Τριάντα χρόνια από το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1 στις Σέρρες (pics-vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Τριάντα χρόνια από το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1 στις Σέρρες (pics-vid)

bet365

Το δεύτερο στην ιστορία, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που έγινε στις Σέρρες, σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους «ασπρόμαυρους». Για τους δε, «ερυθρόλευκους» παραμένει η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους! Το Gazzetta.gr θυμίζει…

Κάθε μέρα και νέα μία νέα έκπληξη* σε περιμένει στο Ημερολόγιο Προσφορών* (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Δύο φορές έχουν παίξει στις Σέρρες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, λόγω τιμωρίας των «ασπρόμαυρων», ισάριθμες φορές οι «ερυθρόλευκοι» έχουν επιστρέψει στον Πειραιά με σκυμμένο το κεφάλι. Ο «Δικέφαλος» συνέτριψε δις τους Πειραιώτες, αρχικά με 4-0 στις 25 Σεπτεμβρίου του 1983, σε μία από τις τελευταίες «παραστάσεις» του ένα και μοναδικού Γιώργου Κούδα. Ακολούθησε στις 6 Δεκεμβρίου 1987, σαν σήμερα δηλαδή, με το εκκωφαντικό σκορ-ρεκόρ: 6-1!

Με τον Ολυμπιακό να μετράει λίγες μόλις ημέρες από την στιγμή που είχε περάσει στα χέρια του Γιώργου Κοσκωτά ένα σύνθημα κυριαρχούσε εκείνο την βροχερή Κυριακή, όχι μόνο στο κατάμεστο Δημοτικό γήπεδο των Σερρών, αλλά σε όλα τα γήπεδα της επικράτειας: «Κοσκωτά -Κοσκωτά, δεν περνάνε τα λεφτά»!

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ είχε περάσει από τον Σταύρο Νταϊφά στα χέρια του Γιώργου Κοσκωτά, που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα του. Αλλά με τα λεφτά άλλων… Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μαζί με τον αδερφό του Σταύρο, αγοράζουν τον ένα μετά τον άλλο τους ποδοσφαιριστές. Η ποδοσφαιρική Ελλάδα «κολυμπάει» στα κλεμμένα εκατομμύρια, όλοι θέλουν να πάρουν κάτι από τη δανεική λάμψη των δύο ισχυρών ανδρών, που πίστευαν ότι θα χτίσουν μέσα σε μια νύχτα τη δική τους «αυτοκρατορία». Τελικά, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, ούτε φτιάχνουν ομάδες.

«Ο Κοσκωτάς ετοιμάζει τον Ολυμπιακό του 2000» έγραφε με τεράστια «ξύλινα» γράμματα στο πρωτοσέλιδό του το έγκυρο «ΦΩΣ», με το νέο ιδιοκτήτη των «ερυθρόλευκων» να αδιαφορεί από το γεγονός, ότι μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής, η ομάδα του έχει μόλις 5 βαθμούς, ήταν χωρίς νίκη και μαζί με Παναχαϊκή και Διαγόρα ισοβαθμούσαν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα! Ο Ολυμπιακός, μια εβδομάδα πριν από τη βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στις Σέρρες, γνώρισε την ήττα (2-1) από τον Ηρακλή των Χατζηπαναγή, Κωφίδη και Αλέφαντου στο ΟΑΚΑ. Όμως, οι αδερφοί Κοσκωτά, ακάθεκτοι συνέχισαν το… βιολί τους.

Απέκτησαν αντί 55 εκατομμυρίων δραχμών τον Μουστακίδη από τη Δόξα Δράμας, τον Κριεζή από την Ξάνθη, τον Πλίτση από την ΑΕΛ, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με τους Νεντίδη και Τσαλουχίδη: 5 μεταγραφές σε 10 μέρες. Ακολούθησε, αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών ο Κωφίδης. Το απίστευτο είναι πως μετά την «εξάρα» στις Σέρρες κατόρθωσε να «ψήσει» το Χάρη Σαββίδη, πρόεδρο τότε της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να του πουλήσει αντί 80 εκατομμυρίων δραχμών, τον Ολλανδό προπονητή Τάις Λίμπρεχτς και τον στόπερ του «Δικεφάλου» από την Ξάνθη, Χάρη Μπανιώτη!

Ο ΠΑΟΚ ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας με τον Λίμπρεχτς να επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές και να μη διστάζει να εμπιστευτεί αμούστακους και άπειρους παίκτες απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Ετσι, στο λασπωμένο τερέν των Σερρών οι «ασπρόμαυροι» κατέβηκαν με παίκτες που οι φίλοι τους δεν είχαν ξαναδεί μπροστά τους! Οι Λεοντιάδης (έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική με την ασπρόμαυρη φανέλα), Τσιπλάκης, Σερέτης παρατάχθηκαν μαζί με τους εμπειρότερους Σίγγα, Μπορμπόκη, Μπάνον, Γκιτσιούδη απέναντι στον Ολυμπιακό των 5-6 νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών, που τότε είχαν δικαίωμα συμμετοχής από την 1η Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά μαζί με την ερυθρόλευκη αποστολή δεν ήταν αυτή που εξόργισε τόσο εκείνο το μεσημέρι τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού! Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης ήταν αυτός που «στα χαρτιά» χρεώθηκε την συντριβή. Ο Γούναρης θα αναλάμβανε και επίσημα την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» λίγους μήνες αργότερα, αφού τελικά η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Τάις Λίμπρεχτς θα κρατούσε για μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!

Το τελετουργικό για τους εκστασιασμένους ΠΑΟΚτσήδες ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών και αναπτήρων, αλλά και φωνάζοντας το δημοφιλές για την εποχή «έλεος, έλεος», πριν η ευρηματική ασπρόμαυρη κερκίδα αποφασίσει, μέσα στη βροχή και μετά το 5-1 από τον Στέφανο Μπορμπόκη, να φωνάζει ως το τέλος: «εκατό-εκατό κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό»! Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους, αφού η επιθυμία του Κοσκωτά να ναυλώσει ένα ολόκληρο τρένο με φίλους του Ολυμπιακού δεν μετουσιώθηκε ποτέ στην πράξη και δεν έφτασε ποτέ στις Σέρρες.

Για την ιστορία: 7' Μπάνον (1-0), 14' Μαυρομμάτης (2-0), 18' Σίγγας (3-0), 41' Μπανιώτης (4-0), 49' Τσαλουχίδης (4-1), 74' Μπορμπόκης (5-1), , 89' Μπορμπόκης (6-1).

ΠΑΟΚ (Τάις Λίμπρεχτς): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (60' Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.

Ολυμπιακός (Παύλος Γρηγοριάδης): Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νεντίδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης).

Εισιτήρια: 10.827, εισπράξεις: 7.373.450 δρχ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα