ΠΑΟΚ-Μίλαν 2-2: Όταν ο Σαράφης ισοπέδωνε την ιταλική άμυνα! (pics)

ΠΑΟΚ-Μίλαν 2-2: Όταν ο Σαράφης ισοπέδωνε την ιταλική άμυνα! (pics)

bet365

Εκείνο το βράδυ κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο ΠΑΟΚ δυσκόλεψε αφάνταστα την πανίσχυρη Μίλαν του Τζιάνι Ριβέρα, το βράδυ όπου έλαμψε το άστρο του Σταύρου Σαράφη!

Μια σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά για τον ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, σαν σήμερα, με τον Σταύρο Σαράφη να θυμάται στιγμές από τη ρεβάνς (2-2) με τη Μίλαν

Στο κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αλλά και στις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκείνη την εποχή, με τέσσερις προκρίσεις έφτανες ως τον τελικό, απόδειξη η συμμετοχή και η κατάκτηση του θεσμού, από την Μαγδεμβούργο, μια ομάδα που σήμερα δεν υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χάρτη, με τον ΠΑΟΚ του Λες Σάνον να αγγίζει το θαύμα.

Σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, γράφτηκε στην κατάμεστη Τούμπα (43.882 εισιτήρια) ο επίλογος της τρομερής ευρωπαϊκής πορείας του «Δικεφάλου», την σεζόν 1973-’74. Το ημερολόγιο έγραφε «20 Μαρτίου 1974», όταν η μεγάλη Μίλαν έβαζε τέλος στα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων. Μετά τις ιστορικές προκρίσεις επί της πολωνικής Λέγκια Βαρσοβίας και της γαλλικής Ολιμπίκ Λυών ΄πολύ ήταν αυτοί που πίστευαν σε κάτι πολύ πιο σπουδαίο από την συμμετοχή στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης.

Στις 16 Ιανουαρίου 1974 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών, που έφερε την κάτοχο του τροπαίου Μίλαν στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Μιλάμε για μια Μίλαν που είχε τότε στις τάξεις της τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και άλλη μια… ενδεκάδα (Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Κιαρούτζι) διεθνών και προπονητή τον Τσέζαρε Μαλντίνι.

Παρά την ήττα με το αποτρεπτικό 3-0, η Τούμπα ήταν κατάμεστη στη ρεβάνς, που έγινε στις 20 Μαρτίου 1974. Μια σημειολογική ημέρα, αφού 47 χρόνια πριν, η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχε προσχωρήσει ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο της δημιουργίας του ΠΑΟΚ.

Η Μίλαν γνώρισε «από πρώτο χέρι» τι εστί γεμάτη Τούμπα. Εκείνο το βράδυ κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο Δικέφαλος δυσκόλεψε αρκετά την πανίσχυρη αντίπαλο του. Και σώθηκε χάρη στη διαιτησία! Στο Μιλάνο ήταν ο Μαλτέζος Μπονέτι, στην Τούμπα ο Βέλγος Λορό για τους «ροσσονέρι», που είχαν δείξει και δέκα μήνες πριν στον τελικό της Θεσσαλονίκης το κόντρα στη Λιντς, με τα όργια του Ελληνα διαιτητή Μίχα, ότι ήταν πανίσχυροι και στο παρασκήνιο.

Δέκα λεπτά προτού ο Σταύρος Σαράφης ανοίξει το σκορ «και ανεβάσει τους παλμούς στην καρδιά του Μαλντίνι», όπως σημείωναν οι εφημερίδες της εποχής, ο Παρίδης σκόραρε, αλλά όπως θυμάται ακόμη και σήμερα ο Καίσαρας» του ΠΑΟΚ, το γκολ δεν μέτρησε:

«Πριν το 1-0, ο Μήτσος ο Παρίδης, έπιασε ένα δυνατό σουτ και έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας, αυτής που είναι μπροστά από τη θύρα 7, η μπάλα έσκασε κάτω, είχε περάσει πεντακάθαρα τη γραμμή αλλά το γκολ δεν το μέτρησε ο διαιτητής Λορό», θυμάται ακόμη και σήμερα ο «Καίσαρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο 27ο λεπτό ο Σαράφης με -τι άλλο;- μια εντυπωσιακή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ. Η φάση έχει αποτυπωθεί από το φωτογραφικό φακό και δείχνει το μεγαλείο του Ελληνα μεσοεπιθετικού, που σαν… τανκ πήρε παραμάζωμα δύο Ιταλούς αμυντικούς.

Ο «Δικέφαλος» έχασε πολλές ευκαιρίες μέχρι να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 64’ ο Μπιγκόν. Ένα γκολ που έφερε τεράστια ευθύνη ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Χατζηιωάννου, που έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Στο 72' ο Σαράφης και πάλι με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Τερζαντίδης, Αποστολίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης (66’ Κερμανίδης), Παρίδης.

ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Ανκουϊλέτι, Σαμπατίνι, Σνέλλινγκερ, Μαλντέρα, Μπιάζολο, Μπεργκαμάσκι (74’ Τρεσόλντι), Ριβέρα, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα