ΑΕΚ: Όταν ο Χατζής έδωσε στον Αμερικάνο το δεύτερο ευρωπαϊκό! (pics & vids)

ΑΕΚ: Όταν ο Χατζής έδωσε στον Αμερικάνο το δεύτερο ευρωπαϊκό! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
ΑΕΚ: Όταν ο Χατζής έδωσε στον Αμερικάνο το δεύτερο ευρωπαϊκό! (pics & vids)

bet365

Τριανταδύο χρόνια μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων, η ΑΕΚ, με αρχηγό τον Νίκο Χατζή και θεατή τον «Παγκόσμιο» Γιώργο Αμερικάνο, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης! Το gazzetta.gr θυμάται το δεύτερο Κύπελλο Σαπόρτα, 19 χρόνια μετά την κατάκτησή του.

Ήταν το βράδυ της 11ης Απριλίου 2000 όταν η «Βασίλισσα» βρήκε ξανά το δρόμο για το... θρόνο της!

Στο «CIG de Malley» της Λωζάνης, κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια του Νίκου Οικονόμου, οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν για δεύτερη φορά την κορυφή της Ευρώπης, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς και μπροστά στα μάτια των οπαδών τους και των πρωταγωνιστών του '68.

Η ΑΕΚ, με αρχηγό τον Νίκο Χατζή που «έσβησε» τον Ντανίλοβιτς με το μαρκάρισμά του, κατάφερε να επικρατήσει (83-76) σε ένα ματς, που ήταν για... γερά νεύρα. Στο 28' ο πίνακας έδειχνε 61-48, με τον Οικονόμου να μην τα παρατάει για την ιταλική ομάδα, η οποία έφτασε στο 71-64, πέντε λεπτά αργότερα.

Τρία λεπτά πριν το φινάλε, οι παίκτες του Ίβκοβιτς ένιωσαν την... ανάσα των Ιταλών, αφού μείωσαν στο καλάθι (76-74).

Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, αποφασισμένοι να πάρουν... εκδίκηση για τον χαμένο τελικό της Euroleague το 1998 στη Βαρκελώνη, και με την ψυχολογία που έδωσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος επί του Παναθηναϊκού 9 ημέρες νωρίτερα, ήθελαν να έχουν την τελευταία κουβέντα.

Ο Μιούρσεπ πήρε τα ριμπάουντ κι ευστόχησε σε κρίσιμες βολές, με τον Μπούι να βοηθά σημαντικά, για να πάρουν οι τυπικά γηπεδούχοι ένα μικρό προβάδισμα (79-74) και τελικώς να φτάσουν στη νίκη (83-76)!

Ο Νίκος Χατζής και οι συμπαίκτες του πήγαν μπροστά στον Γιώργο Αμερικάνο, τον Χρήστο Ζούπα και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της πρώτης ευρω-κούπας, για να τους αφιερώσουν το τρόπαιο!

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο νυν προπονητής της Εφηβικής Ομάδας της ΑΕΚ στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου: «Ένιωσα την ανάγκη μετά τον Τελικό να ανέβω στην κερκίδα και να του παραδώσω το τρόπαιο, το δεύτερο μετά το τιμημένο στο Καλλιμάρμαρο, που σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας ο ίδιος το 1968. Ήταν μια εσωτερική παρόρμηση αυτό, που συνέβη και ομολογώ με έχει σημαδέψει. Ο Παγκόσμιος ήταν συγκινημένος από τη μεγάλη επιτυχία και ήταν λογικό. Το μόνο, που μου είπε ήταν "μπράβο, Νικόλα μου"».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα 3.500 «κιτρινόμαυροι» οπαδοί είχαν μαζευτεί στο «Γ. Μόσχος» για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από γιγαντοοθόνες, ενώ μετά τη λήξη ο κόσμος ξεχύθηκε στο Καλλιμάρμαρο, το μέρος όπου η ΑΕΚ είχε φορέσει για πρώτη φορά το... στέμμα της μπροστά σε 80.000 θεατές!

Η στατιστική του αγώνα:
ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο' Σάλιβαν.
Κίντερ (Μεσίνα): Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2.

 

Τελευταία Νέα