Τσαρλς Μπάρκλεϊ: Το βράδυ που όλα τέλειωσαν! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Τσαρλς Μπάρκλεϊ: Το βράδυ που όλα τέλειωσαν! (pics & vids)

bet365

Σαν σήμερα το 1999 η σεζόν και η καριέρα του Τσαρλς Μπάρκλεϊ πέρασαν στην ιστορία, όταν ένας τραυματισμός έκοψε απότομα το νήμα μιας τεράστιας καριέρας.

Στουτγκάρδη - Λεβερκούζεν με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+). *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ήταν 8/12 του 1999 και 76ers αντιμετώπιζαν τους Ρόκετς με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να βρίσκεται στο παρκέ για τις «ρουκέτες».

Στην Φιλαδέλφεια σε μια τεράστια οθόνη μέσα στο γήπεδο ο Μπάρκλεϊ παρακολουθούσε τον εαυτό του να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ τις ένδοξες του μέρες στην Ανατολή.

Ο 36χρονος παίκτης απείχε στιγμές από το να τραυματιστεί και να γραφτεί άδοξα το τέλος της πλούσιας καριέρας του. Σε ένα φινάλε τόσο έξω από τα συνηθισμένα που μόνο ο Μπάρκλεϊ θα μπορούσε να έχει.

Εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα, εκεί το γόνατο του θα τον προδώσει και θα χρειαστεί να... γραφτεί ο επίλογος του βιβλίου της καριέρας του.

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εδώ που με είδαν να παίζω το πρώτο μου παιχνίδι και με είδαν αν παίζω και το τελευταίο μου», θα δηλώσει μετά το τέλος.

Έπεσε στο παρκέ όταν για το τέλος της πρώτης περιόδου έμεναν 4:09 στην νίκη των Σίξερς κόντρα στους Ρόκετς με 83-73.

«Είμαι λίγο στεναχωρημένος. Έκλαψα λίγο. Αλλά έχω τόσες αναμνήσεις για να αφήσω αυτό το τέλος να τις επισκιάσει». Ο Sir είχε ήδη ανακοινώσει ότι αυτή θα ήταν η τελευταία χρονιά της καριέρας του αλλά η κακιά στιγμή ήταν εκεί.

Πήγε να παίξει άμυνα πάνω στον Τάιρον Χιλ, έπεσε άτσαλα στο παρκέ και το αριστερό του γόνατο τραυματίστηκε άσχημα. Η στιγμή αντιμετωπίστηκε με σχετική ηρεμία. Ο Μπάρκλεϊ απλά έπιασε το γόνατο του, έβαλε το μασελάκι του στην κάλτσα και φώναξε τον γιατρό.

Όταν σηκώθηκε, υποβασταζόμενος, για να αποχωρήσει από το παρκέ δέχτηκε το πρώτο από τα 6 standing ovation που θα είχε στην ζωή του.

Την Πέμπτη το πρωί τα νέα από τις εξετάσεις θα είναι απογοητευτικά. Ο τένοντας σχίστηκε και η αποθεραπεία θέλει άμεσα εγχείρηση και 6 μήνες για να επιστρέψει κάποιος σε δράση. Ακόμα και νέος αθλητής να πάθαινε το ίδιο κανείς δεν θα μπορούσε να πει με σιγουριά ότι θα επιστρέψει στην δράση.

«Ήξερα ότι είχα τελειώσει μόλις το είδα. Ήξερα ότι τελείωσα την στιγμή που το έπαθα. Είδα πως κρεμόταν το γόνατο μου και αμέσως σκέφτηκα 'οκ, περάσαμε καλά'». Η μητέρα του και η γιαγιά του ήταν στο παιχνίδι αυτό γιατί οι 76ers βράβευσαν το... δικό τους παιδί. Είδαν από κοντά όλη την σκηνή.

Η γιαγιά του Μπάρκλεϊ θα σχολιάσει: «Ο Θεός δεν κάνει λάθη. Τέλειωσε εκεί που άρχισε. Είπε ότι θα αποσυρθεί και το πήρα στραβά. Τώρα καταλαβαίνω ότι έφυγε πριν να' ναι πολύ αργά».

Η τελευταία φάση που... άφησε στο παρκέ ο Chuck ήταν όσο όμορφη όσο ήταν όλες αυτές που δημιουργούσε τόσα χρόνια στα γήπεδα. Έκανε το κλέψιμο και με μια πάσα πίσω από την πλάτη άνοιξε τον αιφνιδιασμό για να γράψουν οι Ρόκετς το 13-10. Δεν θα έμενε για πολύ.

Οι σκέψεις του παίκτη για εκείνη την σκηνή μέχρι και σήμερα προκαλούν ανατριχίλα: «Όπως ήταν το γόνατο μου ήξερα ότι κάτι είναι τελείως λάθος και πίστεψα αμέσως ότι δεν θα ξαναπαίξω ποτέ».

Ο Μπάρκλεϊ επιλέχθηκε 5ος στο ντραφτ από τους Σίξερς το 1984 και τους οδήγησε 6 φορές στα playoffs σε 8 χρόνια. Κανείς με το ύψος του Τσαρλς δεν ήταν τόσο... κυρίαρχος μέσα στο παρκέ.

Κατάφερε και πήρε τον πρώτο και μοναδικό του τίτλο για τα ριμπάουντ του το 1987, οδήγησε 2 φορές την Εθνική του ομάδα σε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ανακηρύχθηκε MVP του ΝΒΑ το 1993 με τους Σανς και επιλέχθηκε μέσα στους 50 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

Η ιστορία είχε γράψει για εκείνον. Αυτά που κατάφερε ήταν η επισφράγιση αυτού που έβλεπαν όλοι μέσα στο παρκέ.

«Ποτέ δεν θες να τελειώσει έτσι. Μπορεί να είμαι πεισματάρης και να σκέφτομαι την επιστροφή. Αλλά αν δω την πραγματικότητα, νομίζω ότι ο Θεός μας στέλνει πάντα μηνύματα που εμείς δεν θέλουμε να ακούσουμε».

Εκείνη ήταν η πόλη που ο Sir μεταμόρφωσε τον εαυτό του από ένα παχουλό αγόρι σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Έγινε ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες που είδε ποτέ η λίγκα και έφυγε όπως ήταν όλη του η καριέρα, με ένα σχόλιο που έμεινε στη ιστορία.

Εμφανίστηκε δίπλα στην 73χρονη γιαγιά του και είπε, «Λοιπόν παιδιά, νομίζω ότι το σεξ είναι έξω από το κάδρο για σήμερα».

Η τελευταία του ατάκα όμως ήταν αυτή που θα μείνει... Ενώ είχαν όλα τελειώσει ανέφερε σε κάποιους δημοσιογράφους. «Ότι χρειάζεται η Αμερική, είναι ακόμα ένας άνεργος μαύρος».

Ήταν ο ίδιος μέχρι το τέλος...

 

NBA Τελευταία Νέα