Όταν η ΑΕΚ βρήκε ξανά τον... δρόμο για τον ευρωπαϊκό θρόνο! (pics & vids)

Όταν η ΑΕΚ βρήκε ξανά τον... δρόμο για τον ευρωπαϊκό θρόνο! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Όταν η ΑΕΚ βρήκε ξανά τον... δρόμο για τον ευρωπαϊκό θρόνο! (pics & vids)

bet365

«Κιτρινόμαυροι» στην κορυφή της Ευρώπης, ένας τίτλος με υπογραφή Ίβκοβιτς, αύρα από '68 και χιλιάδες κόσμου να πανηγυρίζει στο Καλλιμάρμαρο. Το gazzetta.gr θυμάται το δεύτερο Κύπελλο Σαπόρτα της ΑΕΚ, 18 χρόνια μετά την κατάκτησή του.

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Είναι από τις στιγμές που οι παρέες γράφουν ιστορία και που οι... συγκυρίες δείχνουν το δρόμο.

32 χρόνια μετά τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, η ΑΕΚ πήρε «εκδίκηση» από την Κίντερ Μπολόνια και ανέβηκε ξανά στο θρόνο της.

Ήταν 11 Απριλίου το 2000, όταν οι «κιτρινόμαυροι» στέφθηκαν πρωταθλητές στη Λωζάνη, μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών του 1968!

Το gazzetta.gr μπαίνει στην «Μηχανή του Χρόνου» και θυμάται...

Πριν από 18 χρόνια, η ΑΕΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς πάτησε στο «CIG de Malley» της Λωζάνης, για τον τελικό του FIBA Saporta Cup με αντίπαλο την Κίντερ.

Οι «κιτρινόμαυροι», αφού τερμάτισαν στην πρώτη θέση του Α' Ομίλου και στην συνέχεια ξεπέρασαν τα εμπόδια των Χόπσι (32), Τάου Θεράμικα (16), Ηρακλή (8) και Ζαντάρ (4), ήταν έτοιμοι για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Το ματς ήταν για... γερά νεύρα. Με το σκορ στο 22-22 στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Ντανίλοβιτς είχε αρχίσει να γίνεται... εκνευριστικά επικίνδυνος. Έτσι, ο 57χρονος τότε προπονητής της «Βασίλισσας» αποφάσισε να αναλάβει ο Χατζής το μαρκάρισμα του Σέρβου αντιπάλου του. Και τον... έσβησε!

Στο 28', ο πίνακας έδειχνε 61-48. Όμως, ένας Έλληνας, μαθημένος στο να μην τα παρατάει, πάλευε. Ήταν ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος «έσπρωχνε» την ομάδα του και μέσα σε πέντε λεπτά το σκορ πήγε στο 71-64.

Τρία λεπτά πριν από το φινάλε, η ΑΕΚ ένιωσε την... ανάσα των Ιταλών, αφού μείωσαν σε 76-74!

Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, ήταν αποφασισμένοι να πάρουν την... εκδίκησή τους για το 1998 και να μην βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές. Δύο χρόνια πριν, οι ομάδες είχαν αναμετρηθεί στον τελικό της Euroleague στη Βαρκελώνη, με την Κίντερ να κάνει την ανατροπή και να πανηγυρίζει (58-44) το ευρωπαϊκό.

Όλα, όμως, είχαν συνωμοτήσει υπέρ της ΑΕΚ: Το κίνητρο από το... déjà vu, η αύρα από τους πρωταγωνιστές του 1968 που ήταν στις κερκίδες, η περιγραφή του «θρυλικού» Βασίλη Γεωργίου στην δημόσια τηλεόραση και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος επί του Παναθηναϊκού 9 ημέρες νωρίτερα.

Άλλωστε, ο Ίβκοβιτς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν το ταξίδι της ομάδας: «Η Κίντερ είναι έμπειρη ομάδα, αλλά μην ασχολείστε τόσο πολύ στα πρωτοσέλιδα μαζί της. Είμαστε κι εμείς εδώ...».

Ο Μιούρσεπ, λοιπόν, πήρε τα ριμπάουντ κι ευστόχησε σε κρίσιμες βολές, με τον Μπάουι να βοηθά σημαντικά, για να πάρουν οι τυπικά γηπεδούχοι ένα μικρό προβάδισμα (79-74) και τελικώς να φτάσουν στη νίκη (83-76).

Ήταν γεγονός! Η ΑΕΚ πανηγύρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της, με τον κόσμο στο πλευρό της, αφού φίλοι της ομάδας είχαν ταξιδέψει για τη Λωζάνη.

Ο αρχηγός Νίκος Χατζής και οι συμπαίκτες του πήγαν μπροστά στον Γιώργο Αμερικάνο, τον Χρήστο Ζούπα και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του '68 για να τους αφιερώσουν την κούπα και να πανηγυρίσουν μαζί τους.

Πίσω στην Αθήνα, 3.500 οπαδοί είχαν μαζευτεί στο «Γ. Μόσχος» για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από γιγαντοοθόνες, ενώ μετά τη λήξη ο κόσμος ξεχύθηκε στο Καλλιμάρμαρο, το μέρος όπου η ΑΕΚ είχε φορέσει για πρώτη φορά το... στέμμα της μπροστά σε 80.000 θεατές!

Η στατιστική του αγώνα:
ΑΕΚ (Ίβκοβιτς):
Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο Σάλιβαν.
Κίντερ (Μεσίνα): Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2.

 

Τελευταία Νέα