Σαν σήμερα: Ο θρίαμβος του Πανιώνιου απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (pics & vid)

Δημήτρης Ρούσσος
Σαν σήμερα: Ο θρίαμβος του Πανιώνιου απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (pics & vid)

bet365

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Οκτωβρίου 1971, όταν ο Πανιώνιος επικρατούσε της Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι έπαιρνε την πρόκριση για τους «32» του Κυπέλλου UEFA, στην σπουδαιότερη ευρωπαϊκή επιτυχία της ιστορίας του.

Οι «κυανέρυθροι» συμμετείχαν στο παρθενικό Κύπελλο UEFA και… φρόντισαν να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές, ανεξίτηλες μέχρι σήμερα και σημαντικές για την ιστορία τους, αλλά και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κόντρα με την πανίσχυρη Ατλέτικο Μαδρίτης των Αραγονές, Ιρουρέτα, Αδελάρδο και άλλων «αστεριών» της εποχής, άλλωστε δεν άφηνε περιθώρια για… μετριότητες. Αν την απέκλειε, πέρναγε στην ιστορία, όπερ και εγένετο!

Η πρωταθλήτρια Ισπανίας 1970 ταξίδεψε στην Αθήνα, στη ρεβάνς του 2-1 της Μαδρίτης, όπου ο Λαγός είχε μειώσει, διατηρώντας «ζωντανές» τις ελπίδες πρόκρισης. Στο «Γ. Καραϊσκάκης», μπροστά σε 14.000 θεατές, το εύστοχο πέναλτι του Ιντζόγλου στο 52’ χάρισε στον Πανιώνιο μια μεγάλη νίκη, που πανηγυρίστηκε έξαλλα από παίκτες και οπαδούς!

Μάλιστα, η διοίκηση του συλλόγου είχε τάξει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως πριμ σε περίπτωση πρόκρισης, με τον «θρύλο» να αναφέρει πως κατά τους πανηγυρισμούς για το γκολ, οι παίκτες του Πανιωνίου φώναζαν στον Ιντζόγλου: «Τα λεφτά, Θανάση, τα λεφτά!».

Το 2009, 38 χρόνια μετά την ιστορική επιτυχία, ο Στάθης Χάιτας, εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της σπουδαίας ομάδας των Νεοσμυρνιωτών, μίλησε στην εφημερίδα «Πανιώνιος Κόσμος» για το κατόρθωμά τους: «Η Ατλέτικο, τότε, ήταν μεγάλη δύναμη στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη, εφάμιλλη της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, με πολλούς διεθνείς παίκτες στις τάξεις της. Εκείνα τα χρόνια διέθετε πραγματικά εξαιρετική ομάδα. Βέβαια κι εμείς διαθέταμε πολύ καλή ομάδα, έχοντας τερματίσει δεύτεροι στο πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν πίσω από την ΑΕΚ, ενώ δυο μήνες μετά τον αποκλεισμό της Ατλέτικο κατακτήσαμε το Βαλκανικό Κύπελλο. Παίξαμε το πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία, σε ένα κατάμεστο από 70.000 Βιθέντε Καλντερόν. Οι Ισπανοί, παρόλο που ήταν τεχνική ομάδα, μας είχαν παίξει πολύ σκληρά στον πρώτο αγώνα και μας είχαν τσατίσει. Θυμάμαι ότι όλοι στην ομάδα λέγαμε πριν το παιχνίδι ότι θα πεθάνουμε μέσα στο γήπεδο για να τους νικήσουμε και να πάρουμε την πρόκριση. Είχαμε πεισμώσει πραγματικά. Εκείνη τη μέρα όμως γράψαμε ιστορία. Ήταν μεγάλο κατόρθωμα για τον Πανιώνιο, αλλά και σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

*Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου.

Η συνέχεια περιλάμβανε τον βαρύ αποκλεισμό από τη Φερεντσβάρος με συνολικό σκορ 9-0, ωστόσο η επιτυχία κόντρα στους «ροχιμπλάνκος» παραμένει ως σήμερα η σημαντικότερη στιγμή στην ευρωπαϊκή πορεία του Πανιώνιου.

Πανιώνιος (Τζο Μάλετ): Φίλης, Χριστοδούλου, Θεοφιλόπουλος, Παπασίκας, Κυριαζής, Μωραϊτέλης, Χάιτας, Θ. Ιντζόγλου, Λαγός, Δέδες (77' Χιώτης), Μαύρος

Ατλέτικο Μαδρίτης (Μ. Ντομίνγκο): Ρόντρι, Μέρλο, Γκαγιέγο (32' Βιθέντε), Αδελάρδο, Οβεθέρο (46' Κέκε), Ιγκλέσιας, Αραγονές, Γκάρατε, Σαλθέδο, Ιρουρέτα, Αλμπέρτο

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα