Τότε που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για πρώτη φορά Πρωταθλητής!

Τότε που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για πρώτη φορά Πρωταθλητής!

Τότε που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για πρώτη φορά Πρωταθλητής!

bet365

Την άνοιξη του 1976 ο ΠΑΟΚ συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και το γιόρταζε φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή της Ελλάδας.

Σεβίλλη - Ρεάλ Μαδρίτης με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στην 28η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ σφράγιζε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας, σαν σήμερα στις 9 Μαΐου του 1976, με το εμφατικό 3-1 επί του Ηρακλή, μέσα στο Καυτανζόγλειο και σε συνδυασμό με τη «λευκή ισοπαλία» της ΑΕΚ στις Σέρρες τελείωσε ουσιαστικά η υπόθεση-τίτλος τη σεζόν 1975-76.

Μπορεί το γκολ του Νέτο Γκουερίνο, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ να έμοιαζε με «ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα», ωστόσο ο «Δικέφαλος» σφράγισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του, με το «διπλό» μέσα στο Καυτανζόγλειο, ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Μαΐου 1976.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου της Μακεδονίας, οι θυσίες των «ασπρόμαυρων» ποδοσφαιριστών, παραγόντων και φιλάθλων έπιαναν τόπο, αν και ακόμη οι περισσότεροι έμοιαζαν σα να μην το είχαν πιστέψει. Η τρομερή φουρνιά του Κούδα, του Σαράφη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη, του Αποστολίδη και των άλλων παιδιών, που είχαν κάνει την Ελλάδα να παραμιλάει με το θέαμα και το υψηλών προδιαγραφών ποδόσφαιρο ήταν επιτέλους στο θρόνο της!

«Το βράδυ της Κυριακής στις 7.45μ.μ. και οι πιο άπιστοι το είχαν πιστέψει. Παίκτες και μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αποθέωση την ώρα που όλοι μαζί εγκατέλειπαν το Καυτανζόγλειο στάδιο», έγραφαν την επομένη οι εφημερίδες της εποχής.

Το πάρτι τίτλου μεταφέρθηκε στη γειτονική Τούμπα, οι προβολείς άναψαν και τα φώτα έστελναν το μήνυμα τους σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης: ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με πέναλτι του Νέτο Γκουερίνο (18’), διπλασίασε τα τέρματά του με τον Σταύρο Σαράφη (32’), μείωσε ο Βασίλης Χατζηπαναγής (49’) για τον Ηρακλή, ενώ ο Γιώργος Κούδας στο 72’ σφράγισε τη νίκη-τίτλος για τους φιλοξενούμενους, που είχαν «καταλάβει» ειρηνικά το Καυτανζόγλειο Στάδιο γεμίζοντας κάθε γωνιά του Σταδίου.

Στις κερκίδες και μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας οι Παοκτσήδες «ανακαλύπτουν» για πρώτη φορά και λόγω ζέστης, το… αργό «ΠΑΟΚ» με τα χέρια ψηλά, ενώ ακούγεται το «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε δεν το πήρατε χαμπάρι είμαστε πρωταθλητές…»! Σύνθημα που θυμήθηκε και φώναξε δια μικροφώνου ο Μιχάλης Λεοντιάδης στο πρόσφατο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των οπαδών του «Δικεφάλου» στην Καμάρα.

Την ίδια μέρα στις Σέρρες η ΑΕΚ έμενε στο 0-0 απέναντι στον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους φιλάθλους να πανηγυρίζουν κάθε φορά που τα μεγάφωνα του γηπέδου ενημέρωναν για τα γκολ του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο…

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί με τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Πέλλιο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (46’ Αναστασιάδης), Αποστολίδη, Κερμανίδη, Κούδα (79’ Ορφανός), Γκουερίνο.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο έχοντας συνολικά 21 νίκες, επτά ισοπαλίες και μόνο δύο ήττες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα