω στην Πίζα, όπου ήταν προπονητής ο Μιρτσέα Λουτσέσκου. Οι Έλληνες είχαν πληρώσει 800.000 δολάρια και δεν με άφησαν να παίξω στην Ιταλία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Εθνική Ρουμανίας, την οποία θα βρει στο δρόμο της η Εθνική μας, τονίζει ότι έχει τα χειρότερα χαφ όλων των εποχών! «Η νέα γενιά δεν ξέρει να πίνει, ούτε να παίζει μπάλα!», λέει χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, μας εκμυστηρεύεται ότι δεν επιθυμούσε τη διασταύρωση με την Ελλάδα. «Δεν ξέρω ποιος από τους δύο θα περάσει, αλλά δεν είναι καλό ούτε για τον έναν, ούτε για τον άλλον, αφού κάποιος θα αποκλειστεί σίγουρα και δεν θα το ήθελα».

Στο μυαλό του η Ελλάδα

Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, πάντως, έχει στο μυαλό την προοπτική της Ελλάδας, προκειμένου να «ψαχτεί» επιχειρηματικά και να δει μήπως μπορεί να βρει κάποιο πόστο σχετικό με το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα στο αμάξι του ακούει CD με ελληνική μουσική, ενώ παρότι έχουν περάσει χρόνια συνεννοείται ακόμα μια χαρά στα ελληνικά, τα οποία εξασκεί στις διακοπές του...

Follow @Thansarr

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα