Μισός αιώνας από το έπος του Καλλιμάρμαρου: Η ιστορία θα επαναληφθεί; (pics & vids)

Μισός αιώνας από το έπος του Καλλιμάρμαρου: Η ιστορία θα επαναληφθεί; (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Μισός αιώνας από το έπος του Καλλιμάρμαρου: Η ιστορία θα επαναληφθεί; (pics & vids)

bet365

Την ημέρα που η ΑΕΚ γιορτάζει 50 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελούχων, η ομάδα δίνει έναν από τους πιο κρίσιμους αγώνες στην σύγχρονη ιστορία της. Η φετινή χρονιά πάει... γάντι στους «κιτρινόμαυρους» και το gazzetta.gr κάνει λόγο για όμορφες... συμπτώσεις!

Στις 4 Απριλίου το 1968 η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα» στην Ευρώπη!

Στις 4 Απριλίου το 2018, η ομάδα επιδιώκει να ανέβει ξανά στο θρόνο της!

Μισό αιώνα μετά την εποποιία που γράφτηκε μπροστά σε 80.000 κόσμου στο Καλλιμάρμαρο, οι «κιτρινόμαυροι» είναι αντιμέτωποι με ακόμα ένα μεγάλο «ραντεβού» στη σύγχρονη ιστορία τους, αφού θα αντιμετωπίσουν την Στρασμπούρ (04/04, 21:30), στη ρεβάνς των «8» του BCL, με σκοπό να βρεθούν στο Final 4 και να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου.

Αν αυτό συμβεί και η ιστορία - τρόπον τινά - επαναληφθεί, θα μιλάμε για κάτι που συμβαίνει μια φορά στα... 50 χρόνια!

Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, όμως, άπαντες στην ΑΕΚ ζουν ένα... παραμύθι φέτος, καθώς συνέβησαν σημαδιακά γεγονότα, από εκείνα που αύριο-μεθαύριο θα διηγούνται στις επόμενες γενιές και από αυτά που πιστεύεις πως δεν πραγματοποιούνται ποτέ, παρά μόνο στα πιο τρελά όνειρα!

Το gazzetta.gr κάνει τη σχετική αναδρομή...

Το 2018 είναι έτος ορόσημο για την ΑΕΚ, από την στιγμή που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ο άθλος εκείνης της εποχής λίγο πολύ γνωστός σε όλους πια. Και σε αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η ταινία «1968» σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη και μουσικής Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία αποτέλεσε όραμα του Μάκη Αγγελόπουλου, πήρε «ζωή» και πλέον έχει μείνει μια σπουδαία παρακαταθήκη, για να μαθαίνουν οι νεότεροι, όχι μόνο την αθλητική ιστορία, αλλά κυρίως αυτή του τόπου τους.

Για όσους, όμως, δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται, ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση.

Στις 4 Απριλίου εκείνης της χρονολογίας, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη στην Ευρώπη!

Οι παίκτες του Νίκου Μήλα αντιμετώπισαν στο Καλλιμάρμαρο την Σλάβια Πράγας, την οποία και νίκησαν με 89-82, για να φέρουν στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο!

Δεν κατάφεραν, όμως, μόνο αυτό. Τα παλικάρια εκείνα (Aμερικάνος, Tρόντζος, Zούπας, Bασιλειάδης, Λαρεντζάκης, Xρηστέας, Tσάβας) «ανάγκασαν» 80.000 κόσμου να πάρουν θέση στις κερκίδες του Σταδίου (και άλλους πόσους να βρίσκονται απ' έξω) και να τους παρακολουθήσουν, δίνοντας χαρά σε εκείνους και σε όλη την χώρα, σε μια εποχή που επικρατούσε η Χούντα και η δικτατορία. Αποτέλεσμα, η προσέλευση αυτή του κόσμου να μπει στα... κιτάπια του ρεκόρ Γκίνες!

Η φωνή του Βασίλη Γεωργίου στη μυθική περιγραφή αξέχαστη, οι δρόμοι γεμάτοι από φιλάθλους ανεξαρτήτου χρώματος να πανηγυρίζουν και κάποιος να βλέπει από εκεί ψηλά τι επικρατεί... Ο Γιώργος ο Μόσχος (Νο.5), που είχε κρατήσει καλά κρυμμένη την «μάχη» που έδινε με τον καρκίνο, αλλά δεν άντεξε και «έφυγε» τον Δεκέμβριο του '66, σε ηλικία 28 ετών.

Πενήντα χρόνια μετά, λες και κάποια... νεράιδα με ένα μαγικό ραβδάκι έχει αγγίξει την ομάδα, η ιστορία μοιάζει σχεδόν να ξαναγράφεται!

Η αύρα του '68 καθοδηγεί τους «κιτρινόμαυρους» και οι... οιωνοί έκαναν την εμφάνισή τους.

Οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό Κυπέλλου, για να διεκδικήσουν ξανά ένα τρόπαιο μετά από 16 χρόνια!

Οι παίκτες μετέπειτα του Ντράγκαν Σάκοτα υπέταξαν τον Ολυμπιακό στον Τελικό της διοργάνωσης, για να πανηγυρίσουν το πρώτο τρόπαιο στη σύγχρονη ιστορία τους, τη στιγμή που είχε προηγηθεί ξανά νίκη επί των Πειραιωτών στο πρωτάθλημα!

Στην Ευρώπη, προκρίθηκαν στους «16» από την φάση των ομίλων, αφού... καρδιοχτύπησαν και όλα τα «τρελά» σενάρια κατέληξαν να είναι με το μέρος τους!

Πέρασαν στους «8», τη στιγμή που είχαν να,,, συνέλθουν από μία ήττα 10 πόντων. Και με τρίποντο 2'' πριν τη λήξη της ρεβάνς στο Νίμπουρκ το κατάφεραν κι αυτό!

Επικράτησαν στο ΟΑΚΑ επί της εξαιρετικά επικίνδυνης Στρασμπούρ, από την οποία είχαν ήδη δύο ήττες, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης κόσμου την τελευταία τετραετία!

Το τι θα γίνει απόψε, σε ακόμα ένα ματς της χρονιάς, κανείς δεν το ξέρει...

Ίσως η μοίρα να επιφυλλάσσει μια ακόμα ωραία ιστορία κι εμείς γίνουμε μάρτυρές της, για να μπορέσουμε αύριο-μεθαύριο να την διηγούμαστε επίσης.

* 04/04/1968 Καλλιμάρμαρο: ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας 89-82 (47-38 ημιχ.).
AEK:
Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3.
Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.

 

Τελευταία Νέα