Παναθηναϊκός: Μια δεκαετία από την 5η κούπα στο Βερολίνο! (pics & vids)

Παναθηναϊκός: Μια δεκαετία από την 5η κούπα στο Βερολίνο! (pics & vids)

Παναθηναϊκός: Μια δεκαετία από την 5η κούπα στο Βερολίνο! (pics & vids)
Ήταν 3/5 του 2009 όταν ο Παναθηναϊκός... γέμιζε την πλούσια ιστορία του με ακόμα μια κούπα και σήκωνε στο Βερολίνο την 5η του Euroleague κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Συμπληρώνεται μια δεκαετία από τις 3/5 του 2009 όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε στην κατάκτηση ακόμα ενός τροπαίου Euroleague και μεγάλωνε μια συλλογή που κάθε κομμάτι της είναι πιο μοναδικό από το προηγούμενο.

Η συλλογή ήταν ένα... βήμα πριν μεγαλώσει με ακόμα μια κούπα και ο Ομπράντοβιτς με τους παίκτες του ήταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα με το 5ο αστέρι ραμμένο στην φανέλα τους.

Το Βερολίνο ήταν ο προορισμός και το Final 4 θα φιλοξενούσε δύο Ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο ημιτελικός ήταν ένας εμφύλιος και οι δύο αιώνιοι έπρεπε να δώσουν την δική τους ξεχωριστή «μάχη» μπροστά σε ευρωπαϊκά μάτια, αυτή την φορά.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ όλη την σεζόν, πήρε το πλεονέκτημα έδρας και έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σιένα για να βρεθεί σε ακόμα ένα Final 4.

Με συνολικό σκορ 3-1 στην σειρά οι «πράσινοι» έγραψαν ιστορία, πήραν την πρόκριση στο Βερολίνο και ήταν πανέτοιμοι για ακόμα μια στιγμή δόξας. Ο ημιτελικός μεταξύ των δύο ελληνικών ομάδων αποτέλεσε ακόμα μια διαφήμιση για το μπάσκετ, το ματς ήταν μέχρι... τελικής πτώσεως και ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που βρέθηκε στον τελικό, με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ.

Εκεί έγινε ακόμα ένα παιχνίδι της αξίας των δύο ομάδων με τους «πράσινους» να ράβουν το 5ο αστέρι τους και να φτάνουν ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Euroleague Greece θυμάται το Final 4 του Βερολίνου και την κατάκτηση της κούπας από την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

ΕΝΑΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ... ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ελληνικό μπάσκετ θα... έδινε ακόμα μια παράσταση και μέσω των δύο «αιωνίων» θα διαφήμιζε το εξαιρετικό προϊόν σε έναν ημιτελικό της Euroleague. Στο Βερολίνο το 2009 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι και έδωσαν ρεσιτάλ μπάσκετ.

Με τα χρήματα να ρέουν άφθονα ακόμα οι δύο ομάδες είχαν ρόστερ που τρόμαζαν και Ομπράντοβιτς και Γιαννάκης έπρεπε να διαχειριστούν ένα παιχνίδι άλλου επιπέδου. Ο Παναθηναϊκός κρατούσε τα ηνία του αγώνα σε όλη την διάρκεια με εξαίρεση τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Μετά το απίστευτο χαμένο καλάθι του Πέκοβιτς με το σκορ στο 82 - 84 ο Ολυμπιακός πήρε την τύχη του αγώνα στα χέρια του και είχε την ευκαιρία να στείλει αυτό το «τεράστιο» παιχνίδι στην παράταση.

Ο Γκριρ βρήκε τον Μπουρούση, ο διεθνής σέντερ πήρε την τελευταία επίθεση και αστόχησε με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να πανηγυρίσουν ακόμα μια πρόκριση σε τελικό αλλά και ακόμα ένα πολυπόθητο τρόπαιο.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 , Τσίλντρες 11, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10 Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Πάργκο

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5, Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ... ΟΝΕΙΡΟ

Η μεγάλη ώρα του τελικού έφτασε. Ο Παναθηναϊκός κατέβασε στο παρκέ την πιο ακριβή συλλογή του για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ. Το πρώτο ημίχρονο του τελικού και τον πιο αισιόδοξο «πράσινο» οπαδό να ρωτούσες έτσι δεν θα το είχε φανταστεί.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα 20λεπτα που έχει κάνει ποτέ ομάδα σε τελικό και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να δώσει στο παιχνίδι μια άγρια ομορφιά.

Από την μια το ολοκληρωτικό μπάσκετ και από την άλλη η συνέχεια που όλα θα ερχόντουσαν ανάποδα. Οι «πράσινοι» μπήκαν στο παρκέ της Ο2 Arena, ειδικά μετά την δύσκολη πρόκριση κόντρα στον Ολυμπιακό, με στόχο να κυριαρχήσουν απόλυτα. Και τα κατάφεραν.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με 8/14 τρίποντα την ώρα που η ΤΣΣΚΑ τα είχε χαμένα και είχε χάσει εντελώς τον στόχο της.

Το ημίχρονο έκλεισε με μια απίστευτη φάση, όπου ο Νίκολας πέτυχε τρίποντο μετά από «μαγική» ασίστ του Γιασισκεβίτσιους και ο πίνακας του σκορ να γράφει 48 – 28.

ΟΛΑ... ΤΟΥΜΠΑ!

Η ΤΣΣΚΑ δεν θα μπορούσε να μην κάνει την προσπάθεια της να επιστρέψει και έτσι έγινε.

Λίγο ήθελε το όνειρο του πρώτου ημιχρόνου να μετατραπεί στον πιο άσχημο εφιάλτη για τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του καθώς οι Ρώσοι μπήκαν δυνατά, σταδιακά αύξαναν την πίεση τους και επέστρεψαν.

Στην 3η περίοδο η ΤΣΣΚΑ έτρεξε ένα σερί 15 -0 η διαφορά σταδιακά μαζεύτηκε, έπεσε κάτω από τους 10 πόντους, για να φτάσει το ματς να κριθεί στα τελευταία 5,8'' πριν το τέλος και το σουτ του Ράμας Σισκάουσκας.

Για να φτάσουμε βέβαια στην τελευταία επίθεση είχε προηγηθεί ένα τάιμ άουτ που έμεινε στην ιστορία και για να μάθουμε τι έγινε έπρεπε να τα γράψει ο Μάικ Μπατίστ στην αυτοβιογραφία του.

Με το σκορ στο 73 – 71 η μπάλα ήταν στα χέρια των Ρώσων και η απόφαση του Ομπράντοβιτς για το αν θα παίξουν οι παίκτες του άμυνα ή θα κάνουν φάουλ και θα έχουν εκείνοι την τελική επίθεση.

Ο Σέρβος προπονητής ρώτησε την γνώμη των παικτών του, τελικά έδωσε εντολή για καθαρή άμυνα.

Ο Σισκάουσκας πήρε την επίθεση, ο Νίκολας τον δύσκολο ρόλο του μαρκαρίσματος, το σουτ βγήκε, η μπάλα αναπήδηση μαρτυρικά αλλά τελικά έπεσε εκτός καλαθιού και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Μια ιστορία δόξας και υπερηφάνειας, από τις πολλές που έχουν γραφτεί στην «πράσινη» ιστορία.

Μια ιστορία που θα ήταν πολύ διαφορετική αν ο διαιτητής του αγώνα, ο Αρτεάγκα, δεν είχε κάποια περίεργα σφυρίγματα με αποτέλεσμα να εκνευρίσει την αποστολή του ΠΑΟ και πιο συγκεκριμένα να κάνει έξαλλο τον Ζοτς αλλά και τον Θανάση Γιαννακόπουλο.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν σφύριξε ξανά ποτέ τον Παναθηναϊκό ούτε εντός, αλλά και ούτε εκτός έδρας.

ΑΛΒΕΡΤΗΣ – ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και είχε και πρακτικά η ώρα ο Διαμαντίδης να γίνει εκείνος που θα συνέχιζε ότι είχε «χτιστεί».

Την ώρα της απονομής ο Δημήτρης Διαμαντίδης φώναξε δίπλα του τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που βρισκόταν εκτός αποστολής και του ζήτησε να σηκώσουν παρέα την κούπα.

Έτσι κι έγινε, ο Διαμαντίδης με τον «Φράγκι», σήκωσαν παρέα το 5ο ευρωπαϊκό των «πράσινων» εν μέσω αποθέωσης από τους χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονταν στην εξέδρα.

Ταυτόχρονα και ο Βασίλης Σπανούλης έγραφε την δική του ιστορία και ανακηρύχθηκε πανάξια MVP του Final 4, έχοντας καθοριστικό ρόλο, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ επέστρεφε στο ματς.

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71 (48-28)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Κάουν 3, Χριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.