ΠΑΟΚ: Το «κλικ του αιώνα» και… η συνέχεια του! (pics)

ΠΑΟΚ: Το «κλικ του αιώνα» και… η συνέχεια του! (pics)

bet365

Όλοι έχουν δει τη μυθική φωτογραφία του Γιώργο Κούδα και του Άνθιμο Καψή. Το παράπονο του «Μεγαλέξανδρου» είναι η… εξαφανισμένη συνέχεια και το gazzetta.gr τη φέρνει στην επιφάνεια!

Η θρυλική φωτογραφία με την επική ντρίπλα του Γιώργου Κούδα την ώρα που καταφέρνει να ξεφύγει από το «κλείσιμο» του διεθνούς ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Άνθιμου Καψή, ο οποίος γλιστρά και αναγκάζεται να... κρεμαστεί στην κυριολεξία από τη μπλούζα του αρχηγού του ΠΑΟΚ, σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια, «ζωντάνεψε» στην Τούμπα.

Το παράπονο του «Μεγαλέξανδρου» είναι η… εξαφανισμένη συνέχεια της φάσης. Να του την θυμίσουμε...

Όπως και να το κάνουμε, αυτό το «κλικ» είναι που τον κάνει ακόμη και σήμερα, σαράντα έξι χρόνια μετά, να συγκινείται, να ψάχνει αφορμές για να ξεκλειδώσει το ντουλάπι των αναμνήσεων του, επιστρέφοντας πάντα σ' εκείνο το βράδυ της 18ης Απριλίου του 1973 στη φωταγωγημένη Τούμπα.

Ήταν μια βραδιά στην οποία η σπουδαία ομάδα του ΠΑΟΚ, χάρη σε δύο γκολ του Δημήτρη Παρίδη μέσα σε έξι λεπτά (28’ – 34’) στο πρώτο ημίχρονο, έπαιρνε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Ένας θρίαμβος, που επισκιάστηκε από αυτή τη μοναδική σκηνή με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κούδα και τον Άνθιμο Καψή.

Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να ανακόψει την επέλαση του «Μεγαλέξανδρου», ο Καψής έπεσε και έκανε φάουλ, επέλεξε όμως να πιάσει τον αντίπαλό του με τα χέρια και όχι να τον «κλαδέψει», προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος να τον τραυματίσει, δείχνοντας έτσι το μεγαλείο του «ευ αγωνίζεσθαι» της εποχής.

Εκείνη η νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Πούσκας, επισκιάστηκε από μια και μόνο στιγμή. Αν αυτή η στιγμή γεννάει τόσα συναισθήματα, όπως η αξέχαστη ντρίμπλα του Γιώργου Κούδα στον Ανθιμο Καψή, μπορεί να υπερισχύσει μιας συλλογικής επιτυχίας. Άλλωστε πόσοι γνωρίζουν και πόσοι θυμούνται ότι η αξέχαστη αυτή στιγμή καταγράφηκε σ’ ένα παιχνίδι κυπέλλου; Λιγοστοί εναπομείναντες ρομαντικοί της μπάλας, σχεδόν κανείς από την σημερινή γενιά...

Όμως, την ντρίπλα τη θυμούνται ή αν δε τη θυμούνται κάπου θα την έχουν δει, κάποια στιγμή θα έπεσαν μπροστά της. Επί χρόνια ολόκληρα στόλιζε σχεδόν κάθε ΠΡΟΠΟτζήδικο της Θεσσαλονίκης, στο δε ΠΡΟΠΟ του ίδιου του Κούδα, επί της Εγνατίας, δέσποζε σε τεράστια ανάλυση πίσω από την πλάτη του συγχωρεμένου μπαρμπά-Γιάννη, του πατέρα του. Σήμερα η ίδια μεγάλη εικόνα βρίσκεται στο ΠΡΟΠΟ που διατηρεί στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Έκανα μια αστραπιαία αλλαγή κατεύθυνσης με μεγάλη ταχύτητα και με την μπάλα στα πόδια, κατευθυνόμενος προς την εστία του Παναθηναϊκού. Ήταν σίγουρο το γκολ. Ο Καψής δεν είχε άλλη επιλογή, αφού η φάση ήταν σίγουρο γκολ, από το να με ανατρέψει. Το έκανε, αλλά σημασία έχει το πώς. Προτίμησε να με πιάσει με τα χέρια, παρά να με χτυπήσει από πίσω και να με τραυματίσει πιθανότατα. Για μένα ήταν ένα παλικαρίσιο φάουλ, που φαινομενικά εκθέτει τον αμυντικό, αφού στη φωτογραφία φαίνεται ο Κούδας να καλπάζει και ο Καψής να προσπαθεί κάνοντας βουτιά να τον πιάσει. Ο Καψής ήταν ένα παιδί μάλαμα και ο Μιχάλης Παππούς στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή για να πατήσει το κλίκ στη φωτογραφική μηχανή του», θυμάται ακόμη και σήμερα ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού φουτμπόλ, που έχει και ένα παράπονο για το ότι η συνέχεια του μυθικού «κλικ» έχει για τον ίδιο μεγαλύτερη αξία.

«Κατά βάθος, όμως, η φάση αυτή είναι ένας ύμνος του φερ πλέι. Είναι η ωραιότερη στιγμή στα γήπεδα. Μια έκφραση του “ευ αγωνίζεσθε” που δεν την συναντάς εύκολα», λέει ο Γιώργος Κούδας.

Η φωτογραφία αυτή, που τράβηξε ο γνωστός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παππούς και η οποία χαρακτηρίστηκε ως το σύμβολο του fairplay, αποτέλεσε το έναυσμα για ένα βιβλίο, το «Ο ΠΑΟΚ του ‘70 με τον φακό του Μιχάλη Παππού», με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τα εκατοντάδες στιγμιότυπα από την πορεία του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 1970.

«Είναι η φωτογραφία του αιώνα», είπε ο Γιώργος Κούδας μόλις είδε μπροστά του, τον δημιουργό της καλύτερης (αποτυπωμένης) στιγμής στη μεγάλη καριέρα του με τον ΠΑΟΚ. «Ευχαριστώ τον Άνθιμο Καψή και τον Γιώργο Κούδα για την ασίστ που μου έκαναν», απάντησε ο Μιχάλης Παππούς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα