1973: Όταν ΠΑΟΚ και Άγιαξ μάγευαν 45.000 θεατές (pics)

1973: Όταν ΠΑΟΚ και Άγιαξ μάγευαν 45.000 θεατές (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
1973: Όταν ΠΑΟΚ και Άγιαξ μάγευαν 45.000 θεατές (pics)

bet365

Σαν σήμερα (14 Φεβρουαρίου 1973) πριν από 45 χρόνια, ο ένας και μοναδικός Γιόχαν Κρόιφ υποκλινόταν στην Τούμπα και στην τρομερή ομάδα του ΠΑΟΚ των ‘70s.

Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις επέστρεψαν! Έτοιμοι για δράση; (21+)

Ο φιλικός αγώνας της 14ης Φεβρουαρίου του 1973 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα και του Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ ήταν μια γιορτή των απανταχού ερωτευμένων ποδοσφαιρόφιλων, με την τέχνη και τη μαγεία της στρογγυλής θεάς

Ο ΠΑΟΚ των ’70s ήταν -μακράν- η καλύτερη και η πιο αδικημένη ομάδα στην Ελλάδα. Οι τρεις τίτλοι της, ένα πρωτάθλημα (1976) και δύο κύπελλα (1972, 1974), φαντάζουν λίγοι μπροστά στη λάμψη της παρέας του Γιώργου Κούδα, του Σταύρου Σαράφη, του Κώστα Ιωσηφίδη, του Δημήτρη Παρίδη και των άλλων αστέρων της εποχής.

Σε πολλά ματς εκείνης της δεκαετίας η Τούμπα «ξεχείλωνε», λες και μεγάλωνε από μόνο του το γήπεδο, για να χωρέσει πολλές χιλιάδες οπαδών και θαυμαστών της τρομερής ομάδας του Σάνον και του Λόραντ. Η Τούμπα των ‘70s χωρούσε -με το ζόρι- 45.000 θεατές, όμως υπήρχαν αγώνες όπου ο κόσμος στις εξέδρες μπορεί και να ήταν πάνω από 50.000.

Για να μπεις στο γήπεδο μπορεί και να χρειαζόσουν πάνω από δύο ώρες, αλλά για το συνωστισμό εκτός και εντός των κερκίδων ουδείς παραπονιόταν. Ολοι ήθελαν να είναι παρόντες και αυτόπτες μάρτυρες στα ιστορικά ραντεβού του «Δικεφάλου», με ομάδες παγκοσμίου κλάσης, όπως ο Άγιαξ του τεράστιου Γιόχαν Κρόιφ, που ήρθε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1973, ως πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, για δύο φιλικά παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.

Για κάποιο λόγο εκείνη η φιλική αναμέτρηση δε μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ούτε επιτράπηκε η είσοδος στο συνεργείο της ΕΙΡΤ που θα ερχόταν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, οι πόρτες της Τούμπας άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι, μία ώρα αργότερα ξεκίνησε το φιλικό μεταξύ των μικρών εθνικών ομάδων Ελλάδας και Βουλγαρίας, με 45.000 φιλάθλους αδιαφορώντας για το «τσουχτερό» εισιτήριο, των 30, 60, 100 και 150 δραχμών, να κατακλύζουν κάθε σημείο του γηπέδου και να φέρνουν το ασύλληπτο για την εποχή ποσό των 3.700.000 δρχ. στο ταμείο του συλλόγου.

Ο ΠΑΟΚ, εκείνη την εποχή, ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα, μετά από 19 αγωνιστικές, έδειχνε αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο, αλλά λογάριαζε χωρίς τον… Φακή, που δέκα μέρες μετά τον περίμενε με… άγριες διαθέσεις στον Πειραιά.

Ο Αγιαξ ήρθε στην Ελλάδα με όλα τα αστέρια του, Στούι, Κρόιφ, Κάιζερ, Χάαν Μπλάκεμπουργκ, Σούρμπια, Βέρερ, Νέσκενς, Αρ. Μιούρεν, Γ. Μιούρεν, Σίλχερ, Κρολ, Ρεπ, Κλέιτον, Χουλσόφ, καθώς αυτή ήταν η συμφωνία, με τον Γιόχαν Κρόιφ να δηλώνει έκπληκτος από το ντύσιμο των κοριτσιών της Θεσσαλονίκης! «Με εξέπληξε ο κόσμος της Θεσσαλονίκης. Παρατήρησα ότι οι γυναίκες της είναι ντυμένες πολύ μοντέρνα», δήλωνε την παραμονή του φιλικού αγώνα ο Ολλανδός σούπερ σταρ και γόης της εποχής, που αγωνίστηκε -τρόπος του λέγειν- για μόλις 25 λεπτά πριν αποχωρήσει «λόγω τραυματισμού»! Ξεντύθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας, φόρεσε τα πανάκριβα ρούχα του και βγήκε στο ταρτάν για να καπνίσει δίχως κανένα φόβο το τσιγαράκι του. Όλοι ήξεραν το πάθος του…

Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Σαράφης 36’- Χάαν 87’) και την επομένη όλη η Ελλάδα μιλούσε για το θαύμα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Ο δημιουργός του μεγάλου Αγιαξ, ο Ρουμάνος προπονητής Στέφαν Κόβατς, δήλωνε ότι «θα έπαιρνα τον Κούδα στον Άγιαξ» και ο ΠΑΟΚ με μια μεγαλειώδη εμφάνιση έστελνε μήνυμα ότι είναι «έτοιμος για την Ευρώπη», όπως πρόβλεψε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», μια σπουδαία πέννα της εποχής, ο Γιάννης Χατζηϊωάννου, από τους λίγους και τυχερούς δημοσιογράφους που είδαν από κοντά και μίλησαν με τον Κρόιφ και τα άλλα αστέρια του «Αίαντα».

Ο Γιώργος Κούδας πάντοτε θυμάται και λέει πως στη δεξίωση, που παρέθεσε η διοίκηση του ΠΑΟΚ στην ολλανδική αποστολή, ο Γιόχαν Κρόιφ του είχε προτείνει να κανονίσει μέσω του πατέρα του, που εκτελούσε χρέη μάνατζερ, τη μεταγραφή του σε ομάδα του εξωτερικού!

Η εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου του ΠΑΟΚ στις κερκίδες της Τούμπας εκείνο το μεσημέρι δεν πέρασε απαρατήρητη από τον φοβερό αρτίστα της μπάλας, τον αρχηγό του Αγιαξ: «Έμεινα κατάπληκτος για τον πολύ και πολιτισμένο κόσμο που είδε το παιχνίδι παρά το γεγονός ότι ήταν φιλικό. Θέλω πάντα να ικανοποιώ τους φιλάθλους και για αυτό λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να αγωνιστώ σε ολόκληρο τον αγώνα», είχε πει ο Γιόχαν Κρόιφ, που είχε κάποια παραπονάκια από τη διαιτησία και όπως έλεγε «αυτά συμβαίνουν συχνά. Ξεχώρισα τους Στέφα, Γούναρη, Κούδα και Ιωσηφίδη. Νομίζω πως μεταξύ του προ διετίας Παναθηναϊκού και του τωρινού ΠΑΟΚ δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά».

 

Τελευταία Νέα