Όταν η ΤΣΣΚΑ έβλεπε Παναθηναϊκό κι «έτρεμε»! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Όταν η ΤΣΣΚΑ έβλεπε Παναθηναϊκό κι «έτρεμε»! (pics & vids)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ (21:15, 19/1) στο ΟΑΚΑ και η Euroleague Greece ταξιδεύει στο παρελθόν και θυμάται τις δύο νίκες των «πρασίνων» στους τελικούς του 2007 και του 2009.

Το σπουδαιότερο ματς της 19ης αγωνιστικής διεξάγεται αύριο (19/1) στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την ΤΣΣΚΑ (21:15).

Δύο ομάδες που θέλουν να πάνε με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague και μέχρι στιγμής βρίσκονται στο... κάδρο των τεσσάρων πρώτων. Δύο τεράστια ονόματα που συγκαταλέγονται στις πιο πετυχημένες ομάδες της Ευρώπης (7 τρόπαια οι Ρώσοι, 6 ο Παναθηναϊκός).

Οι μάχες που έχουν χαρίσει στο ευρωπαϊκό κοινό έχουν μείνει αξέχαστες. Σίγουρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κλασικές. Από το 2000 και μετά οι δυο τους έχουν έρθει αντιμέτωποι 30 φορές, με τον Παναθηναϊκό να μετρά 13 νίκες και τους Ρώσους 17.

Η Euroleague Greece επέλεξε να... εστιάσει στους τελικούς του 2007 και 2009, τότε που η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, στερώντας από την ΤΣΣΚΑ την κορυφή, τον σπουδαίο τίτλο, την ευκαιρία να αναδειχθεί η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη.

Tην τριετία 2007-2009 το τριφύλλι έκανε την... αρκούδα να βλέπει εφιάλτες, θριαμβεύοντας τόσο στο ΟΑΚΑ το 2007 όσο και στο «02» του Βερολίνου. Και τις δύο φορές τα ματς ήταν θρίλερ και κρίθηκαν με διαφορά 2 πόντων. Το 2007 το ματς στην Αθήνα πήγε σε υψηλό σκορ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί φυσικά με 93-91, με ένα clutch καλάθι του Μπατίστ, ενώ δύο χρόνια μετά ο Σισκάουσκας θα μπορούσε να πληγώσει την παλιά του ομάδα, αλλά αστόχησε στο τρίποντο που θα χάριζε τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ. Το 73-71 έκανε τους «πράσινους» να αρχίσουν τους πανηγυρισμούς για το 5ο... αστέρι στη φανέλα τους!

Παναθηναϊκός VS Παπαλουκάς σημειώσατε 1!

Στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός είχε την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων του και έψαχνε το 4ο ευρωπαϊκό στην ιστορία του. Η... αρμάδα του Διαμαντίδη, του Σισκάουσκας και του Μπατίστ τα κατάφερε μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, όπου ο Παπαλουκάς έκανε... όργια με 23 πόντους και 8 ασίστ.

Το σύνολο του Ομπράντοβιτς είχε το προβάδισμα στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του ματς, με τους Ρώσους να κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψουν στο τέλος και να πάρουν το βαρύτιμο τρόπαιο. O Σισκάουσκας έβαλε ένα παλικαρίσιο γκολ-φάουλ για το 87-79,1:30 πριν το τέλος και έδωσε μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα νίκης στην ομάδα του. Η ΤΣΣΚΑ δεν τα παράτησε και μείωσε σε 87-85, αλλά ένα κρίσιμο καλάθι του Μάικ Μπατίστ έκανε το 87-89, 34 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και... έβαλε τον Παναθηναϊκό με το ενάμιση πόδι στην κορυφή της Ευρώπης,

Ο Βούγιανιτς... κλείδωσε την νίκη της ελληνικής ομάδας λίγο αργότερα, αφού ευστόχησε σε δύο βολές για το 91-86 στα 20 δευτερολεπτα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως Παπαλουκάς ήταν όλη η ΤΣΣΚΑ αλλά είναι αδύνατο ένας παίκτης να νικήσει μια ομάδα ειδικά αν αυτή είναι εκείνος ο εκπληκτικός Παναθηναϊκός του Ζοτς.

Για τον Παναθηναϊκό ο Σισκάουσκας είχε 20 πόντους, ο Διαμαντίδης (που είχε αναδειχθεί MVP του Final 4) μέτρησε 15, ο Τομάσεβιτς 16, ενώ από 12 είχαν οι Βούγιανιτς και Μπατίστ. Για την ομάδα του Μεσίνα, εκτός του Παπαλουκά (23π., 8ασ), 18 είχε ο Σμόντις και 16 ο Λάνγκντον. Οι «πράσινοι» έραβαν το 4ο αστέρι και ετοιμάζονταν για νέες επιτυχίες που έμελλε να έρθουν δύο χρόνια μετά.

Το χαμένο τρίποντο του Σισκάουσκας... υπέγραψε το 5ο

Το έργο επαναλαμβάνεται δύο χρόνια μετά. Αυτη τη φορά ο τόπος του... εγκλήματος ήταν διαφορετικός. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε το δεύτερο τρόπαιο του μέσα σε 3 χρόνια, ενώ η ΤΣΣΚΑ ήθελε να πάρει εκδίκηση για την ήττα της Αθήνας.

Oι πράσινοι κάνουν ένα πρώτο ημίχρονο που δεν το είχε δει ούτε στα πιο τρελά όνειρα τους, καθώς έχει εκτοξεύσει τη διαφορά στο +20 (48-28) και ετοιμάζεται να ρίξει τους Ρώσους ξανά knockout. Η ομάδα του Μεσίνα δεν εγκαταλείπει τα... όπλα και επιστρέφει στο ματς, μειώνοντας σε 62-52 στο 35' και λίγο αργότερα στον πόντο (60-59). Ο εμβληματικός ηγέτης του Παναθηναϊκού πήγε στις βολές και με τιτάνια ψυχραιμία έκανε το 72-69, 10 δεύτερα πριν το τέλος.

Οι Ρώσοι μείωσαν σε 72-71 και ο Σάρας πήγε στην γραμμή των βολών. Έχασε την πρώτη με τον Σμόντις να πανηγυρίζει έξαλλα, όμως έβαλε την δεύτερη και έκανε το 73-71. Το ματς ήθελε 5.8 δευτερόλεπτα για τη λήξη ου και ο Παναθηναϊκός έψαχνε άλλη μια άμυνα για να κερδίσει άλλο ένα θρίλερ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Την ευθύνη την παίρνει ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστήσει στον τελικό του 2007 ως παίκτης του Παναθηναϊκού τότε, ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Επιλέγει να σηκωθεί για τρεις για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά το σουτ του δεν βρίσκει στόχο και έτσι ο Παναθηναϊκός είναι πάλι ο θριαμβευτής. Η ΤΣΣΚΑ έχει φτάσει για άλλη μια σεζόν κοντά στην πηγή, αλλά δεν είχε καταφέρει να πιει νερό. Οι «πράσινοι» έκαναν τα.., όνειρα των Ρώσων εφιάλτες. Δύο τελικοί, δύο τρόπαια για τον Παναθηναϊκό. Η ΤΣΣΚΑ ήταν ξανά στο... καναβάτσο. Άλλο ένα βράδυ, άλλος ένας τελικός που έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Σπανούλης και ο Φώτσης εκείνη την νύχτα είχαν 13 πόντους, ενώ ο Διαμαντίδης μέτρησε 10 με 6 ασίστ. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Σάρας με 10 πόντους. Για τους Ρώσους 14 είχε ο Χόλντεν και από 13 μέτρησαν οι Χριάπα και ο μοιραίος Σισκάουσκας. Η ιστορία είχε γράψει το 5ο ευρωπαϊκό για τον Παναθηναϊκό σε μια... ένδοξη βραδιά που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι φίλαθλοι του. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς και του Διαμαντίδη τα είχε καταφέρει και πάλι.