ΠΑΟΚ: Το γκολ του Γκουερίνο το '76 δε θα ξεχαστεί ποτέ… (pics & vids)

ΠΑΟΚ: Το γκολ του Γκουερίνο το '76 δε θα ξεχαστεί ποτέ… (pics & vids)

bet365

«Σαράντα τριών ετών» γίνεται σήμερα το γκολ του Νέτο Γκουερίνο, που χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Τα πρωταθλήματα έγιναν, πλέον, τρία και το gazzetta.gr θυμάται…

Είναι μια όμορφη συγκυρία να (ξανά) γράφεις για ένα από τα ιστορικότερα γκολ στα 93 χρόνια «ζωής» του ΠΑΟΚ, με την ομάδα να έχει επιστρέψει ύστερα από 34 χρόνια αναμονής στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το gazzetta.gr πιστό στις αρχές του ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων μαζί με τον πρωταγωνιστή του Νέτο Γκουερίνο. Ήταν 2 Μαΐου του 1976, σαν σήμερα, όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός έστελνε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας μπροστά από τη θύρα 4 και χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες στα ουράνια.

Το γκολ που χάρισε ένα πρωτάθλημα, το πρώτο στην ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Βορείου Ελλάδας, έγινε «κόμικ» και μπορεί άνετα να σταθεί, μαζί με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο «Χάιμπουρι», το γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη στον τελικό απέναντι τον Αρη το 2003, το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην Πόλη, και θα προσθέσουμε, πλέον, την γκολάρα του Αντρέ Βιεϊρίνια φέτος στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό (κάποιοι μπορείτε να βάλετε και το γκολ του αρχηγού στον περσινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ…) στο Top-5 των πιο ιστορικών γκολ του «Δικεφάλου του Βορρά».

Ακόμη και σήμερα ο βετεράνος άσος των Πρωταθλητών Ελλάδας έχει κάθε δικαίωμα να καυχιέται για εκείνο το γκολ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕΚ μπροστά σε σχεδόν 50.000 κόσμο στην κατάμεστη Τούμπα. Ο Νέτο Γκουερίνο, που πριν καταλήξει στον ΠΑΟΚ είδε να τον… διώχνουν («δεν μας κάνει» είπαν στου «Χαριλάου») από τον Άρη, έγραψε ιστορία με το γκολ που πέτυχε και ουσιαστικά χάρισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το πρώτο πρωτάθλημα της, το οποίο σφραγίστηκε μια εβδομάδα αργότερα με την άνετη νίκη 3-1 επί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. .

Ήταν ο τίτλος που την καθιέρωσε στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας ως τη μεγάλη ομάδα έξω από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της Αθήνας. Ότι ακριβώς συμβαίνει και τώρα με την Πρωταθλήτρια ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Νέτο του τότε και του σήμερα

Ο Νέτο Γκουερίνο ήταν ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής, που μαζί με τον Ελβετό τερματοφύλακα, Ρενέ Ντεκ, αγωνίστηκαν στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 1974, όταν επιτράπηκε στις ελληνικές ομάδες να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.

Ήρθε από την Ατλέτικο Μινέιρο για τον Άρη, όπως αναφέραμε πιο πάνω, αλλά τελικά έγινε μόνιμος κάτοικος της Τούμπας και στέριωσε μια για πάντα στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε και στα 30 ματς (11 γκολ) τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος και ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των γκολ για τον ΠΑΟΚ, με τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 3-1 της πρεμιέρας στην Τούμπα.

Συνολικά αγωνίστηκε από την περίοδο 1974-75 μέχρι και την περίοδο 1983-84 και σε 231 παιχνίδια έβαλε 65 γκολ!

Σήμερα ζει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια, όχι όμως μακριά από το ποδόσφαιρο. Είναι ο τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας Μπέμπηδες 2001! Μαθαίνει μπάλα στα μικρά παιδιά, ενώ συμμετέχει παράλληλα σε διοργανώσεις της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα