Εν αρχή ην ο... Κούδας! (infographics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Εν αρχή ην ο... Κούδας! (infographics)

bet365

Παραμονές Χριστουγέννων του 1963, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια, το αστέρι του Γιώργου Κούδα, ανέτειλε στο γαλαξία του ελληνικού ποδοσφαίρου και το gazzetta.gr θυμάται.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Αρχισε να κλωτσάει τις πάνινες μπάλες στην παλιά λαχαναγορά της Θεσσαλονίκη και στα θρυλικά μάρμαρα του Διοικητηρίου. Έφτασε να αγωνιστεί 21 χρόνια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, να γίνει ο ηγέτης του και εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στην 92χρονη ιστορία του Συλλόγου.

Γιώργος Κούδας. Μύθος, ζωντανός μάλιστα καθότι βαδίζει εδώ και ένα μήνα το 72ο έτος της ζωής του, ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο στρατηγός του ΠΑΟΚ. Από το ντεμπούτο του, σαν σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1963 μέχρι το φινάλε του στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0, αγωνίστηκε σε 607 παιχνίδια.

Όμως, η αρχή είχε γίνει ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι Σαββάτου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όταν ένας 17χρονος με το Νο 7 στην πλάτη, εμφανίστηκε στο χορτάρι. Το όνομά του: Γιώργος Κούδας.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Εθνικό Πειραιώς, όχι στη φυσική έδρα των Πειραιωτών, το στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, γιατί είχε κλείσει προκειμένου να τοποθετηθεί νέος χλοοτάπητας, κάτι που εκείνη την εποχή απαιτούσε εργασίες πολλών μηνών…

Οι πολλές απουσίες εξαιτίας του επεισοδιακού αγώνα με τον Ολυμπιακό, ένα μήνα νωρίτερα, αλλά και οι τιμωρίες βασικών ποδοσφαιριστών (Σαββίδης, Γιακουμής, Λιτόπουλος), για πειθαρχικά παραπτώματα, μετά από έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ανάγκασαν τον Ούγγρο προπονητή, Γκιόργκι Μπαμπολτσάι να πάρει στην αποστολή τέσσερις παίκτες από την ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ. Ανάμεσα τους ο -άγνωστος τότε- Γιώργος Κούδας.

Ο μόλις 17 ετών και 28 ημερών πιτσιρίκος από την Άνω Πόλη όχι μόνο μπήκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας για πρώτη φορά στη ζωή του, αλλά ήταν και στη βασική ενδεκάδα του «Δικεφάλου». Ο Μπαμπολτσάι τόλμησε και έβαλε στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας, έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι θα ήταν αυτός που θα άλλαζε το «στάτους κβο» του συλλόγου. Μαζί του ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέγραψε τις πρώτες 30 πρώτες από τις 607 (504 πρωτάθλημα, 70 κύπελλο, 33 Ευρώπη) επίσημες συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και την επομένη του αγώνα και της ήττας από τον Εθνικό, οι εφημερίδες δεν υποδέχθηκαν και με τα καλύτερα λόγια το νεαρό άσο του «Δικεφάλου»: «Εδειξεν απειρίαν εις κρισίμους στιγμάς», έγραφαν χαρακτηριστικά στις ελάχιστες αναφορές τους στο όνομα «Γιώργος Κούδας».

Από την 1η έως την και την τελευταία του συμμετοχή του στην Α' εθνική, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0 στις 26 Φεβρουαρίου 1984, μεσολάβησαν 20 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Μια φορά πρωταθλητής Ελλάδας (1976) και δύο φορές κυπελλούχος (1972, 1974). Μια περίοδος γεμάτη λάμψη, δόξα, χαρές και λύπες. Μια ζωή γεμάτη ΠΑΟΚ...

Οι πρώτοι 10 συμπαίκτες του Γιώργου Κούδα στην Α' Εθνική ήταν οι: Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Στεεργιάδης, Μακρής, Νικολαϊδης, Ραπτόπουλος, Λέανδρος Συμεωνίδης, Τ. Μουρατίδης, Μαρβάκης, Χρ. Παπαδόπουλος.

Συνεργάστηκε με 110 συμπαίκτες και 17 προπονητές. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε 33 αγώνες και ήταν εκείνος που πέτυχε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ σε διεθνή διοργάνωση σκοράροντας στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965.

Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 43 φορές, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έπαιξε και σε όλες τις «μικρές» Εθνικές, αλλά και σε εκείνη των Ενόπλων.

 

Τελευταία Νέα