Οταν ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο... έπος στο Μόναχο! (vid)

Οταν ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο... έπος στο Μόναχο! (vid)

bet365

Η βραδιά της 2ας Νοεμβρίου 1983 θα μνημονεύεται ως μία από τις συγκλονιστικές στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ και το παραλίγο θαύμα στο Μόναχο. Το gazzetta.gr θυμίζει…

Kάθε ιστορία, έχει και τους (μοιραίους) πρωταγωνιστές της. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, το «Έπος του Μονάχου» συνδυάστηκε, για τη γενιά των σημερινών 45άρηδων, με το χαμένο πέναλτι ενός 19χρονου παιδιού, το παγωμένο βράδυ της 2ας Νοεμβρίου του 1983, σαν σήμερα πριν 34 χρόνια, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ο Κώστας Μαλιούφας αστόχησε στο 19ο πέναλτι και η μπίλια στρογγυλοκάθισε, μετά από πολλά πάνε-έλα, στο κόκκινο. Η Μπάγερν ήταν αυτή, που μετά από 210 λεπτά, έστελνε τον ΠΑΟΚ, τελικά, στο καναβάτσο!

Όμως, ο «Δικέφαλος», θα μείνει για πάντα στο μυαλό των Βαυαρών και στην επιστροφή από το Μόναχο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες θα υποδεχθούν την αποστολή στη Θεσσαλονίκη λες και ήταν αυτή η ομάδα που είχε προκριθεί!

Στη Βαυαρία ο Ούλι Χένες δήλωνε μετά το ματς: «Σήμερα δεν βρήκαμε απέναντί μας 11 ποδοσφαιριστές, αλλά 11 υπολογιστές» και ο Παλ Τσερνάι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2013, δε θα έπαιρνε ποτέ την εκδίκησή του. Αρκέστηκε στα καλά λόγια του προέδρου της Μπάγερν, που παραδέχθηκε πως «αξίζατε την πρόκριση», αλλά λίγους μήνες νωρίτερα ήταν ο ίδιος που του είχε δείξει την πόρτα της εξόδου!

Ο Γιώργος Παντελάκης είχε βρει την άκρη του, χάρη στον κύπριο μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο, πετυχαίνοντας συμφωνίες με σπουδαίους προπονητές εκείνη την εποχή. Μετά τον Εγκον Πίχατσεκ, τον Χανς Χέερ, έφερε το καλοκαίρι του 1983 και τον Τσερνάι, που στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπάγερν, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Μπουντεσλίγκα, στη μετά Λόραντ εποχή της.

Ο Τσερνάι φημιζόταν για το ντύσιμο και το κλασικό φουλάρι, το οποίο δεν έβγαζε σχεδόν ποτέ από το λαιμό του, δεν το αποχωρίστηκε ούτε στη βασανιστική διαδικασία των πέναλτι, έστω κι αν είχε χάσει την ψυχραιμία του, είχε θολώσει το μάτι του και δεν έδωσε την παραμικρή οδηγία στον Μλάντεν Φούρτουλα.

Υποτίθεται ήξερε απ’ έξω κι ανακατωτά το πως εκτελούν τα πέναλτι οι παίκτες της Μπάγερν, όμως όταν τον πλησίασε και του ζήτησε την συμβουλή του, η απάντηση που πήρε ήταν «μπες μέσα και κάνε ό,τι θες…»!

Στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο «Φούκι» απέκρουσε τρία πέναλτι, αλλά ο Αγγλος ρέφερι, Αλαν Ρόμπινσον, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς της καριέρας του, μέτρησε μόνο την απόκρουση στο σουτ του Ντίτερ Χένες. Ο Αουγκεντάλερ χρειάστηκε τρεις εκτελέσεις για να νικήσει τον Σέρβο «κίπερ» της ελληνικής ομάδας.

Ο Γιάννης Δαμανάκης στο καθοριστικό πέμπτο πέναλτι θα νικηθεί από τον Βέλγο Ζαν-Μαρί Πφαφ, θα χαθεί η τεράστια πρόκριση, όπως έχει συμβεί πάντα όταν οι παίκτες του «Δικεφάλου» στήνουν την μπάλα στην «άσπρη βούλα». Αυτά τα καταραμένα πέναλτι έχουν «καταστρέψει» τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ: χαμένη πρόκριση με την Αϊντραχτ και την Σεβίλλη στην Τούμπα, με την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα και σημάδεψαν την καριέρα παικτών, όπως ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας, ο οποίος έχασε το 19ο πέναλτι!

Η σπάνια φωτογραφία του θέματος, που δημοσιεύει σήμερα το gazzetta.gr, δείχνει από μια άλλη οπτική γωνία τη λύτρωση του Πφαφ και την τεράστια απογοήτευση του Φούρτουλα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα